Sváb-vesztfáliai rangadó a negyeddöntőért • SportTV

Sváb-vesztfáliai rangadó a negyeddöntőért

2023. 12. 06. 12:57    
Olvasási idő: 4 perc

Szerdára növeljük a kupaadagot, a két német és az egy olasz meccs mellé belépnek a spanyolok is, a Copa del Reyből is mutatunk egy találkozót. A „megoldások” hasonlóak: három élő mérkőzés stúdióból, egy pedig AMC Mikrón élőben, hajnali felvételes ismétléssel.

Patrik Schick helyettesítheti a házi gólkirály Boniface-t a BayArenában szerdán este (Fotó: Getty Images)

COPA DEL REY

A spanyol nemzeti kupaküzdelem hátrébb jár, mint a német és az olasz, csupán a második országos nagyfordulót játsszák. A rajtkor még 56 csapat volt versenyben, ez 28-ra csökken a kör végén, hozzájuk csatlakozik a Spanyol Szuperkupa négy együttese, a bajnok Barcelona, a legutóbbi 2. Real Madrid, valamint a kupadöntő két együttese, a győztes Atlético Madrid és a finalista Osasuna. Mi szerdán a negyedosztályú Andratx és a LaLiga 6., a BL-ben nyolcaddöntős Real Sociedad.
A házigazda CE Andratx 1957-es alakulása óta pendlizik az ötöd- és a negyedosztály között, most éppen utóbbiban szerepel, azaz igazi amatőrcsapat. A Segunda Division 3. csoportjában 6. helyezett 29 ponttal, csak eggyel elmaradva az idény végén a harmadosztályért osztályozót játszó ötödik Sant Andeutól. Legutóbb vasárnap hazai pályán, a Camp Municipal de Pranában 2–1-re legyőzte az Espanyol II-t. Keretében három argentin, valamint egy-egy marokkói és egyenlítői-guneai légiós található. Kupahistóriájának csúcsát eddig a 2019–20-as kiírás első fordulója jelentette, amikor 3–0-ra kikapott az Andorrától. Ebben a kiírásban az első körben november 1-jén a harmadosztályú Tarazona ellen 3–2-re nyert, a győztes gólt a hosszabbítás végén, a 120. percben Garrido szerezte.
A Real Sociedad szombaton Pamplonában 1–1-et játszott az előző kiírás döntősével, az Osasunával, Moi Gómez 2. perces vezető góljára a 41. percben a nigériai Omar Sadiq válaszolt.  Kérdés, Imanol Alguacil hány helyen rotálja csapatát, mert a hét végén kemény csata vár a csapatára a most csak 12., de alighanem később feljebb kapaszkodó Villarreal otthonában.

NÉMET KUPA

A nyolcaddöntőből eddig csupán egy Bundesliga-csapat jutott tovább, hozzájuk szerdán maximum három csatlakozhat, mert a negyedik tiszta másodosztályú párosítás. A kora esti párosban a Bayern pillanatnyi legerősebb kihívója, az élvonal tabelláját veretlenül vezető Bayer Leverkusen és a másodvonalbeli Paderborn csap össze. Az éllovas Xabi Alonso edzőségével szárnyal, csupán a Bayernnel és a Dortmunddal ikszelt  idegenben, illetve otthon, a másik 13 találkozóját egyaránt megnyerte. A BVB ellen éppen legutóbb remizett a BayArenában Ryerson gólját Boniface egyenlítette ki. Nem mellesleg az Európa-ligában is mind az öt meccsén győzött, 14–2-es gólkülönbséggel vezeti csoportját. A Paderbornnal eddig ötször meccselt, 4 győzelem, 1 döntetlen mérleggel, egyetlen kupameccsüket 2019-ben, ugyanebben a fázisban 1–0-ra megnyerte. Az eddigi két kupafordulóban a Teutonia Ottensent 8–0-ra, majd a második körben a Sandhausent 5–2-re intézte el, mindkettőt idegenben. A csapat idénybeli gólgyárosa Horace Boniface, a 23. évét december 21-én betöltő nigériai csatár a Bundesligában 13 meccsen 8, ez El-ben 5 találkozón 4, egy kupaösszecsapáson 1 gólt szerzett, összesített 19/13-as mérlege több, mint imponáló.
A vendég Paderbornnak jóval szerényebb az idénye, 15 bajnokin 21 ponttal csak a 11. a 2. Bundesliga bajnoki táblázatán. Vasárnap hazai pályán Muslija 81. perces találatával 1–0-ra győzte le a Hannovert.  A kupában 7–0-ra zúzta szét a Cottbust,  majd Freiburgban nagy meglepetésre 2–1-re nyert a Sallait akkor (is) nélkülöző fekete-erdeiek ellen.
Xavi Alonso az előzetesek szerint keveset rotál, csaknem gálacsapatával lép pályára. Gólgyárosát, Boniface-t viszont pihenteti, az ő helyén alighanem a 2016-os Eb C. Ronaldóval együtt 5 gólos társgólkirálya, a cseh Patrik Schick kap lehetőséget.

