Három pont csúcsteljesítmény lenne BL-csapatainktól • SportTV

Három pont csúcsteljesítmény lenne BL-csapatainktól

2023. 10. 26. 09:38    
Olvasási idő: 3 perc

Mindkét férfi BL-csapatunk csütörtökön játszik a 6. fordulóban, természetesen élőben közvetítjük mindkettőt. A szegedieknek szinte „kötelező” lenne a Zagreb elleni hazai siker, bár ellenfelük legutóbbi mindhárom mérkőzését megnyerte. A Veszprém a BL rekordgyőzteséhez utazik, a Palau Blaugranában bármely csapat pontszerzése bravúr, a helyszíni kommentárral mutatandó találkozón ez a megállapítás a magyar rekordbajnokra is vonatkozik…

Mario Sostaric értékeli a zágrábiak eredményeit, de bízik a győzelemben (Fotó: pickhandball.hu)

SZEGED–ZAGREB (A-csoport)

A forduló előtt a Szeged 3 ponttal a hatodik az A-csoportban, az RK PPD Zagreb a három 5 pontos együttes egyike. Az 5. játéknapon a Kékek bravúros döntetlent játszottak Kielcében (27–27),  míg a horvát bajnok „balkáni rangadót”  nyert meg az északmacedón Peliszter ellen (27–18).
A Szeged 1996 óta 18 meccsből 10-et megnyert a zágrábiak ellen, háromszor kikapott tőlük, a maradék három találkozó döntetlenre végződött.
A szegedi Mario Sostaric a BL teljes góllövőlistáján ötödik 33 góllal, a zágrábiak legeredményesebbje, a veterán Timur Gyibirov 23-szor talált a kapuba.  A magyar klassziscsapat a hétvégén nem játszott bajnokit, a horvát bajnok 40–25-re leiskolázta a Karlovacot a honi ligában.
„Mindig is nagyon tiszteltük Zágrábot – különösen ebben a szezonban. Három veretlen meccs után jönnek hozzánk, minden bizonnyal nagy önbizalommal és jó hangulat uralkodik az öltözőjükben. Tíz  évig voltam ott, és tudom, hogy az edzőváltások mindig pozitív hatással voltak a csapatra, így most is így lesz. De nem menekülünk az elől, hogy a saját arénánkban mi vagyunk a favoritok” – modta Luka Stipancic, az OTP Bank-Pick horvát jobbátlövője.
„Ismerem a zágrábi gárdát, így számomra semmi meglepő nincs a szereplésükben. A keret tele van rutinos klasszisokkal és fiatal tehetségekkel, a hazai pályájuk lenyűgöző, ráadásul a védekezésük és a motiváltságuk is kiemelkedő. Ezeket az kell semlegesítenünk a holnapi összecsapáson… A két tapasztalt szélsőt emelném ki közülük: Ivan Cupic és Timur Gyibirov tudásával mindenki tisztában van. Védekezésben Jakov Gojun a legtapasztaltabb a keretben, de a kapusuk, Matej Mandic is remekel az utóbbi időben. Átlövőben Yoel Cuni Moralest és Zvonimir Srnát kell megállítani, bár utóbbiról azt hallani, sérült, nem tudom, játszik-e. A játékmestereik, Karpo Sirotic, Aleks Kavcic és a nyáron igazolt szerb Milos Kosz ugyancsak kiváló kézilabdázók. Fiatalok, gyorsak, nehéz dolgunk lesz, de tudjuk, mit kell tennünk a győzelemért” – ez pedig Mario Sostaricnak, a szegediek másik horvát klasszisának röpelemzése az ellenfélről, amely a szegedi klubhonlapon megjelent interjúban olvasható.

BARCA–VESZPRÉM (B-csoport)

Dika Mem és Blaz Janc együtt 16 góllal járult hozzá legutóbb a GOG legyőzéséhez a Palau Blaugranában (Fotó: ehfcl.eurohandball.com)

Egyetlen párosításban sem játszottak több BL-mérkőzést, mint ebben: 25-ször mérkőztek meg, 17-szer a BL-rekorder katalánok győztek, 7-szer a bakonyiak, egy összecsapás nem dőlt el.  A Barca az idényben mind az öt meccsét megnyerte, a Veszprém egyszer vesztett, a GOG ellen idegenben.  A katalán csúcscsapat legutóbbi 30 mérkőzéséből egyetlenegyet vesztett el, a 2022–23-as elődöntőt a későbbi győztes Magdeburg ellen. A veszprémiek jelenlegi sztárjai közül Rodrigo Corrales kapus és Ludovic Fabregas korábban a Barcában játszottak. Mindkét csapat házi gólkirálya, Dika Mem (Barca, 33) és Nedim Remili (Veszprém, 28) a BL-góllista első tíz helyezttje között van, mellesleg játékostársak a francia válogatottban. Egyaránt vezetik hazájuk bajnokságát, a katalánok legutóbb 33–30-ra győzték le a Benidormot, a magyarok 40–32-re a NEKA csapatát.
„Ez az egyik legjobb meccs Európában. Fontos, hogy otthon játszhassunk a szurkolóink támogatásával. Remek meccsnek örülhetünk. A Veszprém nagyon kemény csapat, Európa egyik nagyja. Ludovic Fabregas nagyon fontos játékos volt a klubunkban, és mindannyiunknak nagyon szép emlékei vannak róla. Remélem, szurkolóink úgy fogadják, ahogy megérdemli” – mondta Aitor Arino, a hazaiak balszélsője az EHF BL-honlapjának.
„Úgy gondolom, hogy folyamatosan fejlődünk, és a csapatunknak van játékereje, ami kiváló. Szerintem nagyon elégedett lehetek a Plock elleni meccsünkkel. A védekezésünk nagyon kemény volt, és a kapusok is jól teljesítettek. Ha meg tudjuk állítani a Barça támadásait hasonló erőfeszítéssel és ezzel a védelemmel, amely szerintem az egyik legjobb Európában, akkor sikeresek lehetünk” – ez pedig Momir Ilics, a veszprémi edző véleménye, illetve várakozásai a csúcsrangadóval kapcsolatban. A mérkőzést a helyszínről kommentálják munkatársaink.
A két élőben közvetítendő magyar meccs után két felvételről adásba kerülő BL-összecsapást is mutatunk, a Hét mérkőzésnek kinevezett Aalborg–Kolstad mérkőzést, és a védő Magdeburg montpellier-i fellépését.

FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, 6. forduló. Sport1 18:00  OTP Bank-Pick Szeged–PPD Zagreb (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Deli Rita, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor: Kopornyik Zsolt és Buday Dániel); Sport1 20:30  FC Barca–Telekom Veszprém KC (kommentátor-riporter: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor: Korponyik Zsolt és Buday Dániel); Sport1 22:30 Aalborg Handbold–Kolstad Handball (kommentátor: Gyulai Miklós, Kopornyik Zsolt ); Sport1 0:01 Montpellier HB–SC Magdeburg (kommentátor: Gyulai Miklós, Kopornyik Zsolt )