Anthony Davis és Luka Doncic is történelmet írt a hétvégén • SportTV

Anthony Davis és Luka Doncic is történelmet írt a hétvégén

2024. 03. 11. 17:05    
Olvasási idő: 2 perc

Hihetetlen számsorokat produkált a két sztár a közelmúltban. Anthony Davis egy történelmi meccset játszott vasárnap, míg Luka Doncic egy komplett történelmi hatmeccses sorozatot épített fel az elmúlt napokban.

Anthony Davis és Luka Doncic egy korábbi meccsen. (Fotó: Getty Images)

Vasárnap Anthony Davis kihasználta, hogy a Minnesota Timberwolves a két magasember-sztárja, Rudy Gobert és Karl-Anthony Towns nélkül lépett pályára a Los Angelesben a Lakers ellen. Mi lett ennek az eredménye? Egyrészt egy 120-109-es Lakers-győzelem a nyugati konferencia élcsapatának számító Timberwolves ellen.

Ez azonban nem feltétlenül olyan hír, amiről cikkek születnek. Az viszont annál inkább, hogy Anthony Davis ezen a meccsen 27 ponttal, 25 lepattanóval, 7 labdaszerzéssel, 5 gólpasszal és 3 blokkal zárt. Ha külön-külön nézzük ezeket a számokat, akkor a labdaszerzés az alapszakaszokat figyelve egyéni rekord neki, és lepattanókban is csak egyszer nyújtott ennél jobb teljesítményt. Egyben viszont sem ő, sem más nem játszott még az NBA történetében 25/25/5/5-ös meccset játszani 1973 óta, amióta labdaszerzéseket és blokkokat is vezetik a statisztikusok az NBA-ben. Az aktív játékosok közül nem sokan (egész pontosan nyolcan) jutottak el 25-25-ös meccshez sem az NBA-ben, Davis egyébként másodszor, a Lakersben egyébként utoljára ez Shaquille O’Nealnak sikerült még 2004-ben. Az 5×5-höz ’’mindössze’’ két blokk hiányzott neki, bár Davis talán nem szomorkodik, hogy nem lett meg neki, hisz volt már ilyenje a szezonban.

Luka Doncic a tripla-duplák tekintetében mutatott be olyat, amilyet előtte senki. A február 28-i Toronto Raptors elleni meccs (30 pont, 16 gólpassz, 12 lepattanó) óta zsinórban hatszor tripla-duplázott úgy, hogy legalább 30 pontot szerzett. Russell Westbrook volt a másik játékos, akinek zsinórban öt legalább 30 pontos tripla-duplája volt, előbb őt érte utol, utóbb őt előzte meg. Még ennél is komolyabb fegyvertény, hogy a március elsejei Celtics elleni mérkőzés (37 pont, 12 lepattanó, 11 gólpassz) óta ráadásul ötször a 35 pontos határt is elérte egymás után. A Detroit Pistons elleni szombati 39-10-10-e volt a szezonban a tízedik legalább 35 pontos tripla-duplája, ennyit egy szezonban csak James Harden, Russell Westbrook és Oscar Robertson tudott valaha.

Doncic egyébként jelenleg 34,7 pontot átlagával vezeti az NBA-t. Rajta kívül mindössze hét játékosnak volt a liga történetében ilyen magas pontátlaga egy szezonban: Wilt Chamberlain (neki hatszor), Michael Jordan (neki kétszer), legutóbb James Hardennek, továbbá Kobe Bryantnek, Kareem-Abdul-Jabbarnak, Rick Barrynek és Elgin Baylornak. Azért ez sem semmi…

Doncicot egyébként láthatjuk majd a héten a Sport TV képernyőjén, vasárnap double-headerrel jelentkezünk európai főműsoridőben, és a második találkozón Nikola Jokics csapata, a Denver Nuggets ellen lép pályára a Mavericks. Ezen kívül is készülünk sok-sok kosárlabdával természetesen.

Trash Talk: március 14., csütörtök 17:15, Sport2 (élő)

Boston Celtics – Phoenix Suns: március 15., péntek 0:30, Sport1 (élő); 15:45, Sport1 (felv.)

Houston Rockets – Cleveland Cavaliers: március 16., szombat 22:00, Sport1 (élő)

NBA Action: március 17., vasárnap 11:00, Sport1

Alley-oop: március 17., vasárnap 17:00, Sport2 (élő)

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns: március 17., vasárnap 17:00, Sport2 (élő)

Dallas Mavericks – Denver Nuggets: március 17., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)