A calcio titkai a világ legjobb sportfilmjei között • SportTV

A calcio titkai a világ legjobb sportfilmjei között

2024. 03. 16. 10:20    
Olvasási idő: < 1 perc

Bekerült a világ legjobb sportfilmjei szűkebb elitjébe a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS Médiadíjáért zajló versenyben a Sport TV megrendelésére készült az „A calcio titkai” című alkotás.

Carlo Ancelotti, Massimiliano Allegri, Franco Baresi, Marco Rossi vagy éppen a La Gazzetta dello Sport eddig is világmárka volt, de most már nem kis büszkeséggel állíthatjuk, hogy az „A calcio titkai” című alkotás is egyre közelebb kerül ehhez. A Sport TV megrendelésére készített, ott bemutatott, a csatorna szakértője, Kéri András Dániel által jegyzett, immár két évadot maga mögött tudó alkotás ugyanis bekerült a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) Médiadíjáért zajló versenyben a legjobb sportfilmek közé. (Hivatalosan az 1982-es világbajnok válogatottat bemutató résszel neveztünk.) A „keretszűkítést” a világ minden pontjáról érkező művek közül 38 élte túl, és a szakmai zsűri úgy ítélte meg, a legjobbak között helye van az olasz labdarúgás kulisszatitkait bemutató sorozatnak is. Magyarországról két film került be összesen a szűkebb elitbe, a másik a vízilabda-válogatott sikerkorszakát bemutató film, az „A nemzet aranyai”.

„Amikor felvetődött az ötlet, hogy ilyen sorozat készüljön, csak az vezérelt bennünket, hogy exkluzív, Magyarországon egy más futballkultúrát korábban sohasem látott szinten mutassunk be. Már az is óriási dolog volt, hogy világsztárokat sikerült megszólítanunk vagy hogy a hazánkban legkedveltebb olasz szakembert, labdarúgó-válogatottunk szövetségi kapitányát, Marco Rossit sikerült rávenni a közös munkára. Óriási elismerés, hogy az első kört túléltük, és az ilyenek erősítenek meg bennünket abban, hogy igenis érdemes úttörőnek lenni a sporttelevíziózás piacán Magyarországon” – mondta Kéri András Dániel, a dokumentumsorozat „lelke”.

A több mint 100 ezer dollár összdíjazású versenyben a követkető körben minden kategóriában tízesre szűkül a lista, amit az AIPS végrehajtó bizottsága terjeszt majd a 12 tagú zsűri elé. A grémium közülük választja ki előbb a három legjobbat, majd pedig a győztest.

A sorozat első két évadának minden epizódja jelenleg is elérhető az AMC Mikro felületén.