Metzben folytatja Szemerey Zsófi • SportTV

Metzben folytatja Szemerey Zsófi

2024. 01. 28. 13:58    
Olvasási idő: 3 perc

A Motherson Mosonmagyaróvár és a magyar válogatott kapusa, Szemerey Zsófi a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában jelentette be, hogy 2024 nyarától a Metz játékosa lesz. A döntésről a műsorban Szemerey és a francia sztárcsapat edzője, Emmanuel Mayonnade is beszélt.

Szemerey Zsófi a Mosonmagyaróvár kapujában. (Fotó: mkcse.hu)

A 29 éves Szemerey Kazinbarcikán született, és pályafutása elején megfordult Győrben és Veszprémben, ahonnan 2014-ben került Mosonmagyaróvárra. Ez a hetedik szezonja a klubnál, mert a 2017-18-as szezont Siófokon, a 2018-2020 közötti időszakot a Ferencvárosnál töltötte, mielőtt visszatért Mosonmagyaróvárra. Most már hivatalos, hogy 2024-től annak a Metznek a játékosa lesz, amely jelen pillanatban vezeti csoportját a kézilabda Bajnokok Ligájában (ebben a csoportban az FTC-Rail Cargo Hungaria a hatodik jelenleg), és ahonnan 2024 nyarán a világbajnok francia Hatadou Sakho Győrbe igazol. Az ő helyére érkezik Szemerey Zsófi, aki a Harmadik Félidőben jelentette be, mely klubot választja,  és azt is, hogy 2+1 éves szerződést írt alá. Azt is elárulta, Emmanuel Mayonnade, a Metz trénere már évekkel ezelőtt megkereste, de idén jutottak el oda, hogy érezte, konrétan őt akarják. „Mondhatom azt, hogy ragaszkodott hozzám, és mindenképp meg akart szerezni. Egy játékosnak óriási dolog azt érezni, hogy egy ilyen szintű klub vezetőedzője ennyire akarja. Nagy tervei vannak velem, szerintem jó párost alkotunk majd a francia kapustársammal, és izgatottan várom.”   

„Úgy vélem, szinte mindent tudok Zsófiról, a pályafutásáról, már igencsak régóta figyelemmel kísérem. Nem azt a pályát futotta be, amire számítottunk, többek között az őt hátráltató rengeteg sérülés miatt. Egészen pontosan térdproblémái voltak – nyilatkozott Emmanuel Mayonnade a Harmadik Félidőben. – Erős fizikumú játékosról lévén szó, fizikálisan is sokkal inkább érezteti a jelenlétét a kapuban. Számunkra is fontos volt, hogy egy kicsit visszataláljunk egy olyan profilú kapushoz, amilyen egy ideje jellemez minket. Nagyon jól olvassa a játékot, impozánsan védi a közeli lövéseket, kiválóak az indításai. Ezen elemek összessége az, amelyek felhívták a figyelmünket Zsófira. Igencsak fontos számunkra, hogy milyen jól kiegészíthetik egymást Camille Depuiset-vel. Perspektivikusan pedig elmondhatjuk: Hatadou rendelkezett egy bizonyos profillal, és ilyen profilú kapusok között nem találtunk jobbat. Így nyilvánvalóan Szemereyt kerestük meg.”

Támadó felfogású kapus, és indítani tényleg imád. A Chloé Valentinivel való közös játékot például már nagyon várja, mert neki örömmel osztja majd a hosszú passzokat. A  vb után dőlt el, hogy Metzbe igazol, és azt a Szenegál elleni sérülés sem befolyásolta. „A beszélgetés már előtte elkezdődött, de a vb alatt minden nap írt nekem, és beszéltünk, és ott megerősített még jobban abban, hogy mennyire akar engem. Amikor megsérültem, és kérdéses volt, mekkora a baj, ő megerősítette, hogy mindenképpen akarnak, és remélik, hogy minden rendben lesz.”

