Az első másodosztályú negyeddöntő a Német Kupában • SportTV

Az első másodosztályú negyeddöntő a Német Kupában

2024. 01. 30. 20:35    
Olvasási idő: 2 perc

A jogelőd Tschammer-kupával együtt 65. német nemzeti kupakiírásban – ide nem véve az FDGB-Pokalt, a keletnémet kupasorozatot – először fordul elő, hogy az alacsonyabb osztályú csapatok többségben vannak az élvonalbeliekhez képest a verseny előrehaladott szakaszában, a negyeddöntőben. A mezőnyt három bundesligás csapat mellett négy a másodosztály négy együttese és egy harmadosztályú gárda alkotja. A négy másodvonalbelit ráadásul a sorsolás egymáshoz rendelte, azaz két elődöntőst biztosam, ez a bajnoki osztály ad a DFB-kupa 2023–24. évi kiírásnak.

Marcel Hartel "papás" gólöröme. A düsselldorfiaknak nagyon kell vigyázniuk a gólerős ifjú apára… (Fotó: Getty Images)

A tendencia végigvonult az egész kupaidényen. Az augusztusi első körben már kipottyant a Werder (6 kupasikerrel az öröklista másodikja), a Bochum, az Augsburg és a Darmstadt, a másodikban az elmúlt két kiírás győztese, az RB Leipzig, a Freiburg, az Union Berlin, a Köln, a Heidenheim, a Hoffenheim, a Mainz és a legnagyobb negatív szenzációt jelentve a kuparekorder (20 győzelem) Bayern is. A nyolcaddöntőben már kirajzolódott az új erővonal: csak 7 Bundesliga-együttes szerepelt 9 alsóbb osztályú mellett!  Itt búcsúzott a Wolfsburg, a Frankfurt és a Dortmund is, azaz maradtak hárman, a Bundesliga-listavezető Leverkusen (egyszeres kupagyőztes), a Stuttgart (3) – ők egymással meccselnek a jövő héten, valamint a Mönchegladbach (3), utóbbi a Bayernt kiejtő Saarbrückennel küzd meg, ugyancsak február második hetében.

Azért a másodosztályúakat se becsüljük le: az első negyeddöntő párosítása idén ősszel a Bundesligában is felkerülhet a sorsolási táblára! 19 kör után ugyanis az FC St. Pauli vezeti a 2. Bundesligát, veretlenül, 39 ponttal és kedd esti vendége, a Düsseldorf az ötödik, de csak négy ponttal elmaradva az osztályozós helyet elfoglaló Kieltől, és a közvetlen feljutást garantáló 2. pozíciót betöltő Fürthtől. Amúgy a vendégcsapat a kupahistóriában is játszott rövid időn át főszerepet, 1979-ben és 1980-ban egyaránt megnyerte a DFB-Pokalt, az első döntőben a Herthát hosszabbításban 1–0-ra, a másodikban a Kölnt 2–1-re legyőzve. Ráadásul az első előtt 38 nappal lejátszotta a néhai KEK történetének legszenzációsabb kupadöntőjét Bázelben, ahol 2–2-es normál játékidőt követően a hosszabbításban 4–3-ra kikapott a Barcelonától. (Akkoriban duplázás esetén a kupadöntő vesztese indulhatott a második számú európai trófeáért, márpedig a két győzelmét megelőző évben is döntőzött a Fortuna, a bajnok Kölntől 2–0-ra vereséget szenvedve.) Amúgy a három egymást követő döntős szereplés a 64 eddigi kiírásból csak a Schalkének (1935–37, 1 győzelem/2 vereség), a Bayernnek (négyszer, egyszer 1/ 2, háromszor 2/1), a Werdernek (1989–91, 1/2) és az RB Leipzignek (2021–23, 2/1) sikerült. Az abszolót csúcstartó a Dortmund, amely 2014 és 2017 között négyszer egymás után döntőzött, az első hármat elvesztette, a negyediket megnyerte a Frankfurt ellen.
A hamburgi St. Paulinak kevésbé gazdag a kupamúltja. Egyszer volt elődöntős (2006-ban, kikapott a Bayerntől 3–0-ra), emellett mindössze negyedszer szerepel a negyeddöntőben, de 1966-ban, 1995-ben, 1997-ben és 2022-ben sem sikerült másodszor elérnie a legjobb négybe.

A két együttes kupamúltjának egyetlen találkozási pontja az 1992-es 2. fordulós találkozó, azon a hazaiak 2–1-re győztek Hutwelker és Schreier góljával, a hamburgiak szépítő találatát Driller érte el.
A bajnokság őszi idényében a második fordulóban gól nélkül végeztek, a düsseldorfi csatára viszont három napja, szombaton került sor, akkor a Merkur-Spiel-Arena 52 ezres publikuma előtt a St. Pauli már a 26. percig kétgólos előnyt szerzett. Marcel Hartel duplájával (az elsőt büntetőből szerezte), amelyre csak eggyel tudott válaszolni a Fortuna, Hrisztosz Tziolisz révén. (A gólszerzők csapatuk legértékesebb játékosai, a Transfermarkt szerint a német játékos értéke 3, a görögé 5 millió euro).
Amúgy Hartelre különösen kellene figyelnie a düsseldorfi védelemnek, a csatár 19 bajnokin 11 gólnál tart, a kupasorozatban pedig hetedmagával 2. a góllistán, 3 találattal.
A két edző közül a vendégek mestere a 49 esztendős Daniel Thioune az ismertebb, az ő tréneri karrierje az Osnabrückhöz kötődik, ahol a pálya szamárlétráját bejárta, 2020­ és 2021 között közel egy évig volt a HSV edzője, de ő is bekebukott abban, hogy a hamburgiak nagyobb csapatát visszavezesse az élvonalba. Másfél eve dolgozik a Fortiunában,  amelyhez jövő júniusig köti szerződése.

 NÉMET KUPA, negyeddöntő. Sport1 20:45 FC Sankt Pauli–Fortuna ’95 Düsseldorf (kommentátor: Petur András)