A Boston Celtics a nulláról minimálisra növelte a fordítás esélyét • SportTV

A Boston Celtics a nulláról minimálisra növelte a fordítás esélyét

2023. 05. 25. 21:37    
Olvasási idő: 2 perc

A Boston Celtics három meccses hátrányban (0-3) állt a Miami Heat elleni keleti konferenciadöntőben, de szépíteni tudott. Van még három jó meccs a Celticsben, vagy eldől a párharc? Ez is fontos kérdése a ma éjjeli negyedik mérkőzésnek.

Jayson Tatumnak Jimmy Butlert kell felülmúlnia. (Fotó: Getty Images)

Azután, hogy a Denver Nuggets kisöpörte 4-0-ra a nyugati döntőben a Los Angeles Lakerst, a Boston Celticsen volt a sor, hogy megpróbálja a csodát, és fordítson 3-0-s hátrányból. Csak hogy tiszta legyen a képlet: A Nuggets-Lakers párharcot is számolva már 150 olyan eset volt az NBA rájátszások történetében, amikor az egyik fél három meccses előnyt szerez, és soha nem nyert még az, aki hátrányból volt. Ez alapján az esély 0 százalék arra, hogy a Celtics fel tudjon állni.

Apró reményt talán adhat két másik Észak-amerikai profiliga, az NHL és az MLB, hisz az NHL-ben négyszer sikerült a visszasöprés, legutóbb 2014-ben a Los Angeles Kings hajtotta végre a San Jose Sharks ellen. Az MLB-ben egyetlenegyszer, egyetlenegy csapat mutatta ezt be. Találjuk ki, melyik város csapata! A Boston Red Sox fordított a New York Yankees ellen 2004-ben.

Természetesen a Celtics hívek nem tehetnek mást, csak a csodában bíznak, és a Celtics tett egy lépést e felé, hiszen a negyedik meccsen győzött 116-99-re Miamiban. Most pedig mennek vissza a felek Bostonba.

Ha folytatjuk a számmisztikát, valójában a nulláról már minimálisra nőtt a Celtics esélye a fordításra, egészen pontosan 4,66 százalékra. Ez sem sok, hiszen az örökmérleg 266-13 azon csapatok javára, akik vezettek 3-1-re valaha a playoffban. A legemlékezetesebb a 2016-os NBA-döntőben történt, amikor a Cavaliers fordított a Warriors ellen, legutóbb pedig 2020-ban sikerült ez a Denver Nuggetsnek, ráadásul egymás után kétszer is, hiszen az első körben a Utah Jazz, a másodikban a Los Angeles Clippers volt az áldozata Jokicéknak. A Celtics kétszer, 1968-ban és 1981-ben is a keleti döntőben mutatta be a bravúrt, minkétszer a Sixers ellen. Kétszer kicsikarták a hetedik meccset hátrányból, de elbuktak azt. 1973-ban a New York Knicks, 1982-ben pedig a Philadelphe 76ers örült ennek végül.

Muszáj most megidéznünk egy klasszikust az esélyekkel kapcsolatban, mert ha valaki az 1 a millióhoz így tud hozzáállná, akkor az az 1 a 20,46-hoz tényleg kifejezetten vonzó.

Így állunk most, hajnalban jön az ötödik meccs a keleti döntőből, a Sport1-em 2:30-tól élőben közvetítjük, és pénteken többször is lehetőség lesz pótolni, ha nem sikerült éjjel fennmaradni.

A hétvégi biztos (!!!) menetrend:

Boston Celtics – Miami Heat: május 26., péntek 2:30, Sport1 (élő); 15:30, Sport1 (felv.); 23:30, Sport2 (felv.)

Alley-oop: május 27., szombat 19:45, Sport1 (élő)

NBA Action: május 28., vasárnap 17:00, Sport2

Figyelem, a hatodik meccs időpontját babonából nem írtuk ide, de ugye mindenki tudja, hogy a csapatok kétnaponta játszanak, és mindig 2:30-kor vannak a meccsek.