Róma királya - 30 éve kezdődött az uralkodás! • SportTV

Róma királya – 30 éve kezdődött az uralkodás!

2023. 03. 28. 09:23    
Olvasási idő: 2 perc

2023. március 28-án ünnepelhetjük a 30. évfordulóját annak, hogy minden idők egyik legnagyobb hatású és legjobb olasz játékosa, Francesco Totti bemutatkozott a Serie A-ban az AS Romában. Mai ésszel már-már felfoghatatlan, de 2017-es visszavonulásáig egyetlen más klubcsapat mezét sem viselte.

Brescia-Roma 0-2. Vezette: Rigamonti. Gólszerző: Caniggia (22.), Mihajlovics (26.). Csere: Hagi helyett Negro az 50., Schenardi helyett Piovanelli a 75., illetve Giannini helyett Salsano a 83., Rizzitelli helyett Totti a 87. percben.

Egy sima olasz bajnoki jegyzőkönyve 1993. március 28-áról. Elsőre semmi különös sincs benne, hiszen Caniggia jó csatár volt, Szinisa Mihajlovics, Isten nyugosztalja, szabadrúgásból el szokta találni a kaput, a többi meg akkoriban kit érdekelt. Ma viszont történelmi léptéket is felfedezhetünk ebben a pár sorban. Vujadin Boskov, a Roma vezetőedzőjének utolsó cseréje ugyanis elindított egy olyan utat, amelynek végén (bár inkább még bőven a közepén) hősünk „Re di Roma”, azaz Róma királya lett.

Merthogy Francesco Totti napra pontosan 30 évvel ezelőtt, mindössze 16 évesen lépett pályára tétmérkőzésen először az AS Romában. Íme egy hangfelvétel a történelmi pillanatról, illetve egy összefoglaló a meccsről:

És hiába a csábító ajánlatok (főképp a Real Madridtól), hiába a másutt sokkal nagyobb eséllyel nyerhető trófeák, visszavonulásáig egyetlen más klubcsapat mezét sem öltötte magára. „Sajnos ma már ez máshogy van. Sokkal fontosabb az üzlet. Mindenki oda megy, ahol több pénzt lehet keresni. A Roma nekem a mindenem volt, minden, ami egy emberé lehet: szenvedély, szerelem, boldogság. Az egyetlen csapat, amelynek valaha is szurkoltam és szurkolni fogok” – mondta ezzel kapcsolatban a Capitano a Guardiannek.

De hogy ne csupán ő beszéljen, íme, néhány érdekesség, ami meghozta számára a királyságot!

8827 nap telt el Totti bemutatkozása és utolsó Serie A-s meccse (2017. május 28., a Genoa ellen) között.

786 tétmérkőzést játszott a „farkasok” mezében, ebből klubrekordot jelentő 619-et a Serie A-ban. Az olasz élvonalban nála többször Paolo Maldini (647) és Gianluigi Buffon (657) lépett pályára.

307 gólt szerzett a Romában, ami szintén klubcsúcs. A Serie A-ban az első gólját 1994-ben szerezte a Stadio Olimpicóban a Foggia ellen. Gólkirályi címet és európai Aranycipőt egyszer nyert, a 2006-2007-es idényben.

91 gólt ért el tizenegyesből, lehet (de nem érdemes!) találgatni erről, hogy olasz rekord vagy sem.

46 alkalommal duplázott, naná, hogy ez is olasz csúcs!

38 évesen és 59 naposan ért el utolsó gólját a Bajnokok Ligájában (a CSZKA Moszkva volt az áldozata), így Ryan Giggst több mint száz nappal lepipálva ő az elitliga legidősebb gólszerzője.

25 évig futballozott a Serie A-ban, ezzel holtversenyben éllovas Paolo Maldinivel.

23 egymást követő évben volt eredményes az olasz első osztályban, amivel természetesen csúcstartó.

22 évesen lett a Roma csapatkapitánya, ilyen fiatalon senki sem érdemelte ki a megtiszteltetést a Serie A-ban.

Fotó: GETTYIMAGES

17 edzőt „fogyasztott el” a Románál, Boskovnál kezdte, Luciano Spallettinél fejezte be.

16 piros lapot kapott pályafutása során, ebből 11-et az élvonalban, amivel „csak” a hatodik helyen áll a Paolo Montero (15) vezette örökrangsorban.

9 alkalommal szerzett ezüstérmet a Serie A-ban.

1 olasz bajnoki címet nyert, még 2001-ben, de szerinte „…a Romával nyert egy bajnoki cím pont olyan értékes, mintha a Juventusszal vagy a Real Madriddal tízet nyerne az ember.