Marokkó ellen kezdődhet a hosszú vb-menetelés • SportTV

Marokkó ellen kezdődhet a hosszú vb-menetelés

2023. 08. 02. 09:55    
Olvasási idő: 2 perc

A horvátországi Varasdon kezd meg szereplését az ifjúsági férfi kézilabda vb-n a magyar korosztályos válogatott.

Ifjúsági csapatunk szeretné "lemásolni" a juniorok pazar vb-menetelését (Fotó: mksz.hu)

A korosztály (U19) első világbajnokságát 2005-ben Katarban rendezték meg, azóta kétévente sorra kerül, a legutóbbi, görögországi kivételével, amelyet mi más, mint a Covid miatt nem sikerült megrendezni. Az eddig lejátszott 8 tormából csak két ország szerzett egynél több aranyérmet, Dánia (3) és Franciaország (2), a további három győzelmen Szerbia és Montenegró, Horvátország, valamint Egyiptom osztozott. Utóbbi volt az egyetlen Európán kívüli csapat, amely nyerni tudott, a legutóbbi, macedóniai tornán, amelyen a döntőben 32–28-ra tudta megverni Németország ifiválogatottját. Ez utóbbi vb-n érte el a mi csapatunk is eddigi legjobbját. Harmadik szereplésére, az első kettőn 2013-ben hazai rendezéssel (Budaörs és Érd adott otthont a mérkőzéseknek) és 2015-ben Oroszországban egyaránt a 10. lett együttesünk, a macedóniai eseményen viszont egészen az 5. helyig jutott, amelyért a helyosztón az örökéremlista éllovasát, Franciaországot sikerült legyőznie.

Az egyiptomi bravúron kívül egyetlen országnak sem sikerült Európán kívülről érmet szereznie, a másik 23 medálkészlet mind az öreg földrész valamelyik gárdájának jutott, szám szerint 11 nemzet képviselőinek. Ehhez csatlakozna egy kiváló meneteléssel Kis Ákos kapitány együttese, amely a varasdi B-csoportba kapott besorolást, Marokkó, Új-Zéland és Szlovánia társaságában. (A városon kívül Opatija, Rijeka és Kapronca rendez mérkőzéseket, de a közpomnt Varasad lesz, a negyeddöntőtől kezdve az összes „felsőházi” találkozót a Varasdi Arénában.)

Ha már az európai dominanciát emlegettük, vélhetően a tavalyi U18-as Eb-n jól szereplő együttesektől várhatunk kiugró teljesítményt, a 2022-es montenegrói kontinensbajnokságról spanyol, svéd, német, magyar, horvát, dán sorrendben kvalifikáltak a legjobbak (a pontosság kedvéért: Horvátország rendezőként az 5. hely nélkül is indulhatna). A mieink a bronzmérkőzést elveszítették a németekkel szemben, akiket egyénként korábban a középdöntőben sikerült legyőzniük.
A lebonyolítás a szokásos IHF „gigantománia” miatt – itt is 32 ország szerepelhet – akár az összes korosztályos és felnőtt vb, sok-sok meccsel jár, és ahogyan szokásos, az összes helyezés a pályán dől majd el.
A magyar együttes reményeink szerint a csoportmeccsek után is Varasdon folytathatja, az I. középdöntő négyesben az A-csoport első két helyezettje – vélhetően Horvátország és Portugália – valamint a B-ből továbbmenő másik együttes, alighanem Szlovénia társaságában.  A középdöntő csoportgyőztese már negyeddöntős, a 2-3. helyezettek játszanak egy plusz meccset a nyolcba jutásért, majd következik a folytatás, kieséses rendszerben, továbbra is Varasdon.

A június-júliusi U21-bravúrmenetelés után U19-es csapatunktól is hasonló szép tornaszereplést várunk, mi terveink szerint 30-nál több élő mérkőzéssel jelentkezünk a vb-ről, reméljük, ezek közül a 7-8 magyar találkozó a második hét végén már „magasabb régiókban” zajlik az utolsó három-négy… Az első napon mindenesetre a Marokkó elleni „bemelegítő mérkőzést” közvetítjük Varasdról, s a csoport másik találkozója mellett még a torna esélyesei közül a rendező horvátok és az Eb-bronzérmes németek fellépését is műsorunkra tűztük.

FÉRFI U19 KÉZILABDA-VB, Horvátország. Sport1 12:45 Németország–Szaúd-Arábia (G-csoport – kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 14:45 MAGYARORSZÁG–Marokkó (B-csoport – kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 18:45 Szlovénia–Új-Zéland (B-csoport – kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita); Sport1 19:15 Horvátország–Algéria (A-csoport – kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, az összes találkozón szakkommentátor, ill. szakértő: Császár Gábor, Deli Rita és Kopornyik Zsolt)