Hanga Ádám, Dávid Kornél, Németh István, Báder Márton, Gulyás Róbert: magyar Euroliga-történelem • SportTV

Hanga Ádám, Dávid Kornél, Németh István, Báder Márton, Gulyás Róbert: magyar Euroliga-történelem

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2023. 07. 11. 16:28    
Olvasási idő: 7 perc

Megvan a magyar férfi kosárlabdasport első Euroliga-győztese Hanga Ádám személyében. 2023-ban felült az európai kosárlabda trónjára. Érdemes vetni azonban egy pillantást azokra a magyar játékosokra, akik vitézkedtek korábban ebben a sorozatban, persze azt is megénekelve, mi mindent tett le az asztalra eddig Hanga Ádám a Baskonia, a Barcelona és a Real Madrid színeiben.

Hanga Ádám az Euroliga trófeájával. (Fotó: Getty Images)

Nagyon jó apropót ad arra Hanga Ádám és a Real Madrid fantasztikus Euroliga-győzelme, hogy egy picit felidézzük azokat a sikereket, amiket magyar férfi kosárlabdázók értek el korábban a legrangosabb európai kupasorozatban. Hanga történelmet írt, előtte nem volt magyar nyertes, de voltak páran, akik letették azért a névjegyüket ezen a szinten is. Nem megyünk vissza az időben 1958-ig, amikor a Honvéd elődöntőt játszott a BEK-ben (ez a legjobb magyar eredmény a férfiak között egyébként), mert az nagyon régen volt, és például a végső győztes Rigas ASK-nak nem kellett elődöntőt játszania, mert a Real Madrid nem utazhatott el a Szovjetúnióba, hogy pályára lépjen ellene. Ebből is látszik, hogy az egy másik világ volt. Inkább csak az 1996-os nagy átalakulás utáni időszakot vesszük figyelembe. Onnantól csak azok a játékosok juthattak el idáig, akik európai élcsapatokban szerepeltek.

A fiatalabb kosárlabdaszurkolók talán már nem emlékeznek rá, de magyar szempontból, a játékosok számát tekintve a kétezres évek eleje volt a csúcs, 2002 és 2007 között mindig volt magyar az Euroligában,

a rekorder a 2004-05-ös szezon volt, amikor Báder Márton, Dávid Kornél, Gulyás Róbert és Németh István személyében négyen is voltak.

Öt olyan meccset rendeztek az Euroliga történetében 2003 és 2005 között, amikor két magyar játékos egymás ellen játszott.

2003. december 17. – Tau Céramica – ASVEL Basket: 92-76 (Dávid Kornél: 6 pont, 2-2 gólpassz és labdaszerzés; Gulyás Róbert: 20 pont, 7 lepattanó, 1-1 blokk és labdaszerzés)

2004. december 16. – Cibona VIP – Prokom Trefl Sopot: 88-57 (Báder Márton: 10 pont, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés; Németh István: 6 pont, 1-1 gólpassz és labdaszerzés)

2005. január 6. – Olympiakos – Cibona VIP: 89-83 (Gulyás Róbert: 14 pont, 5 lepattanó, 1-1 gólpassz és labdaszerzés; Báder Márton: 2 pont, 7 lepattanó)

2005. január 12., Prokom Trefl Sopot – Olympiakos: 77-71 (Németh István: 16 pont, 1-1 lepattanó, gólpassz, labdaszerzés és blokk; Gulyás Róbert: 16 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz)

2005. február 10., Prokom Trefl Sopot – Cibona VIP: 83-78 (Németh István: 11 pont, 6 lepattanó; Báder Márton: 16 pont, 10 lepattanó, 1-1 labdaszerzés és blokk)

Dávid Kornél TAU Céramicája felért egy NBA-csapattal

Dávid Kornél a hároméves NBA-karrierje után 2002-ben visszatért Európába, hogy az Euroligában vitézkedjen, a 2002-03-as szezonban a Zalgiris Kaunas majd három éven át a Tau Céramica meghatározó játékosa volt. A spanyolokkal 2005-ben és 2006-ban is a Final4-ig jutott, az előbbin döntőt is játszhatott. Olyan társak között volt húzóember, mint José Calderón, Luis Scola, Pablo Prigioni, Andrés Nocioni vagy Tiago Splitter. Ők mind tekintélyes NBA-karrier előtt álltak még ekkor Nocioni és Scola pedig 2004-ben  olimpiai bajnok lett az argentin nemzeti csapattal..

