Német Kupa továbbra is „magyaros” csapatokkal • SportTV

Német Kupa továbbra is „magyaros” csapatokkal

2023. 08. 13. 11:13    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton magyar vonatkozású meccsel kezdtünk a Német Kupa (DFB Pokal) közvetítéssorozatát az első fordulóból a Dárdai család Herthájával, vasárnap két olyan egyesülettel folytatjuk, amelyeknek szintén van magyar alkalmazottjuk.

Sallai Roland kulcsjátékos lehet a negyedosztályú ellenféllel vívandó kupatalálkozón is (Fotó: Getty Images)

OBERACHERN–FREIBURG

A hét eddigi Bundesliga-csapatból péntektől a vasárnap kora délutánig tartó szakaszban öten továbbjutottak, ketten – a Werder Bremen és a Bochum  – már az első körben búcsút mondtak a további küzdelmeknek.
Az egyetlen eddigi „magyaros” csapat, a Hertha, Dárdai Pállal a kispadon, s mindhárom fiával a pályán – fényes 5–0-s diadalt aratott az egykori KEK-döntős, ám most csak negyedosztályú Carl Zeiss Jena otthonában. A magyar játékost alkalmazó második csapat, Sallai Roland együttese egy bajnoki szinttel lejjebb hadakozó együttes, az Oberliga Baden-Württembergben szereplő SV Oberachern otthonába látogat. A kiscsapatot húsz esztendeje alapították, a 8. osztályban (Kreisliga A Süd) kezdett el mászni felfelé a német futballpiramison. 2013-ban a Vernbandsliga Südbaden megnyerésével érte el először az ötödosztályt, az azonnali kiesést követően 2015-ben újra bajnokként jutott vissza, s azóta is ott szerepel. Ebben az idényben csak egyetlen bajnokit játszott, Göppingenben 4–1-es vereséget szenvedett, a második fordulós meccsét, az ATSV Mutschelbach ellen éppen a kupatalálkozó miatt szerdára halasztották.
A Freiburg hivatalosan ezzel a meccsel kezdi a szezon tétmeccseinek sorát. A felkészülési időszakban  két tesztmeccsét megnyerte (Grasshoppers 6–1, Empoli 2–0), egyet elvesztett (Wolfsburg 2–3), kétszer pedig remizett (Racing Strasbourg ellen kétszer 2–2, egy napon). Sallai Roland a wolfsburgi meccsén és az Empoli ellen lépett pályára, utóbbit az első perctől az utolsóig végig a pályán töltötte. Christian Streich az előzetesek szerint a kapumeccsre is a kezdőbe jelöli  a 42-szeres magyar válogatott bal oldali támadó középpályást, aki már öt esztendeje erősíti a fekete-erdei együttest.
A mérkőzést a freiburgiak korábbi otthonában, a Dreisam (korábban Schwarzwald) Stadionban játsszák, amely 2021 óta az SCF második csapatának hivatalos pályája. A rendezőnek járó bevétel jelentős részét a freiburgiak átadják az ötödosztályú vendégklubnak, amely hivatalosan a találkozó pályaválasztója. Persze, így még kevésbé kétséges, melyik csapatnak lesz több szurkolója jelen a kupamérkőzésen…

 WALLDORF–UNION BERLIN  

A következő „magyaros” fellépő csapat az Union Berlin lesz, amely a Regionalliga Südwestben szereplő Astor1a Walldorfhoz utazik, amellyel a helyi  Dietmar-Hopp-Sportparkban mérkőzik meg.  Schäfer András súlyos sérüléséből már felépülőben van, már külön edzéseket végez, egyelőre azonban mérkőzésre még nem nevezhető.
A házigazda walldorfi együttes a tartományi kupában (Landespokal Baden) kezdte meg hivatalosan az idényt, a  St. Leon elleni 4–0-s idegenbeli győzelemmel. A bajnoki rajton a Regionalliga Südwest első fordulójában hazai pályán 1–1-re végzett a Hoffenheim II csapatával, Hauk  29. perces vezető gólját vendége a 87. percben egyenlítette ki.
A jelenleg legerősebbnek számító berlini együttes, az Union nemzetközi tesztmeccseinek sorát Zalaegerszegen kezdte, a ZTE fesztiválon 3–2-re kikapott a magyar kupagyőztestől. Azóta legyőzte a bécsi Rapidot 3–0-ra, kikapott otthon a ciprusi Pafosztól (1–2), s megvert két Serie A-együttest, az Udinesét (1–0) és az Atalantát (4–1).  A bajnoki rajton a Mainzot fogadja szombaton, s persze izgatottan várja a BL főtáblájának sorsolását, hiszen előző idénybeli negyedik helyével története során első ízben jogot szezett a milliomos elitligában indulásra.

NÉMET KUPA, 1. FORDULÓ. Sport2 15:15 SV Oberachern–SC Freiburg (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba);  Sport2 17:45 FC-Astoria Walldorf–1. FC Union Berlin  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba)