A győzelem már éremcsatát ér • SportTV

A győzelem már éremcsatát ér

2023. 06. 29. 10:49    
Olvasási idő: 2 perc

Már Berlinben, a Max-Schmeling-Hallében folytatódik a férfi junior kézilabda-vb „legjobb negyedének” csatája, a negyeddöntőket játsszák le a nyolc legkiválóbb csapat játékosai. Innen már a győzelem azt jelenti, hogy a nyertes éremért szállhat csatába az utolsó versenynapon.

Eddig mindig így fogadkoztak fiaink a mérkőzések előtt. Eddig mindig győzelem lett a vége… (Fotó: mksz.hu)

Az első találkozón a torna eddigi meglepetéscsapata, Feröer küzd meg a korábban esélyesebbnek vélt Szerbiával. Az északi szigetország a D-csoportban rajtolt, Hannoverben, s mindhárom ellenfelét, Angola és Japán mellett az tavalyi U20-Eb Európa-bajnok együttesre épülő spanyolokat is le tudta győzni, három góllal, S ha már így belejött, a középdöntőben a brazilok mellett a tavalyi  kontinensbajnoki ezüstérmes portugálokat is elverte 7 góllal, azaz százszázalékos teljesítménnyel jutott el idáig. Ellenfele, Szerbia a csoportkörben Chile és Marokkó elleni sima győzelem mellett kikapott Izlandtól, de a középdöntőben 7, illetve 11 góllal megverte Egyiptomot és Görögországot.

A második találkozónak is van hibátlan csapata, egy másik északi szigetország,, Izland, amely a csoportkörben + 22-es gólkülönbséggel jutott túl a Chile, Marokkó, Szerbia hármason, a középdöntőben viszont két egygólos, egyformán 29–28-as sikerrel kerekedett felül Egyiptomon és Görögországon. Ellenfele, Portugália hibátlan csoportkör után kikapott Feröertől, de a tavalyi Eb-dönrő afféle „visszavágóján” 33–31-re legyőzte Spanyolországot, amelytől kikapott a 2022-es U20-fináléban.

A harmadik mérkőzés a nekünk legfontosabb: a harmadik százszázalékos csapat Magyarország – csak a rend kedvéért: sorrendben Argentína, Norvágia, Dánia, Bahrein és Svédország legyőzésével – az eddig három pontot vesztő sportági nagyhatalom Horvátország ellen lép pályára. Déli szomszédaink együttese első előbb rangadót nyert a franciák ellen, majd meglepetésre remizett a lengyelekkel, s csak a Team USA 15 gólos legyőzésével jutott tovább. A középdöntőben megverte Tunéziát és kétgólos vereséget szenvedett a németektől. Azaz hajlam,os a könnyelműsködésre is – ez lehet az esélyes Sótonyi László eddig roppant fegyelmetzetten játszó együttesének.

A záró mérkőzés „természetesen” a házigazda Németországé, amely a mezőny negyedik ötgyőzelmes együttese, a csoportban Líbiát 21, Tunéziát 15, Algériát 11,  a középdöntőben Franciaországot egy, Horvátországot két góllal múlta felül. Riválisa, Dánia egyetlen vereségét a mieinktől szenvedte el, a többieket kisebb-nagyobb különbséggel legyőzte.
Ha az eddigi négy hibátlan együttes egyformán továbbverekszi magát – negyeddöntőkben ritkaság a meglepetés nélküli négy meccs, de egyszer a papírforma is teljesen bejöhet –, akkor szombaton Németország Feröerrel, a mieink Izlanddal játszanak az elődöntőben. Bár úgy lenne!…

FÉRFI KÉZILABDA JUNIOR-VB, Berlin. Negyeddöntő. Sport1 13:00  Feröer–Szerbia (kommentátor: Ágai Kis András, műsorvezető: Fülöp Marcell); Sport1 15:30  Izland–Portugália (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, mindkét mérkőzésen szakkommentátor és szakértő: Császár Gábor és Kopornyik Zsolt); Sport1 18:15  Magyarország–Horvátország (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 20:30  Németország–Dánia (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, mindkét mérkőzésen szakkommentátor és szakértő: Császár Gábor és Deli Rita)