Szemtől szemben a ragadozók • SportTV

Szemtől szemben a ragadozók

2023. 04. 01. 14:41    
Olvasási idő: 4 perc

Ha az edzők is úgy gondolják, Robert Lewandowski és Karim Benzema lehet a szerdai Barcelona-Real Madrid Spanyol Kupa-elődöntő visszavágójának két főszereplője. Mi most öt szempont alapján megnéztük, ki áll jobban a két kortárs csatárzseni közül. Ha a Camp Nouban, az 1-0-s előnyből induló Barca otthonában kilencven perc után ugyanaz az eredmény jön össze, mint nálunk, akkor jön egy 30 perces „extra” is.

A 2022-2023-AS IDÉNY
„A Barcelona az a csapat, amely a legtöbb aranylabdást adta. Barcelonából rövidebb út vezet az Aranylabdához, mint Münchenből” – jelentette ki Lewandowski a Barcába igazolásakor. Ugyan ezt később cáfolta, sőt, igyekszik a csapat sikerének fontosságát hangsúlyozni, de azért egó van benne rendesen. Tény, ha a France Football a koronavírus miatt nem törli a 2020-as Aranylabda-szavazást (pedig a francia kivételével minden kiemelt bajnokságot és kupasorozatot befejeztek, így komolyan vehető indok nem volt a lépésre), akkor Lewynek hamarabb van trófeája, mint Benzemának, és talán a Bayernből megy nyugdíjba. Így viszont

„csak” két világ legjobbja-elismerése van, a legnagyobb presztízsű trófea alighanem örökre álom marad neki.

Mert bár rakétaszerűen indított a katalánoknál (a második és a harmadik bajnokiján is duplázott), volt, hogy öt tétmeccsen kilenc gólt termelt, de mostanra lassult az ütem. Az előző szezonban felmutatott 50 gól+7 gólpassz most elérhetetlennek tűnik, főleg úgy, hogy a Barca már nemhogy a BL-ből, de az El-ből is kihullott.

Ugyanez igaz Benzema esetében is, aki a 2021-2022-es évadban a tétmeccseket nézve 44 gólig és 15 gólpasszig jutott. Csak akkor jóval kevesebbet volt sérült, mint most (bár akadnak, akik finoman Carlo Ancelotti vezetőedző felelősségére is céloznak, mondván, nem pihenteti eleget). Ettől még az ESPN felvetésére, miszerint

„Benzema a Real múltja és jelene. De vajon a jövője is?”

egyértelmű a válasz, 2024-ig (addig szól a hamarosan aláírandó új szerződése) megkerülhetetlen szereplő lesz a Real életében. Akkor meg majd jöhet például a brazil Endrick, aki most még csak 16 éves, de addigra már kinőheti magát. Egy Real Madrid-szerződéssel a zsebében könnyebb is lehet.

LEWANDOWSKI–BENZEMA 0,5–0,5

FORMA
Hadd mondjuk úgy, mindkettőjüket láttuk már jobb állapotban is. (A sorok még az Elche-Barcelona bajnoki előtt születtek meg.) Lewandowski a legutóbbi öt tétmérkőzésén (ebből kettő a lengyel válogatottal volt), Benzema pedig spanyol csapatnak február 15. óta nem köszönt be. De neki legalább a Liverpool elleni két BL-nyolcaddöntőn szerzett kettő, illetve egy gólja színesíti a lőlapját. De egyébként inkább csak kínlódnak manapság. A lengyel több segítséget kap a társaitól, hiszen aszály ide vagy oda, ebben az időszakban a katalánok csak megverték a Bilbaót és a Real Madridot is. Benzema góljainak hiányát viszont nagyon megérzi a királyi gárda, a francia a legutóbbi négy, spanyol csapat elleni mérkőzésén gól, a Real pedig győzelem nélkül (2-2 döntetlen és vereség) maradt.

Az idénybeli összes (eddig négy volt) Clásicót figyelembe véve egyéniben 2-1 Benzemának, viszont „csapatban” a lengyel örülhet,

hiszen a Barca egy vereséget követően zsinórban háromszor megverte ősi riválisát.

LEWANDOWSKI–BENZEMA 1–1

EGÉSZSÉGI ÁLLAPOT
Ha valahol, itt elég látványos a különbség a két játékos között. Robert Lewandowski nem utolsósorban felesége, Anna Lewandowska segítségével alaposan megváltoztatta az étrendjét, illetve az életmódját. Többek között ennek (és persze a szerencsés genetikának) köszönhetően

legutóbb a 2019-2020-as szezonban bajlódott egynél többször sérüléssel.

