Chema Rodríguez: "Nagyon jó, hogy Fazekas ilyen jól teljesített, jobb formában jön a válogatotthoz" • SportTV

Chema Rodríguez: „Nagyon jó, hogy Fazekas ilyen jól teljesített, jobb formában jön a válogatotthoz”

2023. 12. 11. 20:57    
Olvasási idő: 4 perc

A Sport TV Harmadik Félidő című műsorának vendége volt Momir Ilics, a Telekom Veszprém vezetőedzője és Chema Rodriguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Felvetődött, miért játszik kevesebbet Kentin Mahé Veszprémben, ahogyan az is, mit szól a két szakember Fazekas Gergő remekléséhez, és hogy mi lesz a válogatottnál kapusposzton Mikler Roland nélkül.

Fazekas Gergő 7 gólt lőtt a Veszprém ellen. ( Fotó: Jerzy Stankowski Spojrzenia / handballveszprem.hu)

Hullámzó heteken van túl a Telekom Veszprém, amely nemrég történelmi győzelmet aratott a Barcelona otthonában, de az utolsó 2023-as fordulóban a Wisla Plock otthonában kikapott. Két játékos helyzete különleges. Kentin Mahé kevés játéklehetőséget kap irányító poszton, míg Rodrigo Corrales teljesítménye ingadozó egy sérülés miatt. „Két és fél éve lettem edző. Esélyt adtam neki, hogy játsszon az első idényben, a másodikban hasonlóképpen, és sokat játszott. Lékai Máté nem kapott annyi lehetőséget, és Petar Nenadics szerződését nem hosszabbítottam meg, pedig a legjobb barátom volt, de úgy gondoltam, fairnek kell lennem a munkában, és leginkább saját magam irányába kell őszintének lennem. Mahé csak fizikálisan rendelkezett előnnyel, viszont a kézilabdatudást illetően Lékai Máté és Petar Nenadics sokkal többet tudott. Ebben az esetben, amikor azt kérdezed, miért bízom inkább Augustín Casadóban vagy Nedim Remiliben, akkor mindenki azt kérdezi, hogy Remili a válogatottban is játszik majd irányítót? Nem azt mondom, hogy nem akarom Mahét vagy Andreas Nilssont használni, hosszú az idény, és az embereknek meg kell érteniük, hogy ezt miért teszem. Ha valami beválik, minek változtassak? Ha 10 góllal vezetünk, és tiszteljük a szurkolókat, hogy ők is erről beszélnek, de Casadónak is megvan a joga arra, hogy mérges legyen, hiszen nem kap annyi játékidőt annak ellenére, hogy jól játszik. 60 perc áll rendelkezésre, ettől függetlenül az embereknek meg kell érteniük, hogy néhányan talán megérdemlik, hogy többet játsszanak, de ez végső soron az én döntésem, és ezzel az ügy le van zárva” nyilatkozta Momir Ilics a Harmadik Félidőben.

„Rodrigo Corralesnek egyetlen problémája van, a háta. Ezt próbáljuk orvosolni, megoldani napi szinten. Ha egészséges, ő az első számú kapusunk. Nacho Biosca érkezett Cupara helyett, és Nagy Benedek is segítségünkre lehet. Rodri elsőszámú kapus pozíciója vitathatatlan, ettől függetlenül kivárunk és kísérletezünk. Rodri elképesztő, ő is mindig a legjobbját akarja nyújtani” – ezt már a kapusposztról mondta a szakember.

A Wisla Plock meglepetésgyőzelmében kulcsszerepet vállalt Fazekas Gergő. A magyar szövetségi kapitány, Chema Rodriguez természetesen örült, hogy ilyen jól játszott az irányító: „Ha a játékosaink jó munkát végeznek, az jót tesz a válogatottnak és a magyar kézilabdának. Számomra nem az a fontos, hogy hétből hetet belő, hanem hogy irányítóként jól teljesít-e, hiszen a válogatottban ott játszik, a Plockban viszont inkább balátlövőként csillog. Jó, hogy ilyen szépen teljesített, hiszen amikor csatlakozik a válogatotthoz, jobb formában lesz. Neki sokszor mondtam, azt akarom, hogy jó irányító legyen, szolgálja ki a többieket.”

Fazekas a Veszprém játékosa, aki kölcsönben szerepel Plockban, így érdekes, Momir Ilics véleménye is róla: „Beszéltünk az irányító posztról és arról, hogy az európai kézilabda hogyan változik, mit csinálnak a többiek, Gísli Kristjánsson, Smárason és a hozzájuk hasonló játékosok. Fazekas Geri inkább ebbe az irányba mozog, aki inkább végrehajt, befejezi a támadást. Chema és én például egy Augustin Casado típusú játékost keresünk, aki kiszolgálja a társakat, irányítja őket, aki az edző feje vagy jobbkeze, akin keresztül lehet kommunikálni a csapattal. Amikor Mahé esetében jön a dinamika, igen, ő is hasznos lehet, és ezért mondtam, hogy az idény hosszú. Chemának is megvan a stílusa, és egy bizonyos típusú irányítót akar, és tudjuk, hogy Fazekas Gergő milyen hasznos, mennyire ki tudja szolgálni, remélhetőleg, tudja majd használni. Fontos tudni, mi az igazi irányító, és mi az, ha valaki csak hátul áll.”