A 2005-ös Final4-on Dávid Kornél az elődöntőben zseniális meccset játszott, 22 pontot dobott, és leszedett 12 lepattanót a hazai pályán játszó CSZKA Moszkva ellen. Kulcsszerepe volt abban, hogy döntőbe jutottak. Külön felhívjuk a figyelmet az alábbi videóban 3:00-nál található a zsákolásra:

Egyébként ITT elérhető a teljes mérkőzés is, ahogyan a Maccabi ellen elvesztett döntőt is meg lehet nézni. Visszatérve Litvániára, ott azért nem jellemző, hogy Európa középső részéről szerződtetnek légiósokat, így hatalmas dolog, hogy Dávid Kornélt 2002-ben leigazolta a klub. Egy személyes emléket fel kell idéznem, 2020-ban Párizsban egy litván fiatalemberrel beszélgettem, akinek kimondtam Dávid Kornél nevét, és ő rávágta, hogy ő játszott a Zalgirisban, és még a mai napig nagy becsben tartják. Például interjú is készül vele a helyi tévében.

A legjobb meccsét egyébként 2002-ben későbbi csapata ellen játszotta, az akkori 25 pontja és 14 lepattanója is Euroligás karriercsúcs számára.

Euroliga-statisztika: 81 mérkőzés, 11,6 pont, 5,5 lepattanó, 1 gólpassz, 0,5 blokk, 1 labdaszerzés

Németh István Trevisóban belekóstolt az Euroligába, hogy Sopotban húzóember legyen

Szintén 2002-ben lépett pályára először az Euroligában Németh István is. Isti útja azért volt más, mert ő fiatal titánként, 22 évesen szerződött a Benetton Trevisóhoz, ami akkor egyértelműen Európa egyik sztárcsapatának számított, hiszen például épp 2002-ben a Final4-on is szerepelt. A magyar hátvéd végül 11 meccsen lépett pályára az elitligában az Ettore Messina vezette csapatban olyan játékostársak mellett, mint Jorge Garbajosa, Tyus Edney vagy épp Trajan Langdon. Február végén kölcsönbe visszatért a nevelőegyesületéhez, Körmendre, így magyar bajnok lett, viszont nem volt ott a 2003-as négyesdöntőn Barcelonában, ahol ezüstérmes lett a Benetton. Egy Origónak adott interjúban elmondta akkor, hogy fél év alatt többet sajátított el a kosárlabdázás tudományából, mint előtte hat év alatt az NB I-ben vagy a válogatottban. Ezt később többek között a lengyel Prokom Trefl Sopotban kamatoztatta, ahol a 2004-05-ös és a 2005-06-os szezonban is szerepelt az Euroligában, előbbiben a legjobb 16 közé jutott a lengyelekkel. Itt már a csapat húzóembere volt, az Adecco Estudiantes ellen egyszer 20 pontot dobott, és az ott töltött két éve alatt 9 pontot átlagolt 2,2 lepattanó és 2,2 gólpassz mellett.

Euroliga-statisztika: 42 mérkőzés, 7 pont, 1,7 lepattanó, 1,7 gólpassz, 0,1 blokk, 0,7 labdaszerzés

Gulyás Róbert Franciaországban, Görögországban és Törökországban is letette a névjegyét

A 213 centis Gulyás Róbertre nyugodtan mondhattuk, hogy a kétezres évek elején Európa egyik legjobb centere volt. Négy szezonban lépett pályára az Euroligában, a 2002-03-as és 2003-04-es szezonban a francia ASVEL Basket, a 2004-05-ös kiírásban a görög Olympiakos, míg a 2005-06-osban a török Ülker színeiben. 2003-ban az ASVEL-lel, 2006-ban pedig az Ülkerrel volt ott a legjobb 16 között.

Ha az egyéni eredményeket nézzük: Ötször érte el a 20 pontos határt, és a rekordját 2006 januárjában az Ülker játékosaként érte el, amikor 24-et dobott a Real Madrid ellen. Kétszer dupla-duplázott, egyszer az ASVEL-ben az Anadolu Efes, egyszer az Olympiakos színeiben a Sopot ellen. Utóbbi meccsen egyébként az ellenfélnél Németh István 16 pontot szerzett.

A játékostársai  közül kiemelkedik az Olimpiakosnál akkoriban még csak szárnyait próbálgató későbbi Euroliga-legenda, Georgios Printezis, míg Törökországban Ibrahim Kutluay és Mirsad Turkcan is csapattársa volt.

