Pár hónapja egy temetőben dolgozott, tegnap megmentette a Lakerst • SportTV

Pár hónapja egy temetőben dolgozott, tegnap megmentette a Lakerst

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2022. 11. 03. 19:29    
Olvasási idő: 3 perc

Matt Ryan mentette hosszabbításra tegnap a Los Angeles Lakers New Orleans Pelicans elleni meccsét, amit később meg is nyertek az aranysárga-lilák. A kosaras most hős lett, és elképesztő utat járt be azért, hogy ide jusson.

Matt Ryan megmentette a Lakerst egy újabb vereségtől. (Fotó: Getty Images)

A Los Angeles Lakers brutálisan izgalmas meccsen, hosszabbítás után szerezte meg zsinórban második győzelmét, legyőzte a New Orleans Pelicanst 120-117-re.

A meccsen egy új hős született. Matt Ryan, aki a rendes játékidő végén mentette döntetlenre, 111-111-re a meccset a Lakers szempontjából:

Elképesztő története van ennek a Matt Ryannek:

Ez a Matt Ryan nem az a Matt Ryan, aki 2008-ban az NFL-draft harmadik választottja volt, majd 2016-ban MVP-címet szerzett, most pedig az Indianapolis Colts játékosa. Ez a Matt Ryan öt évet járt főiskolára, és három csapat színeiben (Notre Dame, Vanderbilt, Chattanooga) is pályára lépett az NCAA-ben. A Vanderbilten például Darius Garland is a csapattársa volt. Két dolog nem jellemző manapság egy NBA-játékosra: a négy vagy több évnyi főiskola, és hogy egynél több intézmény hallgatója volt valaki. A 2020-as COVID-évjárattal fejezte be tanulmányait, és nem kelt el az NBA-drafton. Azon a nyáron/őszön/télen nem igazán volt lehetősége a fiataloknak megmutatni a bennük rejlő tehetséget a koronavírus miatti korlátozások okán, így nem talált NBA-csapatot magának. Nem tudott felmérőre menni, és a 2020-as Summer League is elmaradt. Vagyis nem NBA-csapatot nem talált magának, hanem konkrétan nem játszott profi kosárlabdát a 2020-21-es szezonban. A G-League buborékba nem kapott meghívót, és a tengerentúli profiskodás sem működhetett az utazási korlátozások miatt.

Helyette egy temetőben dolgozott Yonkersben, illetve volt ételfutár is ebben az időszakban.

Emellett tartott edzéseket gyerekeknek is. Nem arról van szó, hogy ő azok közé tartozik, akik a sportkarrierjük miatt egyáltalán nem figyeltek oda a tanulmányaikra, hiszen közgazdász diplomája van. Azonban nem akart beülni egy irodába napi nyolc órában, mert nem adta fel az álmát, hogy egyszer eljut az NBA-be, és ezek a munkák elég rugalmasak voltak ahhoz, hogy próbálkozzon, ha lehetőséget kap rá. Pénzre viszont szüksége volt. Minden nap négy órát edzett munka után egyedül egy edzőteremben. Azt képzelte, hogy Brad Stevens, a Boston Celtics akkori edzője ott ül a pálya szélén, és figyeli őt (ennek még lesz jelentősége).

A munkának abból a szempontból meglett az eredménye, hogy a 2021-es nyáriligára meghívta a Cleveland Cavaliers, mert szükségük volt egy jókezű tripladobóra. Innen szerződést nem kapott, de a Denver Nuggets edzőtáborába eljutott. Nem került be a keretbe, végül a G League-ben szereplő Grand Rapids Gold játékosa lett, ahol Jason Terry volt az edzője. Itt már felhívta magára a figyelmet annyira, hogy bekerült a vb-selejtezőket játszó amerikai válogatottba. Két meccsen 36 percet kapott olyan játszótársak mellett, mint Joe Johnson, Jordan Bell vagy David Stockton. Itt olyan jól szerepelt, hogy az a Boston Celtics kínálta meg egy two-way szerződéssel, amelynek GM-je az a Brad Stevens, akit fél évvel a szerződtetése előtt odaképzelt maga mellé, mikor egyedül edzett. Valójában Brad Stevens maga hívta telefonon, de Ryan a nagy hangzavar miatt nem vette fel a telefont az ismeretlen számnak, csak a hangüzenetet hallgatta meg később. Azért végül visszahívta

Stevenst, aki ennyit mondott neki: „NBA-játékos lettél.”

Naná, hogy elsírta magát. Ő is, a családja is vele sírt, de még a Team USA edzője, a korábbi NBA-tréner, Jim Boylen is. Technikailag igaza volt Stevensnek, de gyakorlatilag azért nem. Az ideje nagyobb részét a fiókcsapatnál, a Maine Celticsnél töltötte, ahol 14 meccsen 20 pont felett átlagolt. Április 10-én, az alapszakasz utolsó meccsén viszont pályára léphetett a Boston Celticsben, és a Memphis Grizzlies elleni győzelem során öt perc alatt sikerült neki megszereznie az első pontjait, négy rossz kísérlet után bedobott egy triplát. Az egész rájátszás során a csapat mellett volt, és az a karakter lett a Celticsnél, aki a legjobban örül a társak sikereinek, aki feltüzeli a többieket akkor is, ha nem játszik. A nyáriligában is a Celticsnél szerepelt, ekkor sírta el magát egy rögtönzött sajtótájékoztatón, mikor a DoorDashes munkáról beszélt:

A Lakers hívta meg végül az edzőtáborába, és a triplákkal hadilábon álló csapat vezetőit meggyőzte arról, hogy szükség lesz rá a szezon során. Nem mondanánk, hogy agyonjátszatták eddig, öt meccsén 14 percet van pályán, és 6,2 pontot átlagol. Azonban ez a dobás sokmindent megváltoztathat. Mi például vasárnap láthatjuk a Lakerst (így Ryant is remélhetőleg) a kiváló formában játszó Cleveland Cavaliers ellen. Ahol Matt Ryan összecsaphat majd volt vanderbiltes csapattársával, Darius Garlanddal.

Forrás: The Athletic

Készülünk bőven NBA-vel a következő napokban is. Íme a menü:

Trash Talk: november 3., csütörtök 22:30, Sport1 (élő)

Orlando Magic – Golden State Warriors: november 4., péntek 0:00, Sport1 (élő); 20:00, Sport2 (felv.)

Orlando Magic – Sacramento Kings: november 5., péntek 22:15, Sport2 (élő)

NBA Action: november 6., vasárnap 13:30, Sport2

Alley-oop: november 6., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

Los Angeles Lakers – Cleveland Cavaliers: november 6., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)