A csúcson kezdjük a női futballt • SportTV

A csúcson kezdjük a női futballt

2023. 04. 06. 16:22    
Olvasási idő: 3 perc

A Sport TV történetében első ízben közvetítünk teljes 90 percen keresztül női labdarúgó-mérkőzést. Nem aprózzuk el, a csúcson kezdjük a debütáló meccsünk Euróipa ás Dél-Amerika bajnokának összecsapása, az úgynevezett Finalissima lesz.

Chloe Kelly legendás "vetkőzős" gólöröme a tavalyi Eb-döntő győztes gólja után. A ManCity 23-szoros válogatott csatára most is a csapat kerettagja … (Fotó: Getty Images)

A férfi szakágban már korábban is rendeztek külön kupamérkőzést, hármat is  az UEFA és a CONMEBOL bajnokának. Az első kettőt az UEFA néhai emelnökének emlékére Artemio Franchi-kupának nevezték el. 1985 augusztusában az egy évvel korábbi Európa-bajnok Franciaország és az 1983-as Copa América-győztes Uruguay mérkőzött meg egymással a Parc des Princes-ben, a Bleus 2–0-ra győzött Rocheteau és Touré góljával, a franciék kapitánya Michel Platini volt.
Nyolc évre rá az 1991-es Copa América-győztes Argentína a  Mar del Platai José María Minelli Stadionban a ’92-es Eb-győztes Dániával csapott össze, a gaúchók kapitányi karszalagját Diego Maradona viselte, a bírói sípot pedig az egy évvel később a vb-döntőt vezető, fájdalmasan korán elhunyt szakkommentátor kollágánk, Puhl Sándort fújta. A mérkőzés  90 percben és a hosszabbítás után is 1–1-re végződött, Caniggia „rendes” és Craviotto öngóljával, a 11-es párbajban a hazaiak 5-4-re győztek úgy, hogy az első rúgást az isteni Diego váltotta gólra Peter Schmeichel kapujába találva.
Kisebb, 19 esztendős szünet után élesztették újjá az ötletet, ezúttal Finalissimának elnevezve a kontinensközti külön meccset. Tavaly a 2021-ben lejátszott EURO 2020 győztese, Olaszország játszotta a 2021-es Copa Américán diadalmas Argentínával. Hogy szupersztárban ekkor se legyen hiány, a dél-amerikaiak csapatkapitánya Lionel Messi volt, akit később a meccs emberének is megválasztottak, de csak szűk félévre rá lett világbajnok. A Wembley-ben több mint 87 ezren látták a mérkőzést, amely fölényes, 3–0-s argentin sikert hozott, Lautaro Martínez, Di María és Dybala találatával.

Többek közt a nagy közönségsikeren, no meg az angol–német női Eb-döntő telt házán felbuzdulva döntött úgy a két kontinentális szövetség, hogy a hölgyeknek is megrendezi ugyanezt az összecsapást, vagyis a két bajnokcsapat mérkőzését.
Mondhatni úgy is, kiválasztandó a vb-k között a világ legjobb női válogatottját, de ez némi csúsztatás lenne, mert a női labdarúgásban vagy egy harmadik (szub)kontinens, Észak-Amerika, amelynek „zászlós hajója” Európa és Dél-Amerika legjobbjainál is eredményesebb. A Team USA, az amerikai női válogatott 4-4 olimpiai és világbajnoki aranyával is összesítésben a világ legjobbja.

Persze azért Brazíliának is van egy-egy bronza és ezüstje is vb-kről és a csak később a világélvonalba betörő angoloknak is egy bronzérme 2015-ből és egy 4. helye négy évvel későbbről.
Ami a mostani „házigazda” angolokat illeti – ez a meccs is a Wembley-ben lesz – , a holland Sarina Wiegman 2021 szeptemberi kinevezése óta a csapat 29 mérkőzéses veretlen sorozatot épített. Ebben az időszakban megnyerte a kontinensbajnokságot 2022-ben, a döntőben 2–1-re legyőzve az előtte 8 Európa-bajnokságot is megnyerő Németországot, esélyt szerezve egy újabb elnyerhető trófeára.  Az angolok a megelőző válogatott szünetben is megnyertek egy serleget, az Arnold Clark-kupát a délkoreai, az olasz és a belga válogatott legyőzésével. A csapat a három meccsen összesen 12 gólt szerzett, mutatva rendkívüli „tűzerejét”. Ugyanakkor a védekezése is kiváló: Weigman kapitányi időszakának 29 meccséből hússzor gólt sem kapott, 9-szer pedig csupán egyet, annál többet sosem.

Brazília közben elnyerte nyolcadik (szub)kontinensbajnoki címét, a Copa América Femininát 2022 júliusában Kolumbiában, a döntőben a házigazdékat Debinha 39. percben értékesített 11-esével legyőzve.  (Hogy lássuk a helyi fölényt: a brazilok nyolc aranyán kívül csak az itt is örök rivális Argentína tudott nyerni – egyetlenegyszer). Ezzel kapott gól nélkül nyerték meg a tornát!
Angliához hasonlóan Pia Sundhage vezetésével (a svéd edzőnő két olimpiát és egy vb-t nyert a Team USA élén) a brazilok is meghívásos női tornán vettek részt februárban az USA-ban, a SheBelieves Cupon.  A nyitó meccsen megverték Japánt, de utána kikaptak az amerikaiaktól és Kanadától is, ezzel a 3. helyen végeztek a körmérkőzéses eseményen. 2019 tavasza óta először fennáll a veszélye annak, hogy Brazília három egymást követő mérkőzést elveszít, de arra is van esélye, hogy megszakítsa Anglia kiváló veretlenségi szériáját.

A Chelsea játékosa, Mille Bright térdsérülés miatt kikerült a keretből, távollétében Alex Greenwood kerül be a védelem közepére a csapatkapitány Leah Williamson közvetlen társaként. A középpálya közepén Sophia Stenway és Kieran Walsh kezdhet, a szélek bejátszása a két Lauren, James és Hemp feladata lesz majd. Alessia Russo és Rachel Daly lehet a csatárduó, előbbi, a ManUnited támadója már 11 gólt szerzett a nemzeti csapatban.
A brazilok kapujában Lele kezd majd, közvetlen előtte a belsővédőpárost Tainara és Raffaella Souza alkotja majd. A támadóerő egyik fő letéteményese Debinha lehet, a csatár már 58-ször betalált a nemzeti együttesben. Még nála is eredményesebb Marta, minden idők abszolút gólkirálya 174 meccsen elért 115 válogatott góllal; a 37 esztendős, hatszor a világ legjobbjának választott, olimpiai és vb-ezüstérmes csatár a kispadon kezd majd, teret adva edzője kísérletező elképzeléseinek.

Sport2 20:45 „Finalissima” Anglia–Brazília női válogatott mérkőzés (kommentátor Fülöp Marcell)