Domantas Sabonis az All-Star-csapatba nem fért be, de azért történelmet írt • SportTV

Domantas Sabonis az All-Star-csapatba nem fért be, de azért történelmet írt

2024. 03. 26. 18:11    
Olvasási idő: 2 perc

A Sacramento Kings litván magasembere, Domantas Sabonis olyat tett, amire az NBA-ben pontosan ötven éve nem volt példa, az NBA és az ABA 1976-os egyesülése óta pedig egyszer sem. Pillanatnyilag zsinórban 54 dupla-duplás meccsnél jár.

Ezzel az eredménysorral lehet is feszíteni. (Fotó: Getty Images)

A Sacramento Kings 108-96-ra legyőzte a Philadelphia 76erst. Domantas Sabonis egy, az ő szintjén közepes teljesítménnyel, 11 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal járult hozzá a sikerhez, ami ugye egy szűk tripla-dupla. A fő pontfelelős nem ő volt ezen a meccsen, hanem De’Aaron Fox és Keegan Murray, akik 23 egységig jutott.

Visszatérve Domantas Sabonisra. Ez volt a szezonbeli 25. tripla-duplája. Ennyit egy szezonban eddig csak Russell Westbrook, Oscar Robertson, Wilt Chamberlain és Nikola Jokics tudott összehozni. Elképesztő számok ezek tehát.

Azonban nem ez az NBA-rekord, hanem az, hogy

ez volt zsinórban az 54. legalább dupla-duplát hozó meccse. Az NBA és az ABA 1976-os egyesülése óta ilyenre senki sem volt képes.

Azóta a rekord Kevin Love-é volt, aki még a Minnesota Timberwolves színeiben, a 2010-11-es szezonban zsinórban 53-szor dupla-duplázott. He pedig picit visszább megyünk az időben, utoljára az 1973-74-es szezonban Elvin Hayesnek volt legalább ilyen hosszú sorozata. Ő 55-ig jutott a Capital Bullets (a mai Washington Wizards) színeiben, szóval ez távolról sem elérhetetlen a litván klasszis számára, és akkor már tényleg csak a hatvanas évekkel versenyez majd. Abban az évtizedben Hayes mellett Wilt Chamberlain (igaz ő hétszer), Walt Bellamy és Elgin Baylor volt képes erre a bravúrra. Chamberlain a rekorder. Neki az 1966-67-es szezonban 81 dupla-duplája volt, és csak azért ennyi, mert 81 meccset játszott. Az mondjuk azért picit más világ volt.

Az ifjabb Sabonisra (azért ifjabb, mert az édesapja Litvánia nemzeti hőse, Arvydas Sabonis) visszatérve, az érdekes, hogy bár 13,7-es lepattanó-átlagával vezeti a ligát, emellett meccsenként 19.8 pont az átlaga, és még 8,3 gólpasszt is ad (!!!), mégsem volt ott az All-Star-gálán. A nyugati magasemberek között a médiánál hatodik, a játékosoknál kilencedik, míg a szurkolóknál csak tízedik lett. Ennél talán többet érdemelt volna a nyugati konferencia hatodik helyén álló Kings magasembere. Itt muszáj megjegyezni, hogy picit Nikola Jokics árnyékában ugyan, de Sabonisból is egy szuper irányító-centere lett az NBA-nek, aki beteljesíti valamelyest azt, amit az édesapjától láttunk a kilencvenes években (mikor már bőven túl volt a pályafutása csúcsán). Az apuka zseniális volt, de 30 évesen, már eléggé elhasználódott térdekkel érkezett meg a Portland Trail Blazershez 1995-ben, de így is volt mit a tejbe aprítania.

Sabonist ugyan nem látjuk már ezen a héten, de jó pár NBA-meccset igen, sőt jelentkezünk szokásos NBA-műsorainkkal is:

Trash Talk: március 28., csütörtök 22:30, Sport1 (élő)

New Orleans Pelicans – Milwaukee Bucks: március 29., péntek 1:00, Sport1 (élő); 15:00, Sport1 (felv.); 18:30, Sport2 (felv.)

New Orleans Pelicans – Boston Celtics: március 30., szombat 22:00, Sport1 (élő)

NBA Action: március 31., vasárnap 11:00, Sport1 (élő)

Alley-oop: március 31., vasárnap 20:30, Sport1 (élő)

Denver Nuggets – Cleveland Cavaliers: március 31., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)