Arról is ejtettek pár szót, hogyan lehetne több magyar játékos Veszprémben. „Tudjuk, mik a céljaink, és erről az útról nem szeretnénk letérni. Az akadémiai rendszer jól működik, ezért jönnek ezek a játékosok, ezért csatlakoznak a nagycsapathoz. Legyen szó Veszprémről vagy Szegedről, az akadémiai rendszer jól működik. Lukács Pepe, Ilics Zorán, Ligetvári Patrik, Nagy Benedek, ezek a játékosok mind az akadémiáról kerültek hozzánk. Azt beszéltük, mit kezdjük velük, és hogyan tudjuk kihasználni a lehetőséget. Ha nem rendelkeznek elég játékidővel, akkor talán jobb kölcsönadni őket, mint Fazekast is, hiszen sokkal többet játszik a Wislában, mint Veszprémben. 10-15 percet kaphatna talán nálunk a BL-ben, de az Elverumnak kölcsönadott Lukács Pete esetében is igaz ez. Úgy gondolom, jót tesz ez a fiataloknak, több játéklehetőséget kapnak. Nem az a kérdés, hogy magyar vagy nem magyar, hanem hogy egy fiatal játékos mennyi percet kap, és hogyan tud fejlődni. Én nem tudok 60 percet adni neki Veszprémben, 10 perc pedig nem elég a fejlődéshez” – mondta erről Momir Ilics.

Chema Rodriguez is azt hangsúlyozta, hogy a fiataloknak elsősorban játékidőre van szükségük, hogy előre tudjanak lépni, és fejlődhessenek: „Persze az lenne a legjobb a válogatott számára, ha a legjobb csapatokban és a legjobb sorozatokban játszanának ezek a játékosok, ahol fejlődni is tudnak. Azt is tudjuk, hogy jó néhány válogatott játékos nagyon fiatal, 20-21 évesekről beszélünk. Mindenkinek tanulnia kell, mindenkinek időt kell adni, hogy javuljon, fejlődjön.” Példaként felhozta, hogy ő maga is csak 27 évesen igazolt egykor a Valladolidtól a Ciudad Realba.

Azt is elárulta a kapitány, hogy a válogatottnál jó a légkör, mindenkinek megvan az önbizalma akkor is, ha esetleg a klubjukban most nem játszanak annyit. Szerinte képesek lesznek jó eredményt elérni az Eb-n az erős csoport (Izland, Szerbia és Montenegró van a csoportunkban) ellenére is. A magyar válogatott kapusposztja is szóba került. Mikler Roland kihagyja most az Eb-t. Ezt a döntést a kapitánnyal együtt hozták meg, és az olimpiai kvalifikáción ott lehet a szegedi hálóőr. „Roli úgy gondolom – idézőjelben – már dönthet, ő mindent beleadott, amikor a válogatottban volt, de elért egy olyan életkort, amikor fizikálisan már nem kényszeríthetünk rá semmit. Már csak azért sem, mert elveszíthetjük. Előtte az olimpiai kvalifikációról beszéltünk, természetesen ez a legfontosabb célkitűzésünk erre az évre. Rolit illetően pedig láthatjuk a fizikális igénybevételt, hiszen akár térd- vagy hátproblémával játszik mérkőzést. Kétnaponta meccsekre kényszeríteni ilyen szinten, plusz az edzésmunka inkább káros lehet nem csak számára, de számunkra is a márciusi olimpiai kvalifikáció tekintetében. Úgy gondoltuk, inkább pihentetjük ebben a hónapban annak érdekében, hogy az idény hátralévő részében ideális formában lehessen, és márciusban is velünk lehessen – nyilatkozta a kapitány. Arra viszont még nem tud választ adni, ki lesz az elsőszámú kapusunk a párizsi olimpia után. – Sokan vannak, Pala (Palasics Kristóf – a szerk.) nagyon jó szintet képvisel Logronóban, Ari (Andó Arián – a szerk.) is bebizonyított Balatonfüreden, hogy nagyon jól játszik, Nagy Martin is jól teljesít Szegeden, ha lehetőséget kap, Bartucz László is jó a Tatabányában, és látni szeretnénk, hogy mit tudunk lenni. Az Eb után hozunk döntést, most még nincs eldöntve ki a válogatott előszámú kapusa. Az edzések után döntjük el, ki kerül a kapuba.”