Az NBA-sztárok sorra hozzák a rekordokat döntögető meccseket • SportTV

Az NBA-sztárok sorra hozzák a rekordokat döntögető meccseket

2023. 12. 16. 16:43    
Olvasási idő: 3 perc

Giannis Antetokounmpo karrier- és franchise-rekorddal jelentkezik, Joel Embiid Wilt Chamberlain nyomdokaiban halad, Nikola Jokic egy megállíthatatlan tripla-dupla masina, Jalen Brunson NBA-csúcsot állított be. Eszméletlen, milyen teljesítményeket látunk.

Giannis és Embiid, a lig két megasztárja ne viccel. (Fotó: Getty Images)

Most, hogy lezárult a Szezonközi Torna, már mindenki csak az alapszakaszra koncentrálhat. Lassan visszatér Ja Morant is, tehát újra jöhetnek majd a lélegzetelállító zsákolásai is. Azonban nélküle is leeshetett az állunk a közelmúlt teljesítményeitől.

Szerda: Giannis egyéni. és klubrekordja

A „Görög Szörny” letette ismét a névjegyét. Szerdán az Indiana Pacers ellen megdöntötte saját karriercsúcsát és a Milwaukee Bucks franchise rekordját is. Ráadásul nem kicsit, hanem nagyon. Korábbi 55 pontos karriercsúcsát további kilenc, míg Michael Redd eddigi 57 pontos Bucks-rekordját hét ponttal múlta felül. Senki sem dobott még előtte ennyi pontot 30-nél kevesebb mezőnykísérlettel (28), illetve bedobott hármas nélkül. Az NBA történetében ez volt a 29. alkalom, hogy valaki 64 pontig jutott. Mondhatjuk tehát, hogy történelmi meccs volt. Nem csoda, hogy nagyon akarta a meccslabdát a görög a találkozó végén, és ebből lett is egy kis csetepatá, mert a Pacers azt elvitte magával az öltözőbe. Naná, hogy 140-126-ra nyert is a Bucks.

Joel Embiid Wilt Chamberlain szintjén

Wilt Chamberlain megdönthetetlen csúcsairól vélhetően mindenki hallott már. Joel Embiid olyan formában játszik ebben a szezonban, hogy épp ezeket karcolgatja a 2023-as (hivatalos) MVP. A Sixers szerdán és pénteken is legyőzte a Pistonst, amivel a Pistons egyébként negatív klubrekordot ért el, hiszen ez a kettő volt a 21. és 22. veresége zsinórban. A szerdai meccsen Embiid eljutott szezonbeli 675. pontjáig és 200. lepattanójáig. Előtte ez 20 mérkőzésen előtte csak a Chamberlainnek sikerült,  pénteki Detroit Pistons elleni meccsen 35 pontot és 13 lepattanót gyűjtött, ami zsinórban a kilencedik legalább 30 pontos 10 lepattanós meccse volt. Na vajon kinek a klubrekordját döntötte meg? Hát persze a Chamberlainét.  Amúgy 33,8 pont és 11,5 lepattanó Embiid átlaga.

Jalen Brunson 50 pontja 9/9 triplával

A New York Knicks irányítója 50 pontot szórt a Phoenix Suns ellen, és ezt az adatot a statisztika részleteivel még tudta fokozni. Bedobni kilenc hárompontost akkora dolog, hogy tegnapig csak három alkalommal fordult ez elő, és ráadásul ebből egy játékosnak kétszer jött össze ez a bravúr. Ben Gordon volt, aki duplázott (egyszer 2006-ban, egyszer pedig 2012-ben hozta össze), míg Latrell Sprewell 2003-ban jutott el ide. Jalen Brunson tehát a második Knicks-játékos, aki 9/9 triplával köszön be az ellenfélnek, a ligában pedig a harmadik. Ebből ráadásul 8 egy félidőben született, ami szintén NBA-rekord. Ráadásul, mivel 50 pontot, 9 gólpasszt, 6 lepattanót és 5 labdaszerzést írtak a jegyzőkönyvbe, a harmadik játékos lett Michael Jordan és Rick Barry után a liga történetében, akinek összejön a legalább 50-9-5-5-ös mutató. Patrick Ewing, Willis reed és Bernard King után a negyedik Knicks-játékos lett, aki mezőnyből 70 százalék felett célozva jut el 50 egységig.  Ne csoda, hogy Julius Randle behúzta neki a meccslavdát, mert nem akarta, hogy úgy járjon, mint Giannis.

Nikola Jokic és a tripla-duplák királya

A közelmúltban lett az örökranglista negyedikje Russell Westbrook, Oscar Robertson és Magic Johnson mögött. Az NBA történetének első játékosa, aki zsinórba hét szezonban is eljut legalább 10 tripla-dupláig, a tízediket csütörtökön gyűjtötte be a Brooklyn Nets ellen. Ráadásul karrierje során 35. alkalommal volt meg neki a tripla-dupla már a negyedik negyed rajtja előtt.

A további említést érdemlő esemény nem történelmi, inkább különleges.

Shai Gilgeous-Alexander és De’Aaron Fox parádéja

Két All-Star irányító, Shai Gilgeous-Alexander ás De’Aaron Fox epikus csatájára sokan felkaphatták a fejüket. SGA 43, Fox 41 pontig jutott az egymás elleni csatában, amelyet a Kings nyert meg 128-123-ra. Szokatlan az elmúlt évek eredményei után, de a Thunder a harmadik, a Kings az ötödik nyugaton pillanatnyilag.

Leonard és George 23 meccset játszott együtt zsinórban

Az ő esetükben ez a hét nem is a nagy teljesítményekről szólt feltétlenül. Sokkal fontosabb, hogy az egyénként hatos győzelmi sorozatban lévő Clippers két szupersztárja 23 meccset játszott együtt zsinórban. Ilyen még nem volt azóta, hogy 2019-ben Los Angelesbe igazoltak. A csütörtöki Warriors elleni meccs volt az első találkozó, amin George nem játszott, de így is nyert a Clippers.

Talán ebből is látszik, hogy zajlanak az események az NBA háza táján. Ezért is érdemes velünk tartani a Sport TV élő közvetítéseiben és magazinműsoraiban.

NBA Action: december 16., szombat 18:00, Sport1

Alley-oop: december 16., szombat 23:00, Sport2 (élő)

Milwaukee Bucks – Detroit Pistons: december 17., vasárnap 00:00, Sport2 (élő); 9:30, Sport2 (felv.)

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans: december 17., vasárnap 21:30, AMC Mikro (élő)