Rajtol a bajnokok szuperverversenye dartsban • SportTV

Rajtol a bajnokok szuperverversenye dartsban

2022. 11. 12. 12:45    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton kezdődik, jövő vasárnap ér véget a Grand Slam of Darts a Wolverhamptonhoz tartozó Aldersley Leisure Village-ben. Az év utolsó major tornája mezőnyében, lebonyolításában és pénzdíjában is formabontó, illetve egyedi.

Gerwyn Price szeretne belépni a négyszeres GSD-győztesek elitklubjába – másodiknak. gyelőre ugyanis csak egyvalakakinek sikerült háromnál többször megszereznie az Eric Bristow-trófeát – a névadó egykori patronáltjának, Phil Taylornak (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Az alapötlethez a mintát ez előző évszázad utolsó évtizedében rendezett tenisz Grand Slam-kupa adta, amelyben a négy GS-verseny eredményeiből külön pontrendszer alapján alakították ki a 16-os mezőnyt és persze csaknem GS-szintű pénzdíjazással tették a részvevők számára népszerűvé a rendezvényt. (A tévék számára meg a szupermezőny generálta az átlagosnál is komolyabb közvetítési jogdíjak kifizetési hajlandóságát…) Gyakorlatilag ezt a koncepciót ültették át a sportág sajátosságait figyelembe véve a dartsosok közel egy évizeddel később Grand Slam of Darts első kiírásakor. Két, nem jelentéktelen változtatással. Itt nem csupán négy szupertornát, hanem nyolc majorverseny kétéves időszakának első és másodikjait hívták meg a mezőnybe, meg kisebb  versenyek bajnokait. A mezőny a kezdetektől 32 tagú és a 16-os tábla kialakításához beiktattak egy teljes csoportkört, azaz 8, négyversenyzős csoportból  2-2 továbbjutó alkotja a nyolcaddöntő mezőnyét.
A 10 esztendőn át tartó GS Cuppal szemben – amelynek összesen 9 különböző győztese volt, csak a négy nagy előtti korszak kiemelkedő klasszisa, Pete Sampras nyert kétszer – , a GSD 15 eddigi kiírsának volt egy hatszoros (ki nem találnák, persze hogy Phil Taylor…) és két háromszoros bajnoka is, Michael van Gerwen és Gerwyn Price. A holland zseni háromszor egymás után (2015–17), a walesi meg négy éven belül háromszor (2018, 2019, 2021) bizonyult a legjobbnak. Ezen kívül hárman nyertek egyszer, Scott Waites – még a BDO “képviseletében”, egészen a megszűnésig a másik szervezet világbajnoka is részt vehetett a tornán, Raymond van Barneveld (2012) és a Covid-évben egy extrém figura, José da Sousa, aki akkor tört be a dartsvilág élvonalába.
A pénzdíj amúgy major tornához méltó, 650 ezer font – a győztes ebből 150 ezret kap és a sportág egyik alapító klasszisáról elnevezett Eric Bristow-trófeát. A sorsolás speciális, csak az első kör párosításait sorsolták ki a verseny előtt, a csoportok második meccsén győztesek játszanak egymással (meg persze a vesztesek is), így biztosítva, hogy  a harmadik forduló meccseinek is legyen tétje. A csoportkör mérkőzései 5 nyert legig tartanak, a nyolcaddöntőé már 10-ig, az utolsó hét meccs pedig már 16-ig.
Gerwyn Price címvédő hadjárata az ifjúsági világbajnok Ted Evetts elleni találkozóval kezdődik az A-csoportban, amelyben még Dave Chisnall és Raymond van Barneveld szerepel. A walesi megnyerte mindhárom az Aldersley Village-ben rendezett versenyt, most pedig a negyedik dialalra hajt. “A Grand Slam és Aldersley szép emlékeket ébreszt bennem, nem számít, kivel játszom, hiszek benne, hogy túlélem. Soha nem érzem, hogy legyőzhetetlen vagyok, de tudom, hogyha a legjobb játékomat játszom, akkor nehezen győz le bárki. Most az év végén járunk, és visszatérek a legjobbamhoz” – nyilatkozta a walesi klasszis.
A védő az A-D csoportok egyikében szerepel, amelyek a délutáni szakaszban játsszák meccseiket. Az UK Open bajnoka, Danny Noppert, a PDC ázsiai bajnokságának győztesével, Christian Perezzel játszik a B-csoport nyitó mérkőzésen, a csapatvilágbajnok Simon Whitlock a 2018-as elődöntős Mensur Suljoviccsal csap össze. Michael Smith a női selejtezőgyőztes Lisa Ashtonnal mérkőzik meg a C-csoportnban, nómíg ugyanabban a négyesben a Masters-bajnok Joe Cullen az újonc Ritchie Edhouse-zal, a plusz helyekért vívott selejtezőtorna  nyolc legjobbjának egyikével meccsel. A D-csoportban az 5. kiemelt Rob Cross (a Players Championship 24. tornájának győztese az ifi vb-döntős Adam Gawlasszal mérkőzik, Dirk van Duivenbode (World Series of Darts Finals-győztes) Martin Schindlerrel (a selejtező nyolcasból) küzd meg.
Az esti szakaszban az E-H csoportok résztvevői találkoznak. Az E-jelű négyesben a világbajnok Peter Wright a női World Matchplay győztesével, Fallon Sherrockkal mérkőzik meg. A skót háromszor volt döntős a versenyen, 12 hónappal ezelőtt egy hatalmas negyeddöntőben megverte Sherrockot, most szeretne visszatérni a világelső helyére, s megszerezni első Eric Bristow-trófeáját. Nathan Aspinallal és a másik skóttal, Alan Soutarral lesz egy csoportban.
Az F-csoportban Damon Heta–Jermaine Wattimena és Jonny Clayton–Leonard Gates, a G-ben Ross Smith–Luke Woodhouse és  Michael van Gerwen–Nathan Rafferty (az északír fiú ifi vb-döntős volt 2021-ben), a H-ban pedig Ryan Searle–Josh Rack (utóbbi ugyancsak északír, a 2022-es Development Tour, azaz egy utánpótlás-sorozat legjobbja volt) és Luke Humphries–Scott Williams mérkőzés teszi teljessé az első kör programját.

 GRAND SLAM OF DARTS, Wolverhampton, Aldersley Leisure Villaga. Csoportkör. Sport2 14:00 az A-D csoport mérkőzései, Sport2 20:00 az E-H csoport mérkőzései (kommentátor: Fülöp “180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)