Afrikaiak ellen az elődöntőért • SportTV

Afrikaiak ellen az elődöntőért

2022. 08. 07. 10:59    
Olvasási idő: 2 perc

Három európai és két dél-amerikai csapatot győzött le eddig a lány kézilabda ifjúsági vb-n a magyar válogatott Szkopjében. A vasárnapi negyeddöntő egyik esti mérkőzésén most afrikai ellenfél következik, Egyiptom csapata. A tét a legjobb négy közé kerülés, azaz az elődöntő elérése

A négy mérkőzésből hármat a Sport1-en is megmutatunk, kettőt élőben, egyet felvételről.
Kettőt-kettőt rendeznek kora este és este, a Borisz Trajkovszki Sportközpontban, illetve a Jane Szandanszki Arenában. Mi az utóbbi kettőt közvetítjük élőben.
Kezdünk a Dánia–Franciaország találkozóval, amely minden korosztályban rangadónak számít, a férfiaknál (fiúknál) és a nőknél (lányoknál) egyaránt.

A dán lányoké a mezőny egyik százszázalékos csapata (a másik kettő a délkoreaiaké és a miénk), sorrendben az osztrákokat, a feröerieket, a portugálokat, majd a középdöntőben a horvátokat és az egyiptomiakat győzték le. A franciák útja göröngyösebb volt, ők ugyanis 4 győzelem mellett – a csoportkörben Spanyolországot és Argentínát, a középdöntőben Norvégiát és Brazíliát verték meg – kikaptak a mieinktől 22–21-re. Tavaly a montenegrói U17 Eb-n a bronzmeccset vívta a két együttes, azt a találkozót a dánok nyerték meg 7 góllal.
Az esti főműsoridős mérkőzés lesz a Magyarország–Egyiptom találkozó. Bohus Beáta csapata tehát hibátlan eddig, a legszorosabb győzelmét a franciák, a legnagyobb különbségűt a nyitó meccsen az argentinok (39–23) ellen aratta. Ellenfelünk a csoportkört szintén csupa győzelemmel teljesítette Horvátország, Kazahsztán és India ellen, a középdöntőben kétgólos sikerrel folytatta Portugália ellen, ám az utolsó összecsapásán öt góllal alulmaradt a dánoktól. Ellenfelünk kiemelkedően legeredményesebb játékosa Miriam Omar Ibrahim, aki az eddig öt találkozón 33 alkalommal talált a kapuba. Ezzel az egész 32 csapatos vb-mezőny 13. góllövője, ugyanezen a listán a mieink legjobbja, Simon Petra 28 találattal holtversenyes 23. helyezett. Ami a lövési hatékonyságot illeti, azon a listán az élcsoportban található, 6. egy másik egyiptomi játékos, Mentallah Adel el-Henavi 85%-os teljesítménnyel, ebben a rangsorban Juhász Kata 75%-kal holtversenyben a 28. Persze, az egyéni statisztikáknál sokkal fontosabb a csapatteljesítmény és -eredményesség, ebben eddig a mieink voltak a jobbak, s remélhetőleg azok is maradnak.
A két élő mérkőzés után felvételről megmutatjuk még a Dél-Korea–Svédország találkozót is, azaz a torna összes a negyeddöntőig százszázalékos együttese a képernyőre kerül. Aki az marad közülük, egyszersmind elődöntős is lesz.  Az elődöntőt egyébként hétfőn játsszák, a dán–francia mérkőzés győztese az izlandi–holland párosítás továbbjutójával mérkőzik meg, a magyar–egyiptomi csata továbbjutója pedig a délkoreai vagy a svéd csapattal küzd meg a döntőbe jutásért.

U18-AS NŐI KÉZILABDA-VB, Észak-Macedónia. Negyeddöntő mérkőzések. Sport1 18:00 Dánia–Franciaország (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 20:15 Magyarország–Egyiptom (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 22:15 Dél-Korea–Svédország (felv., kommentátor: Fülöp Marcell – szakértő és szakkommentátor egész nap: Borsos Attila és Deli Rita)