Az esti összecsapáson, amelyet másodikként közvetítünk, a Stuttgart fogadja a Dortmundot. Mindketten a folyó Bundesliga-idény élcsapatai, ami a BVB esetében nem meglepetés – évizedek óta oda tartozik – , a VfB-ében annál inkább. A sváb együttes az előző idényzárást követően csak osztályozón marad bent az élvonalban (azon összesítésben 6–1-re „tönkrezúzta” az üt éve reménytelenül a visszakerülést üldöző Hamburgot), ám most 15 forduló után a harmadik, 30 ponttal, öttel megelőzve az 5. helyezett Borussiát. Legutóbbi bajnoki csatájukat os is A VfB nyerte meg, november 11-én 2–1-re, ugyancsak az MHP Arenában (így nevezik szponzornéven a korábbi Neckarstadiont, amely 1933 óta a klub otthona), a gólokat Guirassy (11-esből), Undav, illetve Füllkrug érte el. 0–0-nál Führich kihagyott egy hazai 11-est, utána szerzett vezetést a Dortmund, végül fordított a Stuttgart. A két klub a kupahistória legnagyobbjai közé tartozik, a BVB tízszeres finalista, öt győzelemmel, a VfB hatszor döntőzött, ennek ugyancsak a fele után vehette át a trófeát. Eddig ötször mérkőztek a DFB-kupában, háromszor a BVB nyert, kétszer a VfB, összesen 19 gól esett ezeken a találkozókon, egy híján tehát 4-es a meccsátlag. A legnagyobb tétre menő kupameccsük 1989-ben volt, az elődöntőben 2–0-ra nyertek a fekete-sárgák, legutóbb 2016-ban ugyancsak Dortmund-siker született Stuttgartban, 3–1-gyel jutott tovább a Borussia. A fogadóirodáknál a svábok az esélyesebbek 2.40 körüli szorzókkal, a BVB-győzelemért 3.10-szeres pénzt fizetnek, a 90 perces iksz esélyszáma a 4-szeres felé közelít.

OLASZ KUPA

Élőben az AMC Mikrón, felvételről a Sport2-n csütörtök hajnalban mutatjuk a nyolcaddöntő másik olyan összecsapását, amelyen korábbi kupagyőztes csapat szerepel mindkét oldalon. (Az első a keddi Lazio–Genoa 1–0 volt.) A Fiorentina 1940 és 2001 között hatszor, a Parma 1992 és 2002 között háromszor hódította el a Coppa Italiát. Nem kevesebb mint 15 (!) alkalommal mérkőztek meg a kupasorozat keretében, az összmérleg kis lila fölényt mutat (6 győzelem, 3 Parma-sikerrel szemben, 5 döntetlen mellett). Két ízben ők mérkőztek meg a fináléban, még a kétmérkőzéses döntős korszakban. 1999-ben idegenben szerzett több góllal (1–1, 2–2) a Parma, két évre rá pármai 1–0-val, és hazai 1–1-gyel a Fiorentina bizonyult jobbnak.
A Viola az utóbbi időben inkább kupacsapat, mint „bajnoki csapat” benyomását kelti, a Serie A-ben legutóbbi hat meccséből csak kétszer nyert, 4 alkalommal vesztett, miközben a Konferencialigában a csoportkörben veretlen maradt, 3 győzelemmel, 2 döntetlennel vezeti a Fradit is tartalmazó F-csoportot. A Parma viszont pontazonossággal, jobb gólkülönbséggel vezet a Venezia előtt a másodosztály táblázatát. Válogatott védőnk, Balogh Botond a bajnokságban 6 mérkőzésen kapott az idényben bizalmat, azokat mind végig játszotta, a kupában a két nyertes mérkőzésen (Bari 3–0, Lecce 4–2, mindkettő idegenben) nem szerepelt. Ha Pecchia mester úgy gondolja, a Coppa Italiában a nyolcaddöntőben mutatkozhat be az Artemio Franchi Stadionban.

COPA DEL REY, 2. forduló. Sport2 15:45 CE Andratx–Real Sociedad (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor);
DFB-POKAL, 3. forduló (nyolcaddöntő). Sport2 17:45  Bayer 04 Leverkusen–SC Paderborn 07
(kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 VfB Suttgart–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)
COPPA ITALIA, nyolcaddöntő. AMC Mikro 21:00 (felv. Sport1 csütörtök 4:00) ACF Fiorentina–Parma Calcio 1913 (kommentátor: Engyel István)