A Veszprém nyolcadszor vagy a Kielce hatodszor? • SportTV

A Veszprém nyolcadszor vagy a Kielce hatodszor?

2023. 05. 18. 08:47    
Olvasási idő: 2 perc

A csütörtök a fontosabb a férfi kézilabda BL-negyeddöntő játéknapjai közül – legalábbis nekünk, magyaroknak. Estére kiderül, a két kelet-európai rekordbajnok közül a magyar nyolcadszor vagy a lengyel hatodszor jut el a legrangosabb kupasorozat négyes döntőjébe az idén.

Rasmus Lauge klasszisára nagy szükség lenne, hogy a Veszirén nyolcadszor is ott legyen a kölni final fourban (Fotó: ehfcl.eurohandball.com/Kovács Anikó)

KIELCE–VESZPRÉM

Az első mérkőzés mindkét csapat vezetett három góllal – a Kielce az első, a Veszprém a második félidőben, végül be kellett érniük a döntetlennel. Jehia Elderaa, a veszprémiek egyiptomi sztárja a záró szakaszban lőtt néhány fontos gólt – összességében hatot – , s megkapta a mérkőzés játékosa címet.  Ebben az idényben minden sorozatot beszámítva egyetlen vereséget szenvedett otthonában a Kielce, a Barca győzte le egyetlen góllal, 32–31-re a csoportkör utolsó fordulójában. Ezzel szemben a Veszprém három idegenbeli meccset vesztett el a PSG, a Magdeburg és a Zagreb ellen, s döntetlent játszott Bukarestben a Dinamo ellen a csoportkörben.
A 2016-os, mindkét félnek örökké emlékezetes döntő résztvevői közül négyen már edzők, Talant Dujsebajev a Kielce vezetőedzője (7 éve is az volt), Krzysztof Lijowski az egyik segítője, Momir ilics meg a veszprémi kispadról vezényel, Gulyás Péter is segíti munkáját Manuel Strlek akkor a lengyel, ma a magyar bajnok játékosa, s megmaradt még az akkori bakonyi gárdából Gasper Marguc és Andreas Nilsson is.
A Kielcének nem volt hazai mérkőzése a hétvégén, a magyar rekordbajnok 39–32-re nyert a Komló ellen.
„Úgy gondolom, hogy minden nyitott, még egy meccset 0–0-ról kezdünk. Egy kemény összecsapás után, ami itt volt Veszprémben, nagyon nehéz meccsre számíthatok, mert a Kielce fantasztikus csapat. Egyébként, ahogy mindig mondom, a csapatunk sokszor megmutatta a karakterét. Csak nekünk kell elhinnünk, hogy meg tudjuk csinálni!” – mondta Momir Ilics edző az EFH honlapjának.

BARCA–GOG

A Brca cálja, hogy egymás utáni 25. BL-mérkőzésén is veretlen maradjon, a legutóbbi 24 meccséből 22-t megnyert, kettőt döntetlenre adott a legrangosabb sorozatban. A GOG simán elveszítette a hazai meccset (30–37),  de az ő játékosa volt a legeredményesebb, Emil Madsen 9 góllal, míg a katalánok horvát csillaga, Luka Cindric „csak” 8-ig jutott.
A Barca útban van 11. final fourja felé (2011 óta), 2021 novembere óta az összes hazai meccsét megnyerte, s még sosem kapott ki otthon a GOG-tól. Emil Madsenen kívül (101 gól) Simon Pytlick (94) és Lukas Jörgensen (82) is szerepel a dán csapatból a sorozat hat legeredményesebb játékosa között.
A Barca már újra spanyol bajnok, 30. alkalommal, a hétvégén nem kellett játszania hazájában. A GOG 30–27-re legyőzte a Bjerringbro-Silkeborgot és alegközelebb a Skjernnel meccsel a bajnoki elődöntőben.
„Az elmúlt három-négy évben nagyon következetesek voltunk. A tavalyi szezonban volt némi kiigazításunk az új edzői stábbal, de idén a csapat azt csinál, amit akar. Nagyon profik vagyunk, és mindig ég bennünk a vágy, hogy minden meccset megnyerjünk” – értékelte csapata helyzetét Gonzalo Pérez de Vargas, a katalánok világklasszis kapusa.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA. negyeddöntő, visszavágó. Sport1 18:00 Barlinek Industria Kielce–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Császár Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Deli Rita); Sport1 20:45 Barca–GOG (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)