„Most éreztem, hogy ‘most vagy soha’, most még kimehetek külföldre, és kapusként a legjobb korban is vagyok. Fel tudtam magam építeni Mosonmagyaróváron, stabil játékos lettem, és éreztem, bele kell vágnom ebbe” –  nyilatkozta a kapus, aki elmondta, több helyről, például Debrecenből is keresték.

Mayonnnade mást is mondott a Harmadik Félidőben Szemereyről: „Voltaképpen számomra jelenleg nem az a fontos, hogy Zsófi az első vagy második számú kapus lesz-e, egyáltalán nem ebből indultam ki. A legjobb véd majd, ahogy eddig is, Zsófinak minden bizonnyal egy adaptációs időszakra lesz szüksége, nem feltétlenül a BL, hanem a francia bajnokság esetében, ahol nem ismeri annyira a lövőket és a jellegzetességeket. Ebből kifolyólag elfogadom, hogy Zsófinak hat hónapnyi adaptációs időszakra van szüksége. Háromnaponta meccselünk, így gyorsan eljut a megkívánt szintre. Már elmondtam neki, hogy iszonyúan bízom benne. Úgy vélem, hogy pozitív erősítés lehet számunkra, aki igenis számít mind a francia bajnokságban, mind a BL-ben.”

Valóban új lesz minden Szemereynek Franciaországban, de pozitívan áll ehhez. „Örülök neki, hogy egy ilyen helyzetbe kerültem, mert ez még többet hozhat ki belőlem. Manu elmondta, hogy nála nincs elsőszámú kapus, ami jó dolog, mert edzésen is mindig a maximumot kell nyújtanod, és még többet beleadni, és az alapján dönti el, ki kezd majd, és szerintem ez még jobban támogatja a fejlődésemet.” 

Vámos Petra is Metzbe tart a nyáron, a két magyar nem tette egymástól függővé a döntést, hogy Metzbe igazoljanak, de saját pályafutásuk szempontjából most jött el mindkettejük számára az ideális pillanat. „Jó lesz, hogy ott leszünk egymásnak, és tudjuk segíteni egymást.” 

„A vezetőedző személye meghatározó, ő a legjobbak között van, és renegeteget fogok tudni tanulni tőle. Az pedig, hogy a BL-ben rendszeresen megmérettethetem magam, az óriási lehetőség, és renegeteget adhat a pályafutásomhoz” – nyilatkozta Szemerey Zsófi.

A Metznek nincs kapusedzője, de egy ideig a Mosonmagyaróvárnak sem volt, ez tehát nem probléma Szemereynek, aki elismerően szólt magyar klubjáról és edzőiről: „Gyurka János és Stranigg Ferenc olyan munkát végzett velünk, nem csak a kapusokkal, hanem az egész csapattal, ami a teljesítményünkön is meglátszik, ezért tudunk idén és a korábbi szezonokban is így szerepelni.”

„Mások is elmondták már előttem, hogy külföldre a játékos nem jól keresni megy, hanem fejlődni és játszani, és elmondhatom, hogy ez az én esetemben is így van, de szerintem a pályafutásomban egy olyan pluszt tudok kapni, amit itthon nem tudtak volna egy ilyen BL-szintű csapatnál megadni nekem. Szerintem nem minden a pénz, hiába kapsz jó fizetést, de ha padozol, vagy nem tudsz úgy fejlődni, ahogyan talán mondhatjuk, hogy a Fradinál nekem ez volt, nem kaptam annyi játéklehetőséget, nem tudtam kiteljeseni. Akkor az mit sem ér” – fogalmazott Szemerey Zsófi.

A kapus arra is válaszolt, milyen eredményt érhetnek el a Mosonmagyaróvárral az EL-ben ebben a szezonban: „Amit mindenképp kitűztünk magunk elé, az a csoportból való továbbjutás. Erre szerintem reális esélyünk van. Ez a Málaga elleni mérkőzés nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, de olyan betegséget is sikerült összeszednünk kint, ami nem jött jókor, de erre nem foghatjuk, és hazai pályán mindenképpen vissza akarunk vágni. Így, hogy Solában is sikerült idegenben nyernünk, itthon kell tartani a két pontot, és utána felszabadultan utazhatunk majd Romániába.”