A Sport1 élőben közvetíti a magyar válogatott történelmi vb-döntőjét • SportTV

A Sport1 élőben közvetíti a magyar válogatott történelmi vb-döntőjét

Sport TV avatar Sport TV 2023. 07. 02. 14:55    
Olvasási idő: 2 perc

Negyvenhat év után játszik világbajnoki döntőt a magyar férfi junior kézilabda-válogatott. A berlini fináléban az ellenfél a vb házigazdája, Németország lesz. Ha nyernek Sótonyi László tanítványai, az első magyar világbajnoki címet szereznék férfi kézilabdában. A Sport1 élőben közvetíti a Magyarország - Németország világbajnoki döntőt.

Első vb-győzelmére hajt a magyar válogatott.

Remek hangulatra lehet majd számítani a hétköznapokon a Füchse Berlin otthonául is szolgáló berlini Max-Schmeling-Halléban vasárnap késő délután/kora este. 18 órától rendezik ugyanis a 2023-as férfi junior kézilabda-világbajnokság döntőjét. Mivel a házigazda németek Szerbia elleni elődöntőjén ötezernél is többen voltak, nem lennénk meglepődve, ha a fináléban ennél is többen kilátogatnak.

Nem elhanyagolható szempont, hogy jó hangulatú legyen a torna mindent eldöntő mérkőzése, de nekünk magyaroknak mégsem ezért lesz majd igazán különleges ez a meccs, hanem azért,

mert a magyar válogatott lép pályára Németország ellen a vb-döntőben.

Egészen pontosan 46 év telt el azóta, hogy ilyen magasságokba jussanak a juniorok férfi kézilabdában. 1977-ben, még a legelső junior vb-n jutottak el eddig a magyar játékosok, a Szovjetunió ellen döntőztek, de 24-10-re kikaptak. Mondhatnánk tehát, hogy a Sótonyi-csapat már azzal történelmet írt, hogy idáig jutott, hiszen bármi is történik, legalább megismételni mindenképpen meg tudják a legjobb magyar szereplést. Azonban az eddig mutatott játék alapján a szurkolók joggal bíznak benne, hogy ez a korosztály akár még világbajnok is lehet. Eddig – egyébként a német válogatotthoz hasonlóan – 100 százalékos a csapat teljesítménye, Ilic Zoranék mind a hét mérkőzésüket magabiztosan megnyerték. Az első csoportkörben Argentína, Norvégia és Dánia, a középdöntőben Bahrein és Svédország, a negyeddöntőben Horvátország, az elődöntőben pedig Izland volt sorrendben az ellenfél. A legszorosabb mérkőzés a svédek elleni találkozó volt, ahol három góllal bizonyultak jobbnak Imre Bencéék (29-26). A szélső egymaga 11 gólt vállalt azon a meccsen, és egyébként eddig ő a legjobb magyar gólszerző a tornán a maga 33 találatával.

A szombati elődöntőben magabiztosan, hét góllal sikerült legyőzni Izlandot (37-30). Már a meccs elején elléptek a mieink, és folyamatosan növelték a különbséget, Karai Miklós és Sztraka Dániel öt-öt, Ilic Zoran, Ónodi-Jánoskúti Máté és Imre Bence négy-négy gólt lőtt. Mikler Krisztián – aki Mikler Roland testvére – 16 védést mutatott be, az egész tornán pedig 34 százalékos a védési hatékonysága.

Az U21-es, junior korosztály a felnőttek utáni legmagasabb korosztály, ezért is hatalmas dolog, hogy ilyen jól szerepel a magyar csapat. A válogatott tagjai közül már többen is bemutatkoztak egyébként a felnőtt nemzeti csapatban, páran pedig már belekóstoltak a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga küzdelmeibe is az elmúlt években.

A Sport1 17:30-tól élőben közvetíti a világbajnoki döntőt, a mérkőzést Bartha Zoltán kommentálja. A műsorvezető Ágai Kis András mellett Borsos Attila, Deli Rita és Kopornyik Zsolt lesz a találkozó szakértője.

Magyarország – Németország: július 2., vasárnap 17:30, Sport1 (élő)

Augusztusban jön az U19-es vb:

A teljességhez még hozzátartozik az is, hogy a Sport TV-n hamarosan érkezik az U19-es vb is, augusztus 2-13. között Horvátország rendezi majd a tornát, és a magyar válogatott is részt vesz majd rajta természetesen.