Akkor a vádlija és a sípcsontja miatt kellett összesen 54 napot kihagynia, azóta a 2020-21-es idényben elszenvedett szalaghúzódása okozta a leghosszabb szünetet a maga 23 napjával és hat mérkőzésével. Más kérdés, hogy a Bayern Münchennek az maga volt a katasztrófa, hiszen nélküle – még ha csak az idegenben lőtt gólok akkor még élő szabálya miatt is – kiesett a PSG-vel szemben a Bajnokok Ligájából. A Barcánál csak egy combsérülés vonta ki a forgalomból nem egészen két hétre, illetve két tétmeccsre.

Karim Benzema viszont az utóbbi időben messze jár a vasemberségtől:

a jelenleg is futó évadban már nyolc alkalommal bajlódott sérüléssel, ebből ötször az izomsérülés valamelyik vállfajával.

A sok gond 80 napot, illetve 13 összecsapást vett el az életéből. Ennek hozadékaként, minden tétmeccset figyelembe véve, 20 góljával csak Viníciusszal holtversenyben vezeti a Real Madrid házi góllövőlistáját.

Fotó: GETTYIMAGES

LEWANDOWSKI-BENZEMA 2-1

A CSAPATRA GYAKOROLT HATÁS
A Barcelonának újra van „ragadozója” a tizenhatoson belül (legkésőbb Leo Messi távozása óta „hiánycikk” volt arrafelé!), a Real Madridnál pedig a játék egyik fő összetartója Benzema. Lewandowski esetében az itt töltött sokkal rövidebb idő miatt nagyobb ívű hatásról nehezebb beszélni. Xavival gyorsan egy hullámhosszra került, vele az összjáték olykor sokkal direktebb lett, a letámadásoknál pedig a Hansi Flicknél és Julian Nagelsmann-nál elsajátítottakhoz képest a Barcánál nem lehet magasabb a követelmény.

Benzemáról viszont senki sem gondolta volna, hogy a 2009-es nagybevásárlás érkezői (többek között Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso, Raúl Albiol, Álvaro Negredo és Álvaro Arbeloa is akkor jött) közül róla mondhatjuk el, hogy 2023 tavaszán is a királyi gárda játékosa. Különösen Ronaldo távozása után virágzott ki (ne feledjük, a portugál a búcsúszezonjában meccsenként hét kapura lövést átlagolt, mi jutott akkor a többieknek?!),

az előző négy bajnoki szezonjában rendre 20 gól felett termelt (21, 21, 23, 27), emellé meg „becsúszott” például egy 15 gólos BL-évad is.

Az elmúlt években „megette” a pótlására hozott Luka Jovicsot és Mariano Díazt is, annyira megijedt az igazolásoktól, hogy 34 évesen – már csapatkapitányként – aranylabdás idényt rakott össze. Úgy, hogy közben a kialakított helyzetek és a labdaérintések számában, valamint a passzpontosságban is javult.

LEWANDOWSKI–BENZEMA 2-2

TRÓFEÁK
Nagyjából egyidősek, (Benzema 1987-es, Lewandowski 1988-as születésű), így pályafutásuk utolsó szakaszában már érdemes darabra is összevetni, klubszinten hol tartanak egymáshoz képest a trófeákban. Még akkor is, ha a rivalizálásuk messze nincs a spanyol liga által visszasírt Messi, Cristiano Ronaldo párbaj szintjén. Nos,

„darabra” a francia vezet 30-27-re, ráadásul a legfontosabb serlegből, a BL-éből neki öt, míg a lengyelnek csak egy jutott.

Lewandowski a bajnoki címekben viszont jobb (11-8), de ezek súlya (főleg a lengyelé) messze nincs olyan, mint az elitligáé. És már az is biztos, Lewandowski a tavasszal képtelen lesz egyenlíteni, hiszen legfeljebb két sorozatot (spanyol bajnokság és kupa) nyerhet meg a Barcelonával, a hátránya viszont három egység.

LEWANDOWSKI–BENZEMA 2-3

A Sport1 szerdán 20:15-től élőben közvetíti a Barcelona-Real Madrid Spanyol Kupa-elődöntő visszavágóját.