A Napoli Itália mellett Európában is díszmenetben (?) • SportTV

A Napoli Itália mellett Európában is díszmenetben (?)

2023. 03. 15. 14:02    
Olvasási idő: 3 perc

A nápolyi együttes potom 18 ponttal vezeti a Serie A-t, a BL-nyolcaddöntőben 2–0-s előnnyel folytathatja a haladást. Kisebb megingások eddig előfordultak otthon, de a fontosabb akadályokat eddig biztosan vette Luciano Spalletti gyüttese. A mi „kísérőprogramunk” a szokásos, kora délután UEFA-ifiliga a (Real Madrid U19-eseivel), este felvezető műsor, a meccs után összefoglaló a nap másik összecsapásának rövid változatával.

Osimhen és Kvarachelia remek párosa a Frankfurt ellen. (Fotó: Getty Images)

A Napoli 2–0-ja egy hónapja nemcsak az első győzelme volt a frankfurtiak ellen (az UEFA-kupa 1994–95-ös kiírásának 3. fordulójában kettejük párharcát a németek nyerték meg, kétszer 1–0-val), hanem hatalmas lépés is története első BL-negyeddöntője felé.
A csatársztár Osimhen és Di Lorenzo góljai a szünet mindkét oldalán jelentős előnyhöz juttatták a Partenopeit, igaz, ehhez sokat hozzátett, hogy a frankfurtiaktól Kolo Muanit az 58. percben kiállították. Az ebben az idényben a BL-ben 22 gólt összehalmozó együttes visszatér hazai pályájára, amelyen 11 mérkőzés óta veretlen az európai kupákban, ebben az idényben megnyerte mindhárom meccsét, minimum három gólt szerezve. Ugyan azóta elszenvedte első bajnoki vereségét a Stadio Maradonában, ám szombaton újabb győzelmet aratott az Atalanta ellen, a grúz csatár Kvarachelia varázslatos szólógóljával, amelyet aztán Rrahmani fejes gólja fokozott még biztosabb győzelemmé. A vetélytársak botladozásai miatt az előny a Serie A élén továbbra is 18 pontos, praktikusan behozhatatlan. Spalletti jogosan gondolkodhat abban, hogy a csapatnak akár Isztambul, a döntő is lehet a végállomása ebben a BL-idényben.
Amikor egyik csillaga pirosat kapott és az ellenfélnél Zambo Anguissa a pályára lépett, elkerülhetetlenné vált a frankfurtiak veresége, akik aligha tekinthetők esélyesnek szerdán este. A statisztikák is alátámasztották a hazai vereségének jogosságát az első meccsen, az Eintracht az egész kupaidényben a legkevesebbszer küldte kapura a labdát (5) és a legtöbbször nem tudta ezt elkerülni az ellenféltől (18).
A frankfurtiak aktuális formája sem ígér hatalmas feltámadást ,egy vereség és két döntetlen után a 6. helyre csúsztak vissza a Bundesliga táblázatán. Öt ponttal elmaradva a listavezető Bayerntől, a csapat csak 1–1-es döntetlent játszott a gyengécske Stuttgarttal szombaton, Rode egyetlen kaput eltaláló lövése hozta meg a gólt és az egy bajnoki pontot.
Oliver Glasner legényri az Európa-ligát tavaly májusban a magasba emelhették, utolsó 20 európai kupameccsükből mindössze hármat vesztettek el, de 10 győzelmet is arattak, azaz nem teljesen esélytelenül utaztak el Nápolyba. Ebben az idényben ötször nyertek három vagy több góllal mérkőzést, és máris több gólt szereztek a Bundesligában (46), mint az előző teljes idényben. Ráadásul mindhárom őszi idegenbeli meccsükön a kapuba találtak, kettőt közülük meg is nyertek.
A história pozitív előzményt is mutat nekik, az elődök 1994 decemberében a San Paolóban 1–0-ra nyerni tudtak, igaz, most legalább kétszer ennyi kellene a meccsnullhoz is.

A balhátvéd Mário Rui hazai kétmeccses eltiltása után ismét Spalletti mester rendelkezésére áll, Mathias Oliverát váltja majd a védelem szélén. A hazaiak első számú kapusuk, Meret visszatérésében is reménykednek, aki az Atalanta elleni mérkőzés bemelegítése után mégsem vállalta a játékot. Kim Min Dzse is túljutott egy rúgás következményein, Hirving Lozano izomsérülése után már leülhet a kispadra, Raspadorit viszont továbbra is pályán kívül tartja egy combizomrándulás.
A gólkirályjelölt Osimhen vezeti a támadósort, Kvarachelia fő támogatásával, aki már négy gólpasszt is adott a BL-idényben – ennél több még egy Napoli-játékosnak sem sikerült korábban egyazon európai kupaidényben. Ő hozta össze a legtöbb gólhelyzetet cselek után (16), egy tucatszor lőtt kapura a négy konkrét assziszt mellett.
Az Eintrachtban természetesen nem játszhat az eltiltott Kolo Muani, Ebimbe és Linsdtröm pedig sérülés miatt bevehetetlen. Glasner továbbra is beteheti a támadóegységbe Kamadát a vezető csatár Borré mellé, a japán amúgy minden idők legeredményesebb légiósa hazájából az európai kupákban 36 mérkőzésen szerzett 14 góljával. Borré ebban a szezonban csupán háromszor talált be, de a 2021–22-es dicsőséges El-menetelésből több alkalommal is győztes góllal vette ki a részét.

UEFA YOUTH LEAGUE, negyeddöntő. Sport1 14:00  Alkmaar Zaanstreek–Real Madrid CF (kommentátor: Fülöp Marcell)
BAJNOKOK LIGÁJA, nyolcaddöntő, visszavágó.  Sport1 20:00 a játéknap felvezető műsora
(műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport1 20:45 SSC Napol–SG Eintracht Frankfurt (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hrutka János és Nyilasi Tibor)