Négy Antetokounmpo-testvérrel készül a görög válogatott az Eb-re • SportTV

Négy Antetokounmpo-testvérrel készül a görög válogatott az Eb-re

2022. 08. 07. 12:51    
Olvasási idő: 2 perc

Van abban valami romantikus, hogy a görög válogatott Eb előtti bő keretében négy testvér is helyet kap: Thanasis Antetokounmpo, Giannis Antetokounmpo, Alex Antetokounmpo, Kostas Antetokounmpo és Alex Antetokounmpo. A görög nemzet sokat köszönhet a nigériai menekült szülőknek.

Az Antetokounmpo-testvérek a görög válogatott mezében. (Fotó: twitter / @Giannis_An34)

Az Adetokunbo családnév jelentése a nigériai Yoruba nyelvjárás szerint „királyság a tengerentúlról”. Legalábbis az egykori NBA-legenda, Hakeem Olajuwon szerint, aki ugyanúgy a nigériai Yoruba népcsoport leszármazottja, mint a 2017-ben, mindössze 54 évesen elhunyt Charles Antetokounmpo.

Bárhogyan nézzük, találó, hogy épp így hívják azt a négy kosárlabdázót, akik éppen együtt készülnek most a görög nemzeti csapattal. A kétszeres MVP, egyszeres NBA-bajnok Giannis, csapattársa, a szintén egyszeres NBA-bajnok Thanasis, a Los Angeles Lakersszel 2020-ban bajnokságot nyerő Kostas, illetve a most még csak a szárnyait próbálgató, 20 éves Alex.

Ők Charles fiai. Charles, a korábbi nigériai labdarúgó és magasugró felesége, Veronica 1991-ben emigrált Nigériából Görögországba a jobb élet reményében. Elsőszülött fiuk, Francis még Nigériában látott napvilágot, de Thanasis (1992), Giannis (1994), Kostas (1997) és Alex (2001) már Görögországban született. A család Athén Sepolia városrészében élt, és a nagyvárosokban elterjedt utcai árusításból élt (órákat, táskákat, napszemüvegeket), ebben Thanasis és Giannis is segített a szülőknek.

Attól még, hogy ők négyen Görögországban születtek, egyikük sem lett automatikusan görög állampolgár. Giannis és Thanasis 2013-ig nem hagyhatta el az országot sem megfelelő papírok nélkül, esetükben az gyorsította fel a folyamatot, hogy Giannis jelentkezett a 2013-as NBA-draftra. A hivatali malmok elkezdtek őrölni, és 2013 május 9-én ők ketten görögök lettek, ott lehettek mindketten New Yorkban az NBA-drafton (Thanasis, mint kísérő), amikor a Milwaukee Bucks 15. helyen kiválasztotta Giannist.

Az ő története innen már ismert. Az viszont talán kevésbé, hogy a többiek hogyan kerültek utána Amerikába. Thanasis a D-League-be került, a Delaware 87ersben játszott, mielőtt 2014-ben draftolta a New York Knicks. Szüksége volt még pár év európai szezonra (Andorra és Panathinaikos), míg 2019-ben meg tudott ragadni a ligában, és azóta a Milwaukee Bucks játékosa.

Kostas és Alex még 2013-ban sem lett amerikai állampolgár, nigériai útlevéllel és vízummal költöztek a családdal az Egyesült Államokba. Kostas majdnem 16 éves volt már ekkor, így a középiskola harmadik és negyedik évfolyamát már Amerikában fejezte be. Közben 2016-ban kapta meg a görög állampolgárságot. Hivatalosan két évig járt a Dayton Egyetemre, ahol a második szezonjában léphetett csak pályára. A 2018-as drafton 60. helyen választotta ki a Philadelphia 76ers, de az NBA-ben csak a Dallas Mavericks és a Los Angeles Lakers színeiben lépett pályára, utóbbival lett bajnok 2020-ban (a családban neki volt először NBA bajnoki címe). 2021-ben Franciaországba igazolt Tony Parker csapatához, francia bajnok lett az LDLC ASVEL-lel, és az Euroligában is játszhatott.

Alex angoltudás nélkül költözött 12 évesen Milwaukeeba, de felszedte a nyelvet, és ő is abba a Dominican High Schoolba járt, ahova Kostas, és természetesen letette a névjegyét a csapatban. Azonban ahelyett, hogy az NCAA-t választotta volna, 2020-ban inkább a spanyol Murciahoz szerződött, azonban a felnőtt csapatban csak egy meccsen jutott szóhoz. Jelentkezett a 2021-es draftra, de nem kelt el. A Sacramento Kingsnél és a Troronto Raptorsnál is kipróbálták, és végül a Raptors G League-csapatától kapott szerződést, ott töltötte a 2021-22-es szezont. Édesanyjával együtt 2021-ben tiszteletbeli görög állampolgárságot kaptak a görög miniszterelnöktől, azért tiszteletbeli állampolgárságot kaptak, mert a hatályos görög törvények értelmében csak erről dönthetett a görög politikai vezetés. Mindenesetre 2022-ben Alex is ott lehet az Eb-n a görög nemzeti csapatban testvéreivel együtt.

Merthogy mind a négyen a görög bő keret tagjai a 2022-es Eb előtt. Nem csoda, hogy a család történetéből filmet készítette a Disney, merthogy meseszerű. Biztoska lehetünk benne, hogy a görög kormány sem tejben és vajban fürdeti a menekülteket, sőt az állampolgárságok körüli mizéria azért rámutat arra, hogy milyen nehéz helyzete is volt az Antetokounmpo-családnak. Ettől függetlenül ma már talán az Antetokounmpo, Adetokumpo, Adetokunbo – egyébként nigériai eredetű – görög családnév a legismertebb a világon, és ez a család pillanatnyilag az ország legsikeresebb reklámarca.