A YouTube-on megtalálható egy teljes mérkőzés, amin az ASVEL és a TAU Céramica csap össze, azaz láthatjuk egymás ellen Gulyás Róbertet és Dávid Kornélt. A meccset 92-76-ra megnyerte a TAU, Dávid Kornél 16 perc alatt 6 ponttal, 2 gólpasszal és 2 labdaszerzéssel zárt, míg Gulyás 20 pontot szerzett 7 lepattanó mellett. Gulyás az egyetlen egyébként, aki mindhárom magyar vetélytársa ellen játszott az Euroligában.

Euroliga-statisztika: 43 mérkőzés, 11,2 pont, 4,5 lepattanó, 0,7 gólpassz, 0,8 blokk, 0,3 labdaszerzés

Báder Márton a legendás Cibonában

Ha kosárlabdáról – és úgy általában bármilyen labdasportról – van szó, nem az az általános tendencia, hogy a magyar játékosok igazolnak el mondjuk Szerbiába, Horvátországba vagy Szlovéniába. Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének közelmúltban megválasztott elnöke az egyik üdítő kivétel. Ő ugyanis a szlovén Krka Novo Mesto és a horvát Cibona Zagreb színeiben szerepelt az Euroligában. Ami még ennél is nagyobb bravúr, hogy mindhárom szezonban húzóember volt. A zágrábi kalandot azért is érdemes kiemelni, mert a Cibona Zagrebet talán még azok is ismerik, akik nem annyira tartják rajta kezüket az európai kosárlabda ütőerén, hiszen Drazen Petrovic kétszer is BEK-et (1984 és 1985) nyert a klubbal, de Dino Radja is játszott itt, illetve több jelenlegi NBA-játékos is volt hosszabb-rövidebb ideig a zágrábiak játékosa (pl. Dario Saric vagy Bojan Bogdanovic). Nem elhanyagolható dolog, hogy a klub Wikipedia-oldalán Báder Márton neve is szerepel a klub korábbi meghatározó játékosai között.

A 2004-05-ös szezonban a Cibona bejutott a legjobb 16 közé, és például olyan bravúrokra volt képes, mint győzni a félelmetes belgrádi Pionirban a Partizan ellen. Báder a 81-78-as sikerhez 8 ponttal és 3 lepattanóval járult hozzá. Íme a meccs:

A Krka színeiben egyszer 22 pontig, egy másik meccsen pedig 15 lepattanóig jutott, mindkét rekord a Zalgiris Kaunas ellen jött össze neki, ezeken kívül volt 3 dupla-duplája is.

Euroliga-statisztika: 44 mérkőzés, 7,5 pont, 5,8 lepattanó, 0,6 gólpassz, 0,6 blokk, 0,5 labdaszerzés

Hanga Ádámé az eddigi legfényesebb magyar Euroliga-pályafutás

Gyorsan kezdjük is a legvégén: Hanga Ádám 2023-ban első magyar férfi kosarasként megnyerte az Euroligát a Real Madriddal. Elképesztően kemény meccset vívott a Királyi Gárda az Olympiakosszal szemben. Hihetetlen volt a végjáték, de Sergio Lull csodálatos meccsnyerője örökre beég mindenki retinájába.

Megsüvegelendő az, hogy Ádám kezdőként lépett pályára, és a lefújás pillanatában is pályán volt, konkrétan ő figyelte a bedobást elvégző Thomas Walkupot, hogy utána segítsen megzavarni Kostas Sloukast a meccsnyerőnek szánt kísérlete közben. Sikerrel. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen fontos szerepe volt a magyar kosarasnak a Real Madridban egész szezon során. 27 meccséből 16-szor kezdőként számítottak rá egy olyan csapatban, amely tömve van Euroliga-legendákkal, illetve korábbi NBA-játékosokkal, ráadásul mindezt úgy vitte véghez, hogy sérülten kezdte a szezont, és az évad során egyszer még visszaesett az állapota. Ezért kellett kihagynia előbb a szezonrajtot, majd novembertől januárig több mint másfél hónapot.

Semmit sem csorbít Hanga érdemein az, hogy a Real Madrid egy valahol racionális, üzletileg is megmagyarázható döntést hozott azzal, hogy nem hívta le a következő szezonra vonatkozó csapatopcióját, és elengedte őt. Biztosak lehetünk benne – és a hírek szerint ez valóban így is van -, hogy sorban állnak érte az Euroligában érintett sztárcsapatok. A Bayern München, a Baskonia, a Valencia, illetve az Olympiakos érdeklődéséről lehet hallani.

