Kyrie Irving miatt megint áll a bál a Brooklyn Netsnél • SportTV

Kyrie Irving miatt megint áll a bál a Brooklyn Netsnél

2022. 10. 29. 21:49    
Olvasási idő: 3 perc

Mikor már azt hihettük, lassan szépen csendben megoldódnak a Brooklyn Nets balhéi, és most a játékra fókuszálhatna a klubvezetés, illetve az edzők és a játékosok, 1-4-es szezonkezdetet varázsoltak, és most jött egy újabb Kyrie Irving-balhé.

Kyrie Irving a pályán rendben van. (Fotó: Getty Images)

Október 27-én Kyrie Irving kitweetelte a Hebrews to Negroes: Wake Up Black America (A zsidóktól a négerekig: Ébresztő, Fekete Amerika) című film Amazon-oldalát. Azt nem tudjuk, hogy ez még a Dallas Mavericks elleni meccs előtt vagy után történt, de az biztos, hogy azt a találkozót hosszabbításban elvesztette a Nets 129-125-re annak ellenére is, hogy Irving 39 (Kevin Durant pedig 37) pontot dobott.

Ezzel a Nets épp 1-4-gyel áll ebben a szezonban, és a nem túl rózsás 2022-es nyár után inkább egy kis médiacsend és/vagy egy-két jó hír kellene inkább a csapatnak ahhoz, hogy helyreálljanak a dolgok. Mert Ben Simmons beépítése nagyon lassan, de legalább folyamatban van, és Irving, illetve Durant jól játszik.  Irving például pályára lépett mind az öt meccsen, 29,6 pontot átlagol, 5,4 lepattanó és 4,4 gólpassz mellett.

A posztban szereplő dokumentumfilm (és a forrásként használt könyv) leírása elég zavaros, de az alapján biztos, hogy olyan dolgokról szeretné lerántani a leplet, amit az iszlám, a kereszténység és a zsidóság évszázadokon át eltitkolt… Nem szeretnénk, és talán nem is érdemes nekünk ezt kommentelnünk, hiszen nem láttuk az alkotást, de egyébként sem látták olyan sokan: Az IMDB-n 33-an értékelték eddig mindösszesen. Talán nem kell mondanunk, hogy ez nem olyan sok. Irving előéletét (laposföld, oltásellenesség) ismerve gondolhatják sokan, hogy a gond a filmmel az, hogy talán a forrásként használt anyagok és az abban szereplő állítások nincsenek tudományosan eléggé alátámasztva (igyekeztünk nagyon szépen fogalmazni). A Rolling Stone nem finomkodik ennyire. Ez csak a cikk bevezetője: „Ez a videó egy dühödten antiszemita könyvön alapul, amely azt állítja, hogy sok híres, magas rangú zsidó bevallottan a sátánt és Lucifert imádja.”

Irving posztja a Brooklyn Nets tulajdonosához, Joe Tsaihoz is eljutott, aki vagy többet tud a filmről, mint mi, vagy vannak ismerősei, akik látták, és jelezték neki, hogy gond van:

„Csalódott vagyok, mert úgy tűnik, Kyrie egy olyan filmet promótál, amely egy olyan könyv alapján készült, ami tele van antiszemita dezinformációkkal. Le akarok vele ülni, és meg akarok győződni róla, hogy megérti, hogy ez mindnyájunk számára fájdalmas, és hogy hívő emberként helytelen a faji, etnikai vagy vallási alapú gyűlöletet támogatni.”  

Ha az Alibaba-alapító Tsai meg szeretne győzni valakit, akkor azt meg is tudja győzni. Így tett nyáron Kevin Duranttel is, aki távozni akart a Netstől, de egy Tsai-jaé való találkozás után a maradás mellett döntött, de Iriving picivel nehezebb eset, ő inkább kiülte volna a 2021-22-es szezont csak azért, hogy ne kelljen felvennie a koronavírus elleni oltást. Vele keményebb dió lesz a diskurzus.

A Brooklyn Nets ezt az állásfoglalást adta ki az esettel kapcsolatban: „A Brooklyn Nets határozottal elítéli, és nem tolerálja a gyűlöletbeszéd semmilyen formáját. Úgy gondoljuk, egy ilyen helyzetben az első lépésnek a nyílt, őszinte párbeszédnek kell lennie. Köszönet jár azoknak, beleértve a Rágalmazás Elleni Ligának (ADL), akik támogatnak minkét ebben az időszakban.”

Kyrie Irving szombaton reagált twitteren az esettel kapcsolatban, ezt írta:

„Omnista (akik elfogadják az összes vallásos hitet – a szerk.) vagyok, és nem akartam tiszteletlen lenni senki vallási meggyőződésével kapcsolatban. A rám illetett antiszemita jelző nem indokolt, és nem tükrözi a valóságot vagy az igazságot. Elfogadó vagyok és tanulni akarok az élet minden területén és minden vallástól.”

Elnézést nem kért, és a korábbi posztját sem vette le. A Brooklyn Nets pedig ahelyett, hogy tényleg megpróbálná összeszedni azt a csapatot, amely játékerejét tekintve a liga egyik esélyese, mégis csak 1-4-gyel kezdte a szezont, most válságkommunikációban van. Lehet, a Lakers már fel is vette a kapcsolatot a Nets-szel, hogy Russell Westbrookkal meg tudnák oldani a csapat gondjait…Lehet.

Fontos itt megjegyezni, hogy nem láttuk a filmet, nem olvastuk a könyvet, de az egy más kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni egy olyan tulajdonos szavait ebben a kérdéskörben, aki nyíltan beszélt és írt arról korábban, hogy Kínában szükségszerű a kisebbségek jogainak korlátoza, és aki szerint a hatalom korlátozhatja a szabad véleménynyilvánítást, hogy az akaratát érvényesíteni tudja… Az pedig biztos, hogy jelen esetben sokkal többen beszélnek ezekről az alkotásokról így, hogy a klub és a tulaj is reagált Irving, egyébként az ő esetében szerénynek nevezhető lájkot begyűjtő posztjára.

Akinek ez nem volt elég, nézze az Allye-oopot, mert brutálisan sok érdekesség lesz a műsorban, természetesen sok más hír mellett erről az esetről is beszél majd Csabi és Bazska. Illetve az egész hosszúhétvégén lehet még NBA-t nézni:

Alley-oop: október 29., szombat 23:00, Sport1 (élő); vasárnap 10:00, Sport1 (felv.)

Sacramento Kings – Miami Heat: október 30., vasárnap 0:00, Sport1 (élő); 11:00, Sport1 (felv.)

NBA Action: október 30., vasárnap 8:30, Sport1

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans: október 30., vasárnap 20:00, Sport1 (élő)