Lesz-e újabb holland lecke a PDC-sztároknak? • SportTV

Lesz-e újabb holland lecke a PDC-sztároknak?

2024. 01. 26. 14:21    
Olvasási idő: 3 perc

A World Series of Darts egyik kimondott célja a sportág népszerűsítése egy adott térségben, a “környékbeli” klasszisoknak játéklehetőség a PDC világklasszisaival. A holland Mesterek tornája (Dutch Masters) esetében egy kicsit másként áll az ügy…

A "PDC-nyolcak" Den Bosch előtt. Vajon közülük kerül ki a holland Mester?" (Fotó: pdctv.com)

A fentiek értelmében az esetek nagy többségében a PDC-válogatott vagy “csont nélkül” 8–0-val éri el a második napot, esetleg egy vagy két játékosa kiesik. Németalföldön nem kell túlzottan népszerűsíteni a  játékost, Hollandia a második számú dartsnemzetnek számít. Ennek megfelelően legutóbb, 2022 júniusában az első nap a hollandok 6–2-re “elporolták” a PDC-sztárokat, valódi holland tornává átalakítva a Dutch Masterst. (Más kérdés, hogy két PDC-s eljutott ez elődöntőig és a győzelmet egyikük, Dimitri Van den Bergh szerezte meg .)
A viadal színhelye ezúttal a Den Bosch-i De Maaspoort lesz, a 16 fős mezőny a Toon Greebe Trophyért küzd meg, amelyet egyébként a csütörtöki nyitó rendezvényen mutattak be a helyi városházán.
Ezúttal a PDC-sztárok nyolc ellenfele közt szerepel a címvédő belga Van den Bergh és a legnépszerűbb hazai dartsos, a tavaly sikeresen visszatérő Raymond van Barneveld is. A nyitó est sztárpárosításainek egyike minden idők második legeredményesebb versenyzője, Michael van Gerwen (a világcsapat egyetlen hollandja) és közeli barátja, Vincent van der Voort összecsapása lesz.
“Ez valószínűleg a házamhoz legközelebbi versenyhelyszín lesz, ezért is már nagyon várom” – árulta el MVG, aki a múlt héten döntőt játszott (és vesztett) a sportág legfrissebb csillaga, az éppen csak 17 esztendős Luke Littler ellen. “Mindig jó érzés hazai közönség előtt játszani, egészen magabiztosnak érzem magama. Úgy érzem, Bahreinben szenzációsan ment a játék. A döntő eredménye kis csalódást okozott, de hát ilyen a darts! Tanulni kell belőle, a közönség sokat  tud segíteni, persze teljesíteni saját magadnak kell.”
A címvédő Van den Bergh a világranglista-5. Gerwyn Price ellen játszik és az egymást követő két győzelmet tűzi ki célul a holland csúcsversenyen. “Ez is csak egy újabb minkanap” – viccelődött VDB, aki másfél éve összesen 7 leget engedett át az ellenfeleknek a négy győztes mérkőzésén. “Gezzy és én sokszor játszottunk egymással, akadtak kiváló mérkőzéseink is, szóval tudom, mit kell tennem. Nem félek senkitől, nert tudom, mire vagyok képes, és ezen a hétvégén szeretném a magasba emelni a Toon Grrebe Trophyt. Ez egy új év, egy új Dimi, szeretnék most is száz százalékot teljesíteni.”

A sorsolási tábla, ágrajz szerint (Montázs: PDC)

Az első helyen kiemelt Luke Littler is sztárellenfelet kapott a 2022-es döntős Dirk van Duijvenbode személyében. A kiemelés az aktuális WSD-rangsor alapján történik, s az első versenyt a tinizseni nyerte meg. Olyan klassszisokat kellett legyőznie ehhez egymás után, mint Aspinall, Price és MVG, ráadásul az Asp elleni negyeddöntőben   tökéletes leget dobott, ő lett a sportág történetének tévés tornán legfiatalabb játékosa, aki 9 nyilast jegyez. “ A vébédöntő óta nem vettem nyilat a kezembe, ezért nem számítottam semmire. Nagyon boldog voltam, hogy legyőztem három olyan klasszist, mint Nathan, Gezzy és Michael. Elképesztő volt. Hiszek a saját képességeimnben, ezért tudok mindig új határokat átlépni. A színvonal most is nagyon magasnak ígérkezik. Nehéz lesz, de nagyszerű hétvégét produkálhatunk, hatalmas bónusz lenne egy újabb tornasiker” – nyilatkozta az ifivilágbajnok, felnőtt vb-döntős Nuke.
Kasszasikernek ígérkezik két világbajnok, az ötszörös (négy BDO, egy PDC) vb-győztes Raymond van Barneveld és a 2018-as PDC-első Rob Cross csatája, amelynek győztese a negyeddöntóben a Mighty Mike–Van der Voort  meccs továbbjutójával mérkőzik. “Rob csodálatos játékos és remek srác” – mondta Barney, aki visszatérése óta másodszor játszik hazai nagy versenyen. “Nézd meg, ahogy Rob visszajött Chris Dobey ellen a vébén. Soha nem győzöd le, amíg be nem dobtad az utolsó duplát. Azt hittem, jól játszottam a világbajnokságon, aztán Luke úgy húzott el mellettem, mint egy Forma–1-es autó. Sok éven át küzdöttem a játékommal, a nyilaim repülésével, de talán a mostani készletem jó lesz. Nincs kétségem afelől, hogy  jó eredményeket fogok elérni az idén.”
A világbajnok Luke Humphriesnek Bahreinben megszakadt bámulatos, 20 meccses veretlen sorozata, a vilégelső Jermaine Wattimena ellen térne vissza a győztes ösvényre. A megelőző felnőtt vb-győztes Michael Smith a legutóbbi ifi vb-döntős Gian van Veennel mérkőzik meg a negyeddöntőért, ugyanezért küzd két US Open-bajnok, Nathan Aspinall és Danny Noppert is. A hátralévő első fordulós csörtét a kétszeres vb-győztes Peter Wright vívja a World Seriesben debütáló Kevin Doets ellen, a győztes a szombati negyeddöntőben Price-szal vagy Van den Berghgel küzd meg majd.
A verseny szombaton az ugyancsak 6 nyert legig tartó negyeddöntővel, majd a 7-7 győztes legig játszandó elődöntővel és fináléval folytatódik, illetve zárul.

Kapcsolódó

HOLLAND MESTEREK TORNÁJA, AZ ELSŐ NAP PROGRAMJA

Nathan ASPINALL (angol)–Danny NOPPERT (holland)
Peter WRIGHT (skót)–Kevin DOETS (holland)
Gerwyn PICE (walesi, 4. kiemelt)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)
Michael SMITH (angol, 3.)–Gian VAN VEEN (holland)
Rob CROSS (angol)–Raymond VAN BARNEVELD (holland)
Luke LITTLER (angol, 1.)–Dirk VAN DUIJVENBODE (holland)
Luke HUMPHRIES (angol)–Jermaine WATTIMENA (holland)
Michael VAN GERWEN (holland, 2.)–Vincent VAN DER VOORT (holland)

WORLD SERIES OF DARTS, Dutch Masters, Den Bosch. Sport1 19:00 első nap mérkőzései (kommentátor: Bartha “legfrissebb 9 nyilas” Zoltán, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)