function OptanonWrapper() { } !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', 'mwu2g67cnesxp2xnbozipmcduq6fb1'); fbq('track', 'PageView'); DFB-kuparajt Herthával és Dortmunddal • SportTV
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.10&appId=287049385035062"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

DFB-kuparajt Herthával és Dortmunddal

2023. 08. 12. 01:41    
Olvasási idő: 3 perc

A legújabb kori hagyományok szerint egy héttel a Bundesliga-rajt előtt megkezdődik a német labdarúgás lényegi folyamata a nemzeti kupa első országos nagyfordulójával, amelyben a 32-be jutásért csapnak össze a csapatok. Mi két érdekes együttessel kezdünk, a „Dárdai-klán” Herthájával és a kupa-örökrangsor negyedik helyen álló, ötszörös, legutóbb tavalyelőtt trófeagyőztes Borussia Dortmunddal.

Dárdai senior cseréli be Dárdai juniort. Vajon hány ilyen jelenetel láthatunk Jenában szombaton? (Fotó: Getty Images)

CZ JENA–HERTHA

Mindkét együttes múltja fényesebb, mint a jelene. A CZ például még „NDK-s korában” 1981-ben nemzetközi kupadöntőben is szerepelt, az egykori KEK fináléját veszítette el egy másik keleti blokk-együttes, a Dinamo Tbiliszi ellen. A Hertha pedig még régebben tartozott a német futball óriásai közé, 1930-ban és 1931-ben volt bajnok, további ötször vicebajnok, legutóbb 1974–75-ben. Igaz, az ezredforduló környékén is szép napjait élte, még a BL-be is eljutott, akkor még Király Gábor védte a berliniek kapuját és Dárdai Pál volt a középpálya örökmozgója. Utóbbi most harmadik vezetőedzői periódusát éli szeretett klubja első csapatának kispadján. A teljesen szétesett és demoralizált együttest ugyan a tavasz végén nem sikerült bent tartania az élvonalban, de bizalmat kapott a klubvezetőségtől munkája folytatására. Már mindhárom fia felnőttkorba lépett. A középső, Márton 21 éves a védelem egyik oszlopa, már 41 Bundesliga-meccs (1 góllal) van mögötte. A legifjabb Dárdai, Bence csupán 17 esztendős, neki még csak 2 meccse van a német élvonalból, ám vezéralakja volt az idén U17 Európa-bajnoki címet szerző  Nationalmannschaftnak. Bátyja, ifjabb Pál – német sajtókörökban csak Palko – viszont német korosztályos előzmények után egyszer bekerült a magyar felnőttválogatottba is, idén júliusban szerződött vissza a Fehérvár FC-ből nevelőegyesületébe, a Herthába. Idősebb Pál, az edző idénybeli mindkét 2. bundesligás meccsén szerepeltette mindhárom fiát, ám ezeken nem jutott sikerélmény a családnak: előbb Düsseldorfban a Fortunától, majd otthon a Wehen Wiesbadentől szenvedett 1–­0-s vereséget, ezzel pillanatnyilag az utolsó előtti a másodosztályban.
Vendéglátója, a CZ negyedosztályú, a Regionalliga négy csoportja közül az északkeletiben szerepel.
Saját szintjén egy kicsit jobban kezdte az idényt a berlinieknél, két döntetlennel nyitotta a szezont, Chemnitzben gól nélkül, otthon a Greifswald ellen 1­1.gyel. (Egyébként a fél évszázaddal ezelőtti NDK-s Oberliga számos csapata összejött ebben a bajnoki csoportban, az egykori rekordbajnok BFC Dynamo, az egykori KEK-döntős Lok. Leipzig, az Erfurt, a Zwickau, a Chemnitz, vagyis az ex-Karl-Marx-Stadt, a Cottbus és némi iróniával a Hertha második csapata is.)
A két együttes eddig 7 tétmeccset vívott egymással, valamennyit a másodosztályban 1992 és 1997 között, a mérleg a jénaiak javára billen (4–3–1).
A Kicker online előzetese szint a két idősebb Dárdai-fiú a kezdőben kap helyet, öccsük a kispadon kezd.

SCHOTT MAINZ–DORTMUND

A kisebbik mainzi együttes ugyanúgy a negyedosztályban szerepel, mint a Jena, csak a délnyugati csoportban. Oda is jut azért egy-két korábbi bundesligás klub, a Homburg és a Kickers Offenbach, valamint számos nagy klub második együttese, mint a Stuttgarté, a Frankfurté, a Hoffenheimé –  és a  „nagy testvér” 1. FSV Mainzé is. A csapat eddig egy bajnokin szerepelt, azon gólgazdag találkozón 4–3-as vereséget szenvedett idegenben az FSV Frankfurttól.
A Dortmund, amely csak magát okolhatja, hogy májusban elszalasztotta, hogy megtörje a Bayern 11 évre duzzadó bajnoki sorozatát, a közmegítélés szerint továbbra is a második számú német együüttesnek számít a bajorok mögött. Ezt ebben az idényben a kupasorozatban is szeretné bizonyítani, az ott is örökranglista-vezető Bayern mögött egy végső sikerrel a 6. trófeával befogná és több vesztes döntővel meg is előzné a Werder Brement, itt is másodikká lépve elő. A klub ugyan elveszítette, pontosabban busás áron, 103 millió euróért eladta Jude Bellinghamet a Real Madridnak, ingyen távozott Raphael Guerreiro a Bayernbe és Dahoud a Brightonba, valamit Knauffot végleg odaadták a Frankfurtnak, 8 millióért. Az érkezési oldalon szerepel Felix Nmecha a Wolfsburgból (U21 Európa-bajnok volt a részben magyarországi tornán tavalyelőtt) 30 millióért, Marcel Sabitzer a Bayernből (kissé érthetetlenül, mert a Bayernben és az MU-nál kölcsönben sem váltotta meg a világot – 19 millió), balhátvédnek pedig Guerreiro helyére ingyen megszerezték a Gladbachból Rami Benszebainit). A felkészülési meccseket 6 győzelemmel és egy remivel zárta a csapat, a kisebb ellenfelekre nem érdemes  szót vesztegetni, ám a ManUnited elleni Las Vegas-i 3–2 és a Chelsea elleni chicagói 1­–1 után az idény előtti közvetlen főpróba is jól sikerült, az Ajax elleni hazai 3–1-ból ráadásul az újak közül Nmecha duplával vette ki a részét.
Adeyemi, Bynoe-Gittens, Kamara, Kobel és Schlotterbeck is sérült, Papadopulosz, Coulibaly és Reus is a kispadon kezd, ennek ellenére meglepetés lenne, ha nem könnyed, több gólos BVB-győzelemmel zárulna a mainzi kupakirándulás.

A másik általunk követett kupaküzdelem, a Coppa Italia is megkezdődik. Szombaton az AMC Mikrón élőben közvetítjük a Cagliari–Palermo csatát, amelyet aztán a Sport2-n éjszaka megismétlünk.

NÉMET KUPA, 1. FORDULÓ. Sport1 12:45 Carl Zeiss Jena–Hertha BSC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János);beliSport1 15:15  Schott Mainz–BV 09 Borussia Dortmund (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János).
COPPA ITALIA, 1. forduló.  AMC Mikro 18:00 (Sport 2 23:30 felv.)  US Cagliari–Palermo FC (kommentátor: Fülöp László)

function OptanonWrapper() { } /* */ /* */