Steve Nash OUT; érkezik a szexbotrány miatt eltiltott Ime Udoka • SportTV

Steve Nash OUT; érkezik a szexbotrány miatt eltiltott Ime Udoka

2022. 11. 02. 18:51    
Olvasási idő: 3 perc

Nem kerek a történet a Brooklyn Nets háza táján. A papíron bivalyerős csapat pocsékul kezdte a szezont, és a 2-5-ös kezdés Steve Nash állásába került. Utódja az az Ime Udoka lesz a hírek szerint, akit a Boston Celtics azért tiltott el egy évre, mert a klub egy alkalmazottjával szexuális kapcsolatot létesített.

"Kyrie, óvatosan a baromságokkal!" (Fotó: Getty Images)

A száraz tények: A Brooklyn Nets és Steve Nash útjai elváltak egymástól. Állítólag közös megegyezéssel döntöttek így. A GM, Sean Marks szerint Nash elveszítette az öltözőt, a játékosok már nem reagáltak neki. Talán ez is közrejátszott a rossz kezdethez. Az utódja nagyon megbíízható források szerint Ime Udoka lesz, aki épp eltiltását tölti a Boston Celticsnél, és a zöld-fehérek nem gördítenek akadályt a távozása elé.

15 olyan játékos van az NBA történetében, aki legalább 2 MVP-trófeát nyert. Közülük az egyik Steve Nash, aki 2005-ben és 2006-ban a Phoenix Suns játékosaként zsebelte be ezt az elismerést. A 90-50-40 klub egyetlen tagja, aki négyszer is összehozta egy szezonban büntetőből a 90, mezőnyből az 50, triplából a 40 százalékos mutatót. Ötször lett a liga asszisztkirálya, és bekerült az NBA történetének 75 legjobb játékosa közé. Szóval egy olyan ex-játékos, akire érdemes felnézni. Ez azonban nem jelent túl sokat, Magic Johnson, aki még nála is pazarabb karriert futott be, mindössze 16 meccsig bírta edzőként, és azokon 5-11-es mutatót gyűjtött be a Lakersszel.

Steve Nash eredménye ennél sokkal fényesebb azért a Nets élén, két teljes szezon, és az aktuális szezon első hét meccse után 58,4 százalékos győzelmi mutatót tudott felmutatni, de ez a Nets keretének erejét ismerve nem elég. Hiszen 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is úgy vágott neki a csapat az adott kiírásnak, hogy a bajnoki cím a tét. Ez nem jött össze, igaz, 2021-ben egy lábméreten múlott, hogy a Nets a második körben nem verte ki a későbbi bajnokot, 2022-ben pedig a később döntőt játszó Celtics ugyan kisöpörte őket, de a négy meccsen összesen 18 pont volt a két csapat közötti különbség.

A Golden State Warriorst irányító Steve Kerr és a Phoenx Suns mesere, Monty Williams is védelmébe vette Nasht, arra utalva, hogy nem akármilyen dolgokkal kellett megbirkóznia, és tényleg… Csak néhány érdekesség:

– 2019-ben a Nets szupercsapat építésébe kezdett, ezért szerződtették Kevin Durantet és Kyrie Irvinget. Egy podcastban még 2020-ban arról filozofáltak, hogy nekik igazán nincs is szükségük edzőre. 2021-ben csatlakozott hozzájuk James Harden is. A három figurából egyik sem könnyű eset. Ráadásul egy egész év alatt összesen 16 meccsen játszottak együtt. Igaz, azokon a találkozókon 13-3 volt a Nets mérlege.

– Steve Nashnek ez volt az első vezetőedzői megbízása.

– A COVID elég nagy befolyással volt mindkét szezonra. Az elsőben csak februáról lehettek nézők a Barclays Centerben, az utóbbiban Kyrie Irving nem volt hajlandó beoltatni magát, így csak januártól kezdett el játszani. Irving egyébként egyszer 2021 januárjában eltűnt két hétre, senki sem tudta, vagy senki sem mondta meg, hol van.

– James Harden 2022 februárjában kierőszakolta az elcserélését Philadelphiába, Ben Simmons érkezett helyette, aki a 2021-22-es szezonban már nem lépett pályára sérülés miatt.

– Kevin Durant nyáron megfenyegette a tulajt, hogy csak akkor hajlandó a csapatnál maradni, ha Sean Marks GM és Steve Nash távozik.

– Sérülések: Durant jött vissza az achilles-szakadásból, előbb csak 35 majd 55 alapszakaszmeccset játszott, de a rájátszásban minden meccset vállalt. Kyrie Irvingről már esett szó, de a 2021-es rájátszásban a Bucks elleni párharc során kiesett 2-2-nél. Onnan esett ki 4-3-ra a Nets. Harden sem érkezett egészségesen 2021-ben Brooklynba, de a nagyobb gond, hogy a Bucks elleni legelső meccsen megsérült 43 másodperc után, és csak az ötödik találkozóra tért vissza. Ben Simmonsról fentebb esett szó. Spencer Dinwiddie a 2020-21-es szezon harmadik meccsén elszakította a keresztszalagját.

A tulaj, Joe Tsai személyes jóbarátjának tartja Nasht, akivel közös üzletük is van, és Nash, illetve Marks is csodás dolgokat mondott egymásról és a Brooklyn Netsről is, Steve Nash távozott a csapattól. Az első meccsen Steve Nash távozása után az a Jacque Vaughn volt az ideiglenes vezetőedző, aki 2019-20-ban már 10 meccs erejéig ellátta ezt a feladatot. Nem történt nagy változás, a Brooklyn Nets kikapott 108-99-re a Chicago Bullstól.

A változást a hírek szerint Ime Udokától várják Brooklynban. Udoka a 20-21-es szezonban még Nash segédedzője volt Brooklynban, majd 2021-ben megkapta a Bosoton Celtics vezetőedzői posztját. Első szezonjában eljutott a döntőig, ahol azonban csapatával alulmaradt a Golden State Warriorsszal szemben. Aztán ahelyett, hogy a dolgok az eddigieknél is szebben mentek volna tovább, szexbotrányba keveredett, amiért a bostoniak egy évre felmentették a pozíciójából, és helyét Joe Mazzulla vette át, akivel 4-2-es rajtot vettek Jayson Tatumék. A Celtics a hírek szerint nem gördít akadályt a távozása elé. Úgyhogy egy szexbotrány után magát összeszedő mester érkezik egy antiszemita gondolatokat terjesztő játékmester, egy nyáron még hisztiző, edzőbuktatást tervező pontgyáros, illetve egy mentális gondokból, illetve hátsérülésből épülgető, de dobni még mindig nem tudó All-Star-kaliberű védőspecialista mellé. Érdekes szezon lesz ez, de Udoka tavaly bizonyította a Celticsszel, hogy tud segíteni egy sokak által már leírt csapaton, has szükség van rá.

A Brooklyn Netst legközelebb a Sport TV-n majd csak jövő szombaton (november 12., 22 óra, Sport1) láthatjuk, de a műsorainkban lesz szó a csapatról, és persze addig is lesznek bőven meccsközvetítéseink. Ezen a héten ez a menü:

Trash Talk: november 3., csütörtök 22:30, Sport1 (élő)

Orlando Magic – Golden State Warriors: november 4., péntek 0:00, Sport1 (élő); 20:00, Sport2 (felv.)

Orlando Magic – Sacramento Kings: november 5., péntek 22:15, Sport2 (élő)

NBA Action: november 6., vasárnap 13:30, Sport2

Alley-oop: november 6., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

Los Angeles Lakers – Cleveland Cavaliers: november 6., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)