Történelmi rivalizálás, újratöltve • SportTV

Történelmi rivalizálás, újratöltve

2023. 05. 11. 16:45    
Olvasási idő: 2 perc

2016 óta minden alkalommal belénk sajdul a kitörölhetetlen emlék – de túl kell lépni rajta. Hét évvel a fájdalmas BL-finálé után ismét összecsap a magyar és a lengyel rekordbajnok – a tét most a Kölnbe jutás, a mieinknek az elmúlt évtizedben nyolcadszor, csütörtöki vendégeinknek ötödször sikerülhet.

Rodrigo Corrales pontosan látja az ellenfél erényeit... (Fotó: Getty Images)

VESZPRÉM–KIELCE

Az összecsapás előzőleg megkapta az EHF-től a „hét mérkőzése” címet, a négy mékőzésből ezt találták a legizgalmasabbnak az európai kézilabda-szövetség médiakorifeusai.
A Veszprém a kézitörténelem első magyar-magyar (férfi) playoffpárbajában szó szerint kiütötte az OTP Bank-Pick Szegedet (74–56), a Kielce a csoportköt óta nem játszott BL-meccset, mivel a B-csoport másodikjaként mentesült a negyeddöntőbe jutásért vívott rájátszás alól. 2003 óta az elmúlt 20 évben 17 alkalommal csapott össze a két együttes, a bakonyiak 11-szer, a lengyelek 5-ször nyertek, az egyetlen döntetlen nekünk vereség volt, ellenfelünknek a legnagyobb diadal, a 16-os kölni finálé… Legutóbb tavaly az elődöntőben küzdöttek meg egymással, Dujsebajev mester csapata 37–35-re legyőzte a Veszprémet.
A kielcei Arkadiusz Molyto a BL-góllista negyedikje 84 találattal, a mi rekordbajnokunk házi gólkirálya Rasmus Lauge 76 találattal. A francia jobbátlövő, Nedim Remili az idényt még a Kielcében kezdte, februárban viszont Veszprémbe igazolt és a rájátszásban kezdte meg magyarországi karrierjét,.
A hétvégén a Veszprém Csurgóban szoros meccsen nyert 28–27-re, a Kielce tízgólos sikert aratott Tarnówban (37–27).
„Sok meccsüket láttuk, és szerintem jobb a védekezésük, mint tavaly. Andreas Wolff nagyon jó formában van. Védekezésükkel és Wolff teljesítményével meccseket tudtak nyerni. Támadásban sok tapasztalt játékosuk van, mint Alex Dujshebaev, Igor Karacic vagy Arkadiusz Moryto. Nehéz labdát lopni tőlük” – nyilatkozta Rodrigo Corrales, a veszpréniel spanyol kapusklasszisa.
„Mindig azt mondom, hogy a Barcelona, a Kiel és a Veszprém a legnagyobb favorit a Bajnokok Ligája megnyerésére. Velük szemben mindig Dávid vagyunk, nem Góliát” – ezt meg Talant Dujsebajev mondta az EHF honlapjának. Nekünk meg erről La Fontaine meséje jut az eszünkbe, a rókáról, a hollóról meg arról a bizonyos sajtról.

GOG–BARCA

Akárcsak a dán bajnoki döntőben 2022-ben, a BL-rájátszásban is a GOG felülmúlta az Aalborg Handboldot. A Barcának ez a 22. fellépése a BL negyeddöntőjében a GOG-nak meg az első. A katalán szuperklub 2018 óta minden alkalommal ott volt a final fourban. 2021 novembere óta nem veszített mérkőzést a csúcsligában, 21 mérkőzést nyert, két döntetlen mellett.
A GOG csak a 4. lett a B-csoportban, ám
két szenzációs góllövője is van, Emil Madsen és Simon Pytlick egyaránt 92-szer talált a kapuba. A Barca legjobb gólszerzője Dika Mem, 74 találattal. A Barcának van dán játékosa is, a kapus Emil Nielsen, aki a Skjernben kezdte karrierjét, onnan szerződött Nantes-ba, ahonnan Katalóniába került.
A Barca 26 meccsből ugyanannyi győzelemmel vezeti a spanyol bajnokságot, míg a GOG a Fredericia elleni 30–30 után az élen áll a dánok felsőházi rájátszásában.
„Nagy meccs a GOG számára, mert a világ legnagyobb klubjával és az elmúlt évek legjobb csapatával állunk szemben. Nagy feladat lesz, de már nagyon várjuk, hogy zsúfolásig megtelt arénában léphessünk fel, és természetesen mindent beleadunk, hátha sikerül meglepetést szereznünk” – bizakodott a dánok edzője, Nicolaj Krickau.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 17:45 Telekom Veszprém KC–Barlinek Industria Kielce (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:45 GOG–Barca (kommentátor: Ágai Kis András)