Amerika még mindig Steph Curryre és LeBron Jamesre kíváncsi leginkább • SportTV

Amerika még mindig Steph Curryre és LeBron Jamesre kíváncsi leginkább

2023. 10. 19. 10:51    
Olvasási idő: 3 perc

Nagyon közel van már az NBA-rajt, és nyilván az Egyesült Államokban meccseket közvetítő csatornák már tudják, milyen találkozókat tűznek képernyőre a szezon során. Mivel ők – az ESPN, a TNT, az ABC és az NBA TV) a nézettségmaximalizálásra törekszenek, így nagyon tanulságos a választásuk, és jól jelzi egy-egy csapat népszerűségét.

LeBron James és Steph Curry meccseinek fele ott lesz a tévében. (Fotó: Getty Images)

Az első helyezett 41 meccsel a Golden State Warriors szerezte, az a csapat, amely 2015 és 2022 között hat döntőt játszott és négy bajnoki címet szerzett, a keretében pedig ott van Steph Curry. A második helyet a Los Angeles Lakers szerezte meg, amely 40-szer került kiválasztásra. LeBron James 21. szezonja tehát elég lökést ad a Lakersnek. A Phoenix Sunsé (amely szupercsapatot épített Kevin Duranttel, Devin Bookerrel és Bradley Beallel) a bronzérem 37-tel, míg a negyedik a Boston Celtics 34-gyel, a címvédő Denver Nuggetst és a Milwaukee Buckst 30-30-szor nézheti a tévében egész Amerika, amivel holtversenyben ötödikek. Rajtuk kívül a Philadelphia 76ers (29), a Dallas Mavericks (28), a New York Knicks (25), a Miami Heat (24), a Los Angeles Clippers (22) és a Sacramento Kings (22) azok a csapatok, amelyeknek legalább a meccseik negyede látható lesz az egész USA-ban. Ez összesen 12 csapat.

Miért fontos ez? Talán mondanunk sem kell, hogy egyrészt jelzi, mennyire népszerű egy csapat, másrészt egy-egy játékos országos ismertségét is meghatározza (például az All-Star-szavazáskor), illetve üzletileg sem mindegy, hogy a szponzorokat, csak a környező települések tévénézői láthatják, vagy a TNT-n is látható lesz az a támogató, aki pénzt ad a csapatnak. Egy szó, mint száz, üzletileg sem mindegy, hogyan döntenek a nagy televíziók. Tény, hogy a nagy piac, és egy csapat hagyományai azért előnyt élveznek, de mondjuk a Nuggets, a Bucks és a Kings esetében a csapat ereje és az ott játszó sztárok személye is meghatározó.

Aki viszont a rossz végén van ennek a listának, az kevesebb bevételre számíthat. A Toronto Raptors – amely egyébként is egy kanadai csapat – csak háromszor lesz képernyőn Amerikában, de a Charlotte Hornets, a Detroit Pistons, a Houston Rockets és a Washington Wizards 4-4 meccse sem főnyeremény. Nem éri el a 10 közvetítést az Orlando Magic, (5), a Indiana Pacers (6), a Portland Trail Blazers (6), a Chicago Bulls (7) és a Utah Jazz (9). Legyünk őszinték, mert ezektől a csapatoktól valóban nem várunk olyan sokat a ránk váró szezonban. A Bulls abból a szempontból azért meglepő, mert Chicago az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városa New York és Los Angeles mögött, és mert azért azt a csapatot a kilencvenes évek óta övezi egy kultusz is.

A középmezőnyhöz tartozik a Memphis Grizzlies (19) még úgy is, hogy a szezon elején sokáig hiányolják majd Ja Morantet, a szuperújonccal, Victor Wembanyamával felálló San Antonio Spurs (19), ahogyan a Cleveland Cavaliers (17), az Atlanta Hawks (15), az Oklahoma City Thunder (13), a New Orleans Pelicans (12), a Brooklyn Nets (11) és a Minnesota Timberwolves (10) is.

A forrásunk Brett Siegel a Clutchpointstól:

Itthon a Bucks lesz a nyerő

Az a jó hírünk van, hogy az NBA a 2023-24-es szezonban is nagyon sok, összesen 39 európai főműsoridős meccset rendeznek szombatonként és vasárnaponként, ezeket az NBA kiemelten kezeli a régiónkban. A Sport TV-n jelen állás szerint (fontos megjegyezni, hogy jelen állás szerint) minden csapatot láthatunk majd legalább egyszer egy teljes meccs erejéig, de több NBA 360-as körkapcsolással is készülünk. A pillanatnyi helyzet szerint a magyar nézők az alapszakasz során a Milwaukee Buckst (15) láthatják legtöbbször. Az NBA kiajánlója alapján az élmezőnyhöz idehaza is ugyanazok a csapatok tartoznak nagyjából, mint az Egyesült Államokban: a Boston Celtics (12), a Phoenix Suns (12), a Denver Nuggets (12), a Golden State Warriors (11), a Los Angeles Lakerst (10) és a Philadelphia 76ers (10).

Szezonközi torna november 3. és december 9. között

Egy apróságot fontos megjegyeznünk, ezek a számok nem teljesen véglegesek, hiszen a szezonközi torna ezt befolyásolhatja majd. Ezt a tornát november 3. és december 9. között rendezik majd. A 30 csapatot hat ötös csoportba sorsolták, és ezekben mindenki játszik mindenkivel, összesen négy csoportmeccs lesz, kettő hazai és kettő idegenbeli. November 3-28. között keddenként és péntekenként rendezik azokat a meccseket, amik mindkét sorozatba (az alapszakaszba és a szezonközi tornába is) beleszámítanak. Nyolc csapat jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, december 4-5-én rendezik a negyeddöntőket. A négyesdöntőnek pedig december 7-9. között Las Vegas ad otthont. Mivel ezek a meccsek az eredmények függvényében alakulnak, így azt nem tudhatjuk, ezeken kiket látunk majd.

Ha pedig arra vagy kíváncsi, a szezon első napjaiban milyen közvetítéseink lesznek, jó hírünk van:

Alley-oop: október 22., vasárnap 21:00, Sport1 (élő)

Denver Nuggets – Los Angeles Lakers: október 25., szerda 1:30, Sport1 (élő); 9:30, Sport1 (felv.)

Golden State Warriors – Phoenix Suns: október 25., szerda 4:00, Sport1 (élő)

Trash Talk: október 26., csütörtök 17:00, Sport1 (élő)

Milwaukee Bucks – Philadelphia 76ers: október 27., péntek 1:30, Sport1 (élő)

Alley-oop: október 28., szombat 18:00, Sport2 (élő)

New Orleans Hornets – New York Knicks: október 29., vasárnap 1:00, Sport1 (élő); 10:00, Sport2 (felv.)

Oklahoma City Thunder – Denver Nuggets: október 29., vasárnap 20:30, AMC Mikro (élő); 23:00, Sport1 (felv.)