Hogyan lesz új nyertese idén szezon közben az NBA-nek? • SportTV

Hogyan lesz új nyertese idén szezon közben az NBA-nek?

2023. 11. 02. 18:02    
Olvasási idő: 3 perc

Igazi csemegének ígérkezik az NBA Szezonközi Tornája (In-Season Tournament) vagy ahogyan az Alley-oopban megismertük, a Kakas-kupa. November 3-án indul (magyar idő szerint negyedikén hajnalban), és a nyitófordulóból a Denver Nuggets – Dallas Mavericks meccset lehet megnézni a Sport TV-n. Mielőtt elkezdődik mindez, gyorsan összeszedjük a részleteket a sorozattal kapcsolatban.

Te Luka, a mi meccsünket közvetíti a Sport TV! (Fotó: Getty Images)

6 csoport, 6 forduló, 1 négyesdöntő és 1 Kupagyőztes/Szezonközi Bajnok…

Az NBA azt szerette volna régóta, ha nem csak a rájátszásban, hanem már az alapszakasz legelején olyan meccseket játszanának a csapatok, amelyeknek az átlagos alapszakasz-meccsnél nagyobb tétje van, picit izgalmasabbak, valamivel küzdelmesebbek, és legfőképpen több nézőt vonzanak a tévé elé. Tervezgettek, ötleteltek éveken át, és megszületett a megoldás: Az In-Season Tournament lett az, amelynek magyarításán nagyon dolgozunk mi is, és eddig a Szezonközi Torna, az NBA-kupa és a Kakas-kupa elnevezéseket váltogatjuk. E sorok írója a Szezonközi Tornára esküszik.

Valami olyasmiről van szó, mint az európai bajnokságok mellett futó kupák, vagy talán, mint fociban a nemzeti csapatok számára kiírt Nemezetek Ligája, ami fut a selejtezők és a nagy világversenyek mellett, és bizonyos szinten beleszámít a selejtezőrendszerbe, mégis egy önálló sorozat.

Röviden erről van szó:

Mert mi történik?

Az előző alapszakasz végeredménye alapján a 30 csapatot 10 kalapba osztották (öt keleti és öt nyugati kalapba), majd ez alapján hat csoportba sorsolták őket, három keleti és három nyugati ötös jött így létre. Ezek a csoportok:

Keleten:

A-csoport: Sixers, Cavaliers, Hawks, Pacers, Pistons

B-csoport: Bucks, Knicks, Heat, Wizards, Hornets

C-csoport: Celtics, Nets, Raptors, Bulls, Magic

Nyugaton:

A-csoport: Grizzlies, Suns, Lakers, Jazz, Trail Blazers

B-csoport: Nuggets, Clippers, Pelicans, Mavericks, Rockets

C-csoport: Kings, Warriors, Timberwolves, Thunder, Spurs

Ezek a csapatok mind játszanak egymás ellen egyszer, így összesen négy csoportmeccset vívnak, kettőt hazai pályán, kettőt pedig idegenben. Ezekre a meccsekre november 3-28. között kerül sor keddenként és péntekenként: 3-án, 10-én, 14-én, 17-én, 21-én, 24-én és 28-án. November 7-én választás van az USA-ban, aznap nem rendeznek meccset egyáltalán az NBA-ben. Tehát a hatvan mérkőzést összesen hét napon bonyolítják le.

Fontos információ: Ezek a meccsek beszámítanak az alapszakasz végelszámolásába is, tehát dupla tétje lesz ezeknek a kiemelt találkozóknak. Ugyanez igaz lesz majd a negyeddöntőkre és elődöntőkre is (alább részletesen írunk erről). Nem véletlen, hogy olyannyira készül az NBA, és készülnek a csapatok is, hogy saját parkettát kapnak ezek a derbik. Ráadásul baromi jól néznek ki ezek:

Kevin Durantnek és Steph Currynek is tetszik például a Suns és a Warriors parkettje:

A négy mérkőzés után lesz tehát három keleti és három nyugati csoportgyőztesünk, ezért a szabadkártya, vagyis a wildcard rendszerét is bevezették. Ez azt jelenti, hogy a legjobb keleti és nyugati csoportmásodik is továbbjut a negyeddöntőbe, amelyre december 4-5-én kerül sor, ekkor a két legjobb mérleggel záró csoportelső hazai pályán látja vendégül az ellenfelét. Úgy lesz, mint az NFL-ben, egy meccsen múlik minden.

Négyesdöntő Las Vegasban, baby!

Ami Las Vegasban történik, az Las Vegasban is marad, tartja a közmondás. Ez a Szezonközi Tornára nem teljesen igaz, hiszen itt koronázzák majd meg annak győztesét. A kézilabdabarátok nagyon jól ismerik már azt a formulát, hogy a négy legjobb csapat megérkezik egy helyszínre, és ott egy Final4-on vív meg egymással. Pontosan ez lesz december 7-9. között Vegasban. Hetedikén rendezik az elődöntőket, kilencedikén a finálét. Ez az egy, mindent eldöntő meccs az, ami ’’csak’’ arról dönt, ki nyer, és nem számít be a normál alapszakasz eredményébe, tehát teljesen független a normál NBA-szezontól.

Miért játszanak?

A dicsőségért természetesen, illetve a kupáért, de azért pénzdíjazás is lesz. A győztes csapat minden játékosa 500.000, az ezüstérmesé 200.000, az elődöntő veszteseinél 100.000, míg a negyeddöntőig jutók 50.000 dollárt kapnak. Nem a csapat együtt, hanem a játékosok egyesével.

A történelem során lesz már decemberben egy győztese az NBA-nek, és nagyon különleges ez a kísérlet, érdekfeszítő lesz azt figyelni, ki tud majd a legjobban alkalmazkodni ehhez az új formulához, és ki lesz az, aki már most a szezon elején olyan formába lendül, hogy felülmúlja a többieket. Aztán az is kérdéses lesz, hogy aki most csúcsra járatja magát, az mit mutat majd április-június között. A Sport TV végig kíséri majd a küzdelmeket az első pillanattól az utolsóig. A nyitó játéknapról a magyar nézők az aktuális bajnok Denver Nuggets és a Dallas Mavericks rangadóját nézhetik meg élőben, jövő pénteken pedig a Phoenix Suns – Los Angeles meccset közvetítjük.

Denver Nuggets – Dallas Mavericks: november 4., szombat 3:00, Sport1 (élő); 14:00, Sport2 (felv.)

Phoenis Suns – Los Angeles Lakers: november 11., szombat 4:00, Sport1 (élő); 11:45, Sport2 (felv.)

Azonban ezeken kívül is rendeznek mérkőzéseket bőséggel az NBA-ben, és ezekből szép számmal kerül itthon képernyőre. Ez a heti programunk:

Trash Talk: november 2., csütörtök 18:00, Sport2 (élő)

Phoenix Suns – San Antonio Spurs: november 3., péntek 3:00, Sport1 (élő); 13:30, Sport1 (felv.); 22:15, Sport2 (felv.)

Alley-oop: november 4., szombat 17:00, Sport2 (élő)

Philadelphia 76ers – Phoenix Suns: november 4., szombat 18:00, Sport2 (élő)

NBA Action: november 5., vasárnap 10:00, Sport2

San Antonio Spurs – Toronto Raptors: november 5., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)