A Sport TV közvetíti, ahogy LeBron James felül az NBA trónjára • SportTV

A Sport TV közvetíti, ahogy LeBron James felül az NBA trónjára

Sport TV avatar Sport TV 2023. 02. 03. 12:02    
Olvasási idő: 3 perc

Közeleg egy sporttörténelmi pillanat. Már csak 63 pontot kell szereznie LeBron Jamesnek, hogy megelőzze a legendás Kareem Abdul-Jabbart, és az NBA pontrekordere legyen. A statisztikák alapján ehhez két-három mérkőzésre lehet szüksége, ezért a Sport TV műsorra tűzi a Los Angeles Lakers soron következő három meccsét, hogy a magyar szurkolók is tanúi lehessenek majd a rekorddöntésnek.

LeBron James és a világhírő krétaszóraás. (Fotó: Getty Images)

38.387 pont – eddig jutott 1989. április 23-ig Kareem Abdul-Jabbar, a Milwaukee Bucks és a Los Angeles Lakers korábbi hatszoros bajnok, hatszoros MVP és 19-szeres All-Star centere. Hosszú évtizedeken át megdönthetetlennek tűnt ez a rekord, amely az NBA alapszakaszában szerzett pontokra vonatkozott, hiszen Abdul-Jabbarnak 20 szezonra és 1560 meccsre volt szüksége ennek eléréséhez. Michael Jordan hatezer, Kobe Bryant ötezer ponttal maradt el tőle, a 2004-ben visszavonul Karl Malone került hozzá a legközelebb az általa megszerzett 36.928 ponttal.

2003-ban került az NBA-be az akkor 18 éves LeBron James, akit már a ligába érkezése előtt az új szupersztárnak, az új Michael Jordannek tartottak. Hosszú pályafutása során végig meg tudott felelni ezeknek az elvárásoknak, sőt, olyan szinten kosárlabdázik még most, a 20. szezonjában, hogy nem lehet nem kalapot emelni a teljesítménye előtt. Nem látott még olyat az NBA, hogy 38 évesen, 1400-nál több alapszakasz-találkozóval és 266 playoff-meccsel a háta mögött valaki ilyen emberfeletti teljesítményre legyen képes. Elég csak azt megjegyezni, hogy karrierje során csak kétszer volt a jelenlegi 30,1 pontos átlagánál magasabb szezonátlaga (2006-ban és 2022-ben).

A Los Angeles Lakers éjjel legyőzte az Indiana Pacerst, LeBron James 26 pontot szerzett a találkozón. Ezzel pedig az NBA alapszakaszában megszerzett pontjai száma immár 38.325, azaz 63 pontot kell dobnia ahhoz, hogy megelőzze Abdul-Jabbart. Az NBA hónapok óta erre az előzésre készül, és nagyon úgy tűnik, már csak napok kérdése, és James tényleg felül a trónra, hiszen innen minden pontrekord az övé lesz az NBA-ben. A rájátszásban szerzett pontokban már 2017 óta csúcstartó, és tavaly ilyenkor már megelőzte Kareem Abdul-Jabbart az alapszakasz és rájátszás során együttesen szerzett pontok tekintetében.

A Sport TV felvette a kapcsolatot az NBA-vel annak érdekében, hogy a magyar nézők se maradjanak le a történelmi pillanatról, amely matematikailag a következő három meccsen történhet majd meg, így

élőben közvetíti a Los Angeles Lakers és LeBron James következő három mérkőzését a New Orleans Pelicans, az Oklahoma City Thunder és a Milwaukee Bucks ellen.

Ahhoz, hogy már a szombaton, New Orleansban összejöjjön a rekord, karriercsúcsot kell dobnia, mert jelenleg 61 pont a rekordja, de LeBron Jamesről bármit el tudunk már képzelni. Ahhoz, hogy már hazai pályán, a Thunder ellen legyen meg a rekord szerda hajnalban, valójában csak a jelenlegi formájában kell játszania, könnyedén tud két meccs alatt 63 pontot dobni. Ha mást nem, a Bucks elleni péntek hajnali csúcsdöntés tulajdonképpen borítékolható, mivel Jamesnek nem volt olyan három mérkőzéses periódusa ebben a szezonban, amikor nem szerzett legalább 63 pontot.

LeBron James csúcsdöntése a tévében:

New Orleans Pelicans – Los Angeles Lakers: február 5., vasárnap 0:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder: február 8., szerda 4:30, Sport1 (élő); 14:30, Sport1 (felv.); 23:30, Sport2 (felv.)

Los Angeles Lakers – Milwaukee Bucks: február 10., péntek 4:00, Sport1 (élő); 13:25, Sport1 (felv.); 20:00, Sport2 (felv.)

LeBron James vagy Michael Jordan?

Ez a pontrekord, illetve talán az is, hogy az elmúlt napokban James fellépet a gólpassz-örökranglista negyedik helyére is (John Stockton, Jason Kidd és Chris Paul mögé), felelevenít egy hosszú évek óta tartó vitát arról, hogy ki minden idők legjobb, legnagyobb kosárlabdázója, LeBron James vagy Michael Jordan. Mert mostanra már tényleg csak kettejükre szűkült a verseny. Ezzel kapcsolatban Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs készített egy egyórás Alley-oop Extrát, ahol erre a kérdésre keresik a választ. Érdemes meghallgatni, megtalálják-e végső konklúziót:

A magyar szurkolók szerint ki a jobb?

Szeretnénk meghallgatni a magyar szurkolók véleményét is a témában, ezért készítettünk egy felmérést. Kíváncsian várjuk a válaszokat. ITT LEHET ELÉRNI.

További NBA-s tartalmak:

Akinek nem lenne elég ez az Alley-oop Extra, illetve a Lakers-meccsei, annak jó hír, hogy más NBA-s tartalmat is lehet még nézni a Sport TV-n:

Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers: február 3., péntek 16:00, Sport1 (felv.); 22:30, Sport2 (felv.)

Alley-oop: február 4., szombat 23:00, Sport1 (élő)

NBA Action: február 5., vasárnap 17:15, Sport2

Charlotte Hornets – Orlando Magic: február 5., vasárnap 19:00, AMC Mikro (élő); 23:00, Sport2 (felv.)

Trash Talk: február 9., csütörtök 19:00, Sport2 (élő)