Éjjel hivatalosan is megérkezik Victor Wembanyama az NBA-be • SportTV

Éjjel hivatalosan is megérkezik Victor Wembanyama az NBA-be

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 06. 21. 19:49    
Olvasási idő: 3 perc

Nem okozna senkinek meglepetést, ha a 2023-as NBA-drafton a francia unikornis, Victor Wembanyama lenne az első választott. Ez azt jelentené, hogy a San Antonio Spurs vele indítaná el a következő dinasztiája építését. Éjjel kiderül, mely csapatokhoz kerülnek a jövő sztárjai.

A tuti draftelső

Talán még soha nem vártak ennyire játékos az NBA-szurkolók, a Wembanyama körüli őrület talán csak LeBron James 2003-as és Zion Williamson 2019-es szituációja közelítette meg, de ugye ők amerikai játékosok mind. Michael Jordan ugye konkrétan nem is volt első választott, így az ő esetében nem beszélhettünk ilyen hype-ról.

2022 nyarán szenzációnak számított, hogy Wembanyama csapata, a Metropolitans 92 az Egyesült Államokban játszott néhány edzőmeccset. Az NBA League Passen, pedig élőben lehetett követnie a francia bajnokságból Wembanyama meccseit az egész világon. Így kiválóan dokumentálva lett, hogy a párizsiak bejutottak a döntőbe, ahol végül kikaptak 3-0-ra az Euroligában Final Fourig jutó Monacotól. Június 15-én Wembanyamának még tétmeccse volt a Roland Garros centerpályájaként szolgáló Philippe Chartier arénában. Ott rendezték ugyanis a bajnoki döntő harmadik meccsét.

Wembanyama lett a bajnokság MVP-je, legjobb védője, pontkirálya, blokkirálya, és a legjobb fiatal játékosnak járó díjat is ő kapta. Egy hete lejátszotta az utolsó bajnokiját, de már azóta megérkezett New Yorkba, hogy részt vegyen a drafton. Még egy  New York Yankees-meccsre is kilátogatott, ahol elvégezte a kezdődobást.

Nincs olyan forgatókönyv senki szerint, ahol a San Antonio Spurs nem a 221 centis, kb. 240 centiméteres karfesztávolságú franciát választja ki. Legalábbis a lottery sorsolásakor nagyon úgy tűnt, hogy a Spursnél már tudják, kivel akarnak majd együtt dolgozni.

Nincs olyan mock draft, ahol nem Victor Wembanyama áll az első helyen, és ha ezt mindenki így gondolja, akkor hajnalban vélhetően az ő nevét mondja majd be először Adam Silver a drafton. Annyira nagy rá az esély, hogy ha hatvanezer dollárral fogadtál rá, akkor 300 dollár üti majd a markod a draft után (true story). A Thinking Basketball kielemezte, mi Wembanyama titka:

De ki lesz a második és harmadik?

A második választás joga a Charlotte Hornetsé, a harmadik pedig a Portland Trail Blazersé. Azzal kapcsolatban nincs egyetértés a szakírok között, hogy ez a két csapat melyik irányba indul majd el. Az előrejelzések szerint a legnagyobb esély arra van, hogy Brandon Miller és Scoot Henderson legyen még az első háromban, de nagyjából 50-50 százalék esélyt adnak egyik, illetve másik játékos javára.

Brandon Miller és Scoot Henderson

Egy éve még mindenki azt mondta, hogy Scoot Henderson lesz a második választott, bármi is történik. Ám azzal, hogy a Charlotte Hornets draftolhat másodikként, kérdésessé vvált, hogy szeretnének-e egy irányítót draftolni az All-Star-kaliber LaMelo Ball mellé. Ellenben Brandon Miller bedobó, aki könnyedén összecsiszolódhat majd Ballal, ezért egy hajszálnyilval több esélyt adnak a szakértők arra, hogy Miller lesz a draftmásodik.

Henderson a G League-ben szereplő Ignite-ban töltötte az előző szezont, 25 meccsen 17,6 pontot és 6,4 gólpasszt, 5,1 lepattanót és 1,2 labdaszerzést átlagolt. Van benne energia, és ez ebből a vidóbóól is remekül látszik.

Brandon Miller az NCAA-ből érkezik, az Alabama egyetemen játszott egy kiváló szezont. Bekerült a szezon második ötösébe, és az év elsőévesének is megválasztották a 206 centis kiscsatárt. Azonban egy picit megcsappant a bizalom két okból is: Az egyik, hogy az utolsó, legfontosabb meccsei sikerültek a legrosszabbul, az utolsó három NCAA-találkozóján 19,5 százalékkal dobott (8/41). Illetve belekeveredett egy gyilkossági ügybe is. Csapattársa, Darius Miles Miller fegyverével ölt meg egy 23 éves nőt. Millert nem vádolták meg semmivel, de egyes feltételezések szerint jelen is volt az esetnél.

Vagy meglepetés lesz a Top3-ban!

Egyetlen titkos befutó lehet még az idei draft Top3-ba: Egyes szakírók úgy vélik, hogy Amen Thompsonnak van erre esélye, de a legtöbben azt tippelik, hogy negyedik választott lesz. Érdekesség, hogy neki az ikertestvére, Ausar is várhatóan az első tízben kel majd el vele együtt. Ők az úgynevezett Overtime Elite ligában játszottak az előző szezonban, sőt, bajnokok lettek, és nagyrészt nekik (a meccsnyerőinken) köszönhetően húzták be ezeket a meccseket. Amen egyébként 201 centi, remek fizikuma van, és 1-től 3-ig bármely poszton el tud játszani.

Ne felejtsük, idén két  második választott újoncunk lesz

Chet Holmgrenre emlékszik mindenki ugye? Ő volt a 2022-es draft második választottja, de egy szezon előtti kosarazás során olyan súlyos lábsérülést szenvedett, hogy ki kellett hagynia a komplett 2022-23-as szezont. Ő lesz tehát az Oklahoma City Thunder legelőkelőbb helyen választott játékosa, mert idén a 12. draftcetlit birtokolja a csapat. Holmgren egy évet dolgozhatott azon, hogy szedjen fel némi izmot, és hogy teljes mértékben rehabilitálódjon a sérült testrésze.

Ez csak egy gyors szösszenet volt, a szezonzáró Alley-oopban sokkal részletesebben kibeszéli majd a dolgokat Csabi és Bazska, és még egy NBA Actiont is meg tudunk majd nézni vasárnap.

Alley-oop: június 24., szombat 18:00, Sport1

NBA Action: június 25., vasárnap 11:00, Sport1