„Előre hozták” a tavalyi döntőt • SportTV

„Előre hozták” a tavalyi döntőt

2023. 05. 02. 15:35    
Olvasási idő: < 1 perc

Tavaly igazi csillaghullás volt a Német Kupában, idő előtt elbúcsúzott a Bayern és a Dortmund, a döntőt két „magyaros”csapat, a Leipzig és a Freburg vívta. Idén igazi csillaghullás volt a Német Kupában, idő előtt elbúcsúzott a Bayern és a Dortmund, a két „magyaros” csapat, a Leipzig és a Freburg már az elődöntőben összekerült egymással...

Szoboszlai Dominik a fejét fogja a tavalyi kupadöntőn... A vége azért trófeagyőzelem lett! (Fotó: Getty Images)

Az alaphelyzet tehát ugyanaz – és egy kicsit mégis más. Egyrészt most is csak egymás kárára juthatnak a serleghez, csak éppen a mostani győztesnek még egy finálét is meg kell vívnia. Tavaly semleges pályán, a berlini Olimpiai Stadionban mérkőztek meg, most a freiburgi Europa-Park-stadionban játszanak, tavaly mind a négy magyar válogatott pályán lehetett – igaz, Szoboszlait csak a 61. percben cserélte be akkori edzője, Domenico Tedesco – , most maximum három kerülhet a pályára. Gulácsi Péter ugyanis keresztszalag-szakadást követő műtétje után még csak felépülőben van.  Mi több, a freiburgi Sallai Roland is amolyan „félegészséges státusban” van, amikor teljesen fitt, az utóbbi időben Christian Streich többnyire kezdeti, de most csak a kispadon kezd válogatottunk támadója, az előzetesek szerint.
Amúgy a tavalyi kupadöntőnek 90, sőt 120 perc után sem volt győztese, a mindent eldöntő 11-es párbajban a lipcseiek voltak a jobbak 4-3-ra úgy, hogy két freiburgi is hibázott, a négy lipcsei (köztük másodikként Willi Orban is) belőtte a maga labdáját.
Most is hatalmas harc várható, a bajnokságban novemberben hazai pályán 3–1-re az RBL nyert, de előtte három tétmeccsük – két bajnoki és a már említett kupadöntő is – 1–1-gyel ért véget.

Plusz érdekességet kölcsönöz az összecsapásnak, hogy a felek négy nap múlva újra megmérkőznek ugyanott, Freiburgban a Bundesligában. S mivel jelenleg is tabellaszomszédok, az SCF a BL-es 4. helyen áll, a Leipzig két ponttal mögötte az 5., a bajnokin nem kisebb a tét, mint a virtuális Bajnokok Ligája-hely megtartása vagy megkaparintása. S ebben alighanem, miként a kupadöntős hely tulajdonjogában is két (három) magyar futballista kulcsszerepet játszhat.

NÉMET KUPA, elődöntő. Sport1 20:30 SC Freiburg–RasenBallsport Leipzig (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila)