Michelisz Norbert: Több magabiztosságot ad a két bajnoki cím • SportTV

Michelisz Norbert: Több magabiztosságot ad a két bajnoki cím

2024. 04. 15. 15:28    
Olvasási idő: 3 perc

A túraautózás 2019-es és 2023-as világbajnoka, Michelisz Norbert exkluzív interjút adott a Kumho FIA TCR World Tour-t közvetítő Sport TV-nek. Ebben beszélt arról többek között arról is, miben változott a második világbajnoki címe után, és hogy mik az ő legfőbb erősségei.

A kétszeres világbajnok már a 2024-es overallban. (Fotó: Hyundai Motorsport)

„Több magabiztosságot ad a kétszeres bajnoki cím. Az első előtt azt hittem, megnyerem, felértem a csúcsra, és sínen vagyok, de ez az érzés valahogyan elmúlik. Eltelik néhány hónap, az ember picit elkényelmesedik, és felfogja, hogy mintha semmit sem csinált volna. Mióta megvan a második, azt érzem, tovább tart az érzés, kicsit még magabiztosabb lenne. Most már elmondhatom, nem szerencse az elmúlt 16 év és a fejlődés, amin keresztülmentem. Szerintem a képkockákon is látszik, mennyit fejlődtem, mint személyiség és mint versenyző” – fogalmazott a Mai helyzetben Michelisz Norbert azzal kapcsolatban, hogy a 2024-es szezonnak már kétszeres világbajnokként vág neki.

A versenyző elárulta, hogy technikailag nagy változás nem lesz az új szezonban, ugyanúgy a TCR-szabályrendszer jellemzi majd az autókat. A versenynaptárban az a jelentős újdonság, hogy csak egy európai futam lesz, az olaszországi szezonnyitó. „Azt én személy szerint nagyon sajnálom, hogy a Hungaroring kikerült a naptárból. Ennek több oka is van. A Hungaroringet ugye felújítják, és nem találtak olyan időpontot a naptárban a sorozat szervezői és a Hungaroring vezetősége, ahova be tudták volna illeszteni a naptárba, de lesznek izgalmas helyszínek” – nyilatkozta. Elmondta, hogy Brazíliában már nagyon régen járt, ahogyan Marokkóban is. Makaó pedig egy különleges helyszín, komoly hagyományai vannak a pályának. „A mezőnyről annyit kell tudni, hogy lesznek új nevek és régi-új nevek, azaz visszatérők is, szerintem még jobban lesznek a versenyek, és még izgalmasabbak, mint a tavalyi évben.”

Az ellenfelek közül külön kiemelt többeket is, akikkel az elmúlt években nagy csatákat vívott, mint például Esteban Guerrierit, Santiago Urrutiát, Néstor Girolamit, Yann Ehrlachert, és hozzátette, apróságok döntenek majd a végelszámolásnál.

Petur András felvetette, hogy milyen érzés az, hogy ma már ő is a rutinos, kétszeres világbajnok a paddockban, akire sok fiatal vetélytárs felnézhet. „Ez egy nagyon érdekes kérdés, és még nem nagyon gondolkodtam ezen. Ez habitus kérdése is, de én soha nem voltam ez az extrovertált típus. Ha van is valami nagy siker, akkor az adott pillanatban az ember élvezi, és át tudja érezni a súlyát, de én úgy működöm, hogy valamennyi idő után egyre inkább kopik az ezzel kapcsolatos élmény, érzés. Nem úgy járok-kelek, mint mondjuk a legnagyobb nevek egyike, hanem inkább mindig úgy, hogy a többiektől próbálom ellesni, hogy miben lehetne még javulni. Ilyen csapattársakkal, mint Mikel Azcona, aki a legjobb versenyzők egyike a mezőnyben. Rájöttem, hogy még rettenetesen sok tanulnivalóm van. Az a sebesség, az a technika, amivel versenyez, azt nagyon nehéz tanulni, de nekem nagyon jó lehetőség, hogy fejlesszem magam. Néhány éve rájöttem, hogy mindig van valami apróság, amit el lehet tanulni a többiektől, amiben lehet fejlődni, és szerintem ez is az elmúlt évek sikereinek a kulcsa.”

Azt is elárulta, miben a legerősebb ő a mezőnyben:

„Nagyon későn kezdtem versenyezni, nem szocializálódottam gokartban, nagyon későn kezdtem el tanulni az autóversenyzést. Az autósport is egy olyan szakág, mint minden más, hogy ha valaki korán kezdi, akkor magába issza azt a rengeteg apró fortélyt, ami később aztán észrevétlenül jellemzi a sikereit. Ez nálam hiányzott, és való igaz, nagyon sokszor kijött ütközéseknél, nem megfelelő kockázatmenedzsmentnél, de azt érzem,

idővel nagy mestere lettem annak, hogy azt csinálom, amiben tudom, hogy erős vagyok.

Ha van olyan szituáció, amiben nem vagyok száz százalékig biztos, abba nem megyek bele. A háborúzás kapcsán van egy ilyen jó közmondás, hogy azt a háborút vívd meg, amiről biztosan tudod, hogy meg tudod nyerni. Én valahogyan így versenyzem az utóbbi években. Amiről nagy valószínűséggel tudom, hogy jó kimenetelű lesz, azt bevállalom, aminél meg vannak kételyeim, ahol úgy érzem, hogy nem feltétlenül úgy működnek az ösztöneim, mint másnak, aki kisgyerek kora óta versenyzik, azt inkább békén hagyom. Azt vettem észre, hogy ez a stratégia az én esetemben nagyon jól működik.”

A Kumho FIA TCR World Tourt Magyarországon kizárólag a Sport TV közvetíti április 20-tól. 

Az első hétvége menetrendje:

TCR, időmérő, Vallelunga: április 20., szombat 11:15, Sport2 (élő); kommentátor: Petur András

TCR, 1. futam, Vallelunga: április 20., szombat 17:00, Sport2 (élő); kommentátor: Petur András

TCR, 2. futam, Vallelunga: április 21., vasárnap 13:45, Sport2 (élő); műsorvezető/kommentátor: Haraszti Ádám és Petur András