Skandináv úton a fináléba • SportTV

Skandináv úton a fináléba

2023. 07. 01. 08:45    
Olvasási idő: 2 perc

A legjobb nyolc mind a négy csatáját szokás szerint közvetítjük a férfi junoir kézilabda-vb-ről, Berlinből. Minket természetesen a harmadik találkozó érdekel a legjobban, amelyen a mieink negyedik skandináv ellenfelükkel küzdenek meg a tornán – ezúttal már a döntőbe jutásért.

(Fotó: mksz.hu)

A definíció szerint góllal Skandináviát szoros értelemben három ország – Norvégia, Dánia és Svédország alkotja, de a magyarországi szóhasználat ide sorolja  Izlandot, Feröert és Finnországot is. Utóbbi az egyetlen, amely nem képviselteti csapattal magát a tornán. Feröert elkerülték a mieink, ám a szigetország is beverekedte magát a nyolcba, de a negyeddöntőben – egyedüliként az veretlenek közül kikapott Szerbiától, így az 5. helyért folytathatja.
Ebben a négyesben, skandináv házi rangadóként – Dániával kezdi meg a szombati programot a Max-Schmeling-Halléban. Kettős értelemben is „házi meccs” lesz, hiszen a két ország(rész) egy államalakulatot alkot, Feröer Dánia nagy autonómiát élvező területe hivatalosan. Az egykori „külbirtok” mostani junior kézicsapata stabilabbnak látszott a tornán, majd kiderül, így marad-e a két együttes utolsó előtti találkozóján is a tornán.
A nap második összecsapása két másik negyeddöntővesztes, Horvátország és Portugália játssza. Déli szomszédaink vesztettek eddig több pontot, de minden meccs más. Mindenesetre tavaly a horvát U20-csapat csak 14. lett a portugáliai Eb-n, ahol a házigazdák ezüstérmet szereztek – így kijelenthető, egy év alatt a inkább a horvátok erősödtek sokat
A harmadik meccs a mieinké, akik a fent emlegetett öt skandináv indulóból már hárommal játszottak a vb-n – a csoportban Norvégiát és Dániát, a középdöntőben Svédországot verték meg Sótonyi László tanítványai. Hasonlóra készülnek a negyedik, Izland ellen is, amely a mi együttesünkköz hasonlóan eddig mind az öt mérkőzését megnyerte a tornán. A nagyon sokat cserélő, de a nyerő utat eddig mindig megtaláló mester szép sorozatra tehet pontot – ki tudja, a legközelebbi skandináv junior bajnokságra, már ha rendeznek ilyet, Magyarországot is meghívják „állandó ellenfélként”. De félre a viccel: a szakemberek többsége a magyar csapatot várja a finnáléba.
A másik döntős alighanem a a tornán százszázalékos német együttes lehet, amely alighanem telt ház előtt – a csarnok befogadóképessége elvileg 8800 és 12 ezer köt van –, szóval közel tízezres szurkolósereg előtt játszhatja az elődöntőt és nagy valószínűséggel a holnapi döntőt is, persze csak ha átverekszi magát a tavalyi Eb-n U20-asként bronzérmes szerbeken.
Vágyaink szerint azt a finálét – akár a házigazda, akár déli szomszédunk együttese ellen – Magyarország csapata játssza…

FÉRFI KÉZILABDA JUNIOR-VB, Berlin. Az 5-8. helyért. Sport1 9:45 Dánia–Feröer (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 12:15  Horvátország–Portugália (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, mindkét mérkőzésen szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila és Deli Rita). Elődöntő. Sport1 15:15  Magyarország–Izland (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1 17:45  Németország–Szerbia (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, mindkét mérkőzésen szakkommentátor és szakértő: Borsos Attila és Császár Gábor)