Ifjúsági kupadöntő és Seria A kupaaspriránsok csatája • SportTV

Ifjúsági kupadöntő és Seria A kupaaspriránsok csatája

2023. 04. 24. 11:55    
Olvasási idő: 2 perc

Szokásos olasz futballhétfőnk programjába beékelődik au UEFA Ifjúsági Ligájának döntője is, amelyben új győztest avatnak az évben.

Andrea Belotti már nagyon vágyik első idénybeli bajnoki találatára… (Fotó: Getty Images)

UEFA IL-DÖNTŐ

A nem precízen ifjúsági BL-ként emlegetett  – valójában évek óta a BL-résztvevő klubok húsz éven aluli együttesei mellett az egyes tagországok U19-bajnokai  csapatok is indulhatnak – sorozat döntőjét a Genfi Stadionban játtszák. Ha már az indulási jogosultságot emlegettük, első ízben fordul elő, hogy nem csupán két újonc csapat csap össze a fináléban, hanem két olyan ország csapata, amely még nem adott győztest a sorozatnak. Mi több, annak a két országnak a bajnokcsapata. Mindketten „BL-es” ellenfelet győztek le az elődöntőben, a holland AZ a portugál Sportingot 2-2 után 11-esekkel (4-3), a horvát Hajduk Split az olasz AC Milant. Hogy aztán Kees Kisték vagy a Vujovics ikrek kései utódai bizonyulnak-e bajnoknak, az elválik a kora esti döntőben a Servette stadionjában

ATALANTA–ROMA  

A Feyenoord elleni hosszabbításos El-siker, az elődöntőbe jutás után a Roma  feladata a bajnokságban a BL-t garantáló 4. hely megőrzése, bár a pillanatnyi döntések miatt a táblázaton le-fel ingázó Juve vasárnapi verségével még arra is lehetősége van, hogy pontszámban beérje a most éppen a 3. helyen tanyázó  rekordbajnokot. A házigazda bergamóiaknak viszont ez az utolsó lehetőség szinte, hogy csatlakozzanak a „kupás” kontingenshez, győzelem esetén ugyanis csupán két pontnyira kerülnek az utolsó konferencialigás helyet elfoglaló Interhez.
A rómaiaknál Dybala és Abraham csereként álltak be a hollandok ellen, s mindketten kulcsszerepet vállaltak a továbbjutásban – az argentin szerezte a hajrában a hosszabbítást jelentő gólt, az angol pedig két gólpasszt adott a rájátszásidőben a szintén csereként beálló El Shaarawynak és a kapitány Pellegrininek. De az Olimpicóban a sikernek meg is lett az ára, Smalling és Wijnaldum kapott olyan rúgást, amely miatt kimaradtak a Bergamóba utazó keretből. Solbakken és Karsdorp régebbi sérülés miatt nem bevethető, de José Mourinho néhány más peremjátékossal is számolhat, hogy frissítsen egy kicsit nagy megterhelést kapó csapatán. Ibánez is visszatérhet a védelem közepére, talán éppen Smalling pozíciójába, Abrahamet Belotti pótolhatja, akinek még nincs gólja az idényben.
A hazaiak közül Lookman combsérülése miatt aligha kezdhet, Pasalic szerplése bokaproblémái miatt erősen kétséges Ruggeri viszint biztosan nem játszhat, akárcsak a régebben sérült Hateboer. Az első számú kapus Juan Musso a Fiorentina ellen megsérült, kérdés, hogy vissza tudja-e szerezni a helyét az őt kiválóan helyettesítő Sportiello kárára. Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma mindössze három meccset nyert meg Bergamóban az Atalanta elleni legutóbbi 16-ból (6 d., 7 v.), bár a legutóbbin mégis győzött (4–1, 2021 decemberében). A bergamóiak otthon nyertek 1–0-ra, két kapott gól nélküli meccset egymás után viszont legutóbb 1965-ben zártak a sárga-vörösök ellen az élvonalban.  2. Az Atalanta ellen a legjobb Tammy Abraham perc/gól átlaga az élvonalban, 94 percenként betalál az ABC kapujába. Az angol center 3 meccsen 3 gólt szerzett a fekete-kékek ellen (kettőt a 2021 végi bergamói találkozón).  3. Csak Carlos Augusto adott több gólpasszt 2023-ban Leonardo Spinazzolánál (Roma) a védők közül, míg Stefan Posch (Bolgna) szerezte az idén a legtöbb gólt (4) a védők mezőnyében, megelőzve az Atalanta játékosát, Joakim Maehlét.

SERIE A, 31. forduló. Sport1 16:45 Nyerő Széria olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Várhidi Péter); Sport1 20:30 Atalanta BC–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)
UEFA Ifjúsági Liga, döntő. Sport1 17:45 AZ Alkmaar–NK Hajduk Split (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)