Meglepő lenne, ha elhagyná Spanyolországot, hiszen hosszú légióskarrierjét egy olaszországi (2014-15-ben az Avellino játékosa volt) kitérőt leszámítva végig itt töltötte. 2011-ben, miután draftolta a San Antonio Spurs, a Manresához került, onnan szerződtette a spanyol sztárcsapatnak számító Laboral Kutxa, ismertebb nevén Baskonia (amely egyébként megegyezik azzal a TAU Céramicával, ahol korábban Dávid Kornél is játszott), és a 2013-14-es volt az első szezonja az Euroligában. Az évek során folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán egészen addig, míg

bekerült az európai sztárjátékosok legszűkebb elitjébe, és szépen lassan az egyik legjobb védővé nőtte ki magát a kontinensen.

A 2015-16-os szezonban a Baskonia bejutott az Euroliga berlini négyesdöntőjébe, ahol az elődöntőben legyőzte a Fenerbahce, a bronzmeccsen pedig a Lokomotiv Kuban. Azért egy palánkszaggató zsákolás belefért Ádámnak, ami a hétvége egyik legszebb megmozdulása lett.

A 2016-17-es szezonban 27 évesen már ő volt a Baskonia csapatkapitánya. Sőt, őt választották a szezon legjobb védőjének, ami hatalmas elismerés. Főleg annak fényében, hogy saját bevallása szerint akkor még nem volt jó védő, amikor Spanyolországba került, tehát keményen megdolgozott ezért. Egyébként amellett, hogy ő lett az Év Védője, ebben a szezonban volt a legmagasabb a pontátlaga (10,5) is az Euroligában.

Ez lett volna a tökéletes pillanat számára, hogy átkerüljön az NBA-be, és ezt pontosan tudta az NBA-s játékjogát birtokló San Antonio Spurs is, amely hosszas ígérgetések után végül nem vitte őt át az Egyesült Államokba. Maga a Spurs is elnézést kért a magyar sztártól később, és talán kimondhatjuk, azon múlott az amerikai szerepvállalás, hogy Manu Ginóbili végül nem vonult vissza azon a nyáron, és játszott még egy szezont a Spursben.

De kit érdekel mindez, hiszen Hanga Ádámra gyorsan lecsapott a Barcelona, mely klub neve pontosan úgy cseng az európai kosárlabdában, mint a labdarúgásban! A négy Katalóniában töltött szezon szinte mindegyikében más és más szerepet kapott az edzőktől. A 2019-20-as kiírásban például irányító volt, és meccsenként kiosztott 3,4 gólpasszt, 2020-21-ben pedig csereként kapott főleg szerepet, de holtversenyben a legtöbb meccset játszotta a Barcából. Közben pedig szinte minden fordulóban bekerült egy-egy szép megmozdulása a legszebb jelenetek közé. ITT, ITT, ITT, ITT és ITT lehet csemegézni.

A védekezése miatt továbbra is nagyra tartják, például leckéket is adott ebből az Euroligának:

Az utolsó Barcás évében olyan csapattársai voltak többek között, mint Pau Gasol vagy Nikola Mirotic, döntőt játszottak végül, de az Anadolu Efes nyerte meg a sorozatot.

2021-ben kényszerből kellett klubot váltania, de minden szempontból a lehető legjobban alakult a sorsa, hiszen a Real Madrid csapott le rá, mikor felszabadult a játékjoga. Picit sem kellett lejjebb adnia, tovább támadhatta a csúcsot, hiszen szupersztárokkal, legendákkal kellett megvívnia a csapatba kerülésért, és sikerrel járt a 2021-22-es és a 2022-23-as szezonban is. A Királyi Gárda pedig – amellett, hogy spanyol bajnok lett 2022-ben – mindkét évben ott volt a Final Fourban. 2022-ben az Anadolu Efes Belgrádban még megvédte a címét, ám ahogyan korábban azt kifejtettük, 2023-ban Kaunasban már senki sem tudta felülmúlni a Real Madridot. Egyébként a Final Fourba jutás sem volt semmi, a Partizan Belgrád ellen 0-2-ről álltak fel Hangáék, ráadásul az ötödik meccsen is hatalmas hátrányt dolgoztak le. A Realnál töltött két éve és eddigi pályafutása ékköve lett az Euroliga-győzelem, de emellett is sok szép pillanatot élhetett át ő a pályán, és persze miatta a szurkolók is. Mint például EZ vagy EZ.

Összességében tehát Hanga Ádám eddig kilenc szezont játszott az Euroligában, 255 mérkőzésen lépett pályára, amivel toronymagasan magyar csúcstartó. Egyéni legjobbjai: 20 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz, 4-4 blokk és labdaszerzés.

Ráadásul ennek még nincs is vége…

Euroliga-statisztika: 255 mérkőzés, 6,9 pont, 3,3 lepattanó, 2 gólpassz, 0,5 blokk, 0,9 labdaszerzés