Oda kell figyelni a Sixersre, az Embiid-Harden páros halálos! • SportTV

Oda kell figyelni a Sixersre, az Embiid-Harden páros halálos!

2023. 03. 07. 15:07    
Olvasási idő: 2 perc

Még soha nem volt olyan az NBA-ben, hogy egy csapat két játékosa kétszer is képes legyen arra a bravúrra, hogy egyikük legalább 40 pontot dob, másikuk legalább 20 gólpasszt ad. Ezt hozta össze mostanra Joel Embiid és James Harden a 2022-23-as szezonban. Ráadásul a Bucks ellen is zseniálisak voltak két napja.

Harden és Embiid egyre veszélyesebb páros.nak tűnik. (Fotó: Getty Images)

Amikor a Philadelphia 76ers 2022. február 22-én egy megaüzletben megszerezte James Hardent, azért szurkoltak a philadelphiai szurkolók, hogy működőképes legyen az Embiid-Harden páros. Papíron ugyanis egy elképesztő irányítói képességekkel megáldott kreátor és az NBA egyik legjobb magasembere szuperül kell, hogy passzoljon egymás mellé. A 2022-es rájátszásban ezt nem tudtuk tökéletesen felmérni, mert a második körre lesérült Joel Embiid, két meccset kihagyott, amiken ki is kapott a Sixers a Heattől, ráadásul Harden is rossz formában játszott, így 4-2-vel búcsúztak a Miami ellen.

A nagy kérdés az volt, hogy Doc Rivers vezetésével, egy komplett felkészülést végig csinálva hogyan passzolnak majd. Az alapszakasz végéhez közeledve talán kijelenthetjük, hogy egy működőképes, bajnokesélyes csapat lett a Philadelphia 76ers, amely jelenleg a keleti konferencia harmadik helyén áll 42-22-es mérleggel a Milwaukee Bucks és a Boston Celtics mögött picivel lemaradva. Ez a pozíció a biztos lőtávolság, és amely garantálja a hazai pálya előnyét az első két körben. A tegnapi Indiana Pacers elleni győzelem ismételten nagyon meggyőző volt:

Ezen a meccsen Joel Embiid 42 pontot dobott, míg James Harden kiosztott 20 gólpasszt (14 pont és 9 lepattanó mellett). Ez pedig NBA-történelem. Másodszor fordul ugyanis elő ebben a szezonban, hogy Embiid legalább 40 pontot dob, Harden pedig ad 20 gólpasszt ugyanazon a meccsen, még decemberben a Clippers ellen sikerült először ez a bravúr. Nem volt még páros az NBA-ben, aki ezt kétszer össze tudta hozni. Valójában előttük összesen négy ilyen meccs volt, 1994-ben Latrell Sprewell és Tim Hardaway, 1998-ban Tracy Murray és Rod Strickland, 2016-ban DeMarcus Cousins és Rajon Rondo, míg 2018-ban Paul George és Russell Westbrook párosa volt a főszereplő.

A Pacers előtt egyébként a ligaelső, és akkor 16-os győzelmi sorozatban lévő Milwaukee Buckst győzték le Embiidék, és azon is félelmetesen feltöltötték ők ketten a statisztikai lapot. 1979 óta először fordult elő, hogy egy páros mindkét tagja legalább 30 pontot dobjon és kiosszon 10 gólpasszt is (Harden 38-10-et, Embiid 31-10-et tett a közösbe).

A rájátszáshoz közeledve ez több, mint bizakodó. Ha pedig a szezonra vonatkozó adatokra figyelünk, akkor is van miért örülnie a Philly szimpatizánsainak. Joel Embiid több pontot dob, mint valaha (33,2), James Harden vezeti a gólpasszlistát (10,8), karrierátlag felett dolgozik mezőnyből (44,9 százalék), és pályafutása eddigi legjobb triplaszázalékát látjuk tőle (40,1 százalék). Ha ez így megy tovább, nem lennénk egy ellenfél helyében sem a playoffban. Most már csak az kell, hogy szép eredményt érjenek el, és ne igazolódjanak be azok a pletykák, amelyek szerint James Harden visszavágyik Houstonba….

Aki pedig az Embiid-Harden pároshoz hasonló remek teljesítményeket szeretne látni, az remélhetőleg elcsíp majd ilyeneket a Sport TV műsoraiban és élő közvetítéseiben.

Trash Talk: március 9., csütörtök 19:00, Sport1 (élő)

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors: március 10., péntek 1:30, Sport1 (élő); 23:30, Sport2 (felv.)

Los Angeles Clippers – New York Knicks: március 11., szombat 22:00, Sport2 (élő)

NBA Action: március 12., vasárnap 17:15, Sport1

Alley-oop: március 12., vasárnap 19:30, Sport2 (élő)

Denver Nuggets – Brooklyn Nets: március 12., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)