Amikor Reggie Miller és Patrick Ewing volt a Knicks-Pacers párharcok két sztárja • SportTV

Amikor Reggie Miller és Patrick Ewing volt a Knicks-Pacers párharcok két sztárja

2024. 05. 03. 20:41    
Olvasási idő: 3 perc

Olyan párosítás jön össze az NBA rájátszásában, amely a kilencvenes években még úgy is meghatározta az NBA-t, hogy a két csapat sosem nyert bajnoki címet. Ugyan Reggie Miller és Patrick Ewing nem lép pályára, de a New York Knicks és az Indiana Pacers találkozik.

A két klublegenda, Patrick Ewing és Reggie Miller. (Fotó: Getty Images)

Tudja-e azt bárki, ki ellen játszotta élete legtöbb NBA-meccsét Reggie Miller? És Patrick Ewing?

Ezután a felvezető után nem okoz nagy meglepetés, hogy a válasz az első kérdésre Patrick Ewing, a másodikra pedig Reggie Miller. Összesen 81 alkalommal léptek pályára egymás ellen, ami mindkettejük esetében rekord, Miller esetében a 28 Ewing elleni playoff-meccs is az, merthogy 28 playoff-meccs volt ezek közül. Ez annak köszönhető, hogy a kilencvenes években a Chicago Bulls, a New York Knicks, valamint az Indiana Pacers versenyfutás jellemezte a keleti konferenciát. 1989 és 2000 között ugyanis hat Knicks-Bulls és szintén hat Knicks-Pacers párharcot rendeztek. 1993 és 2000 között a lehetséges nyolc rájátszásból haton rendeztek Knicks-Pacers és Pacers-Knicks meccseket.

Aki a kilencvenes években már figyelte az NBA-t, vagy van egy kis rálátása arra a korszakra, az tudja, hogy kevés izgalmasabb dolog volt a Knicks-Pacers meccseknél. Egyszerűen sorakoznák a feljthetetlennél felejthetetlenebb legendás pillanatok. Reggie Millerről a Knicks elleni hőstettekről konkrétan dokumentumfilmet készített az ESPN.

Az 1993-as első körben kezdődött minden. 3-1-gyel ment tovább a Knicks, de a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor a harmadik meccsen John Stark lefejelte Reggie Millert (mert utóbbi olyan jó volt).

1994-ben, Michael Jordan távollétében már keleti döntőt vívott a két csapat. Reggie Miller az ötödik meccsen alapozta meg hírnevét, hiszen 25 pontot hintett a negyedik negyedben, amivel a Pacers nyert a Madison Square Gardenben, és 3-2-re vezetett is. Ekkor kezdődött Miller és Spike Lee barátsága is…

A párharcot azonban a Knicks nyerte 4-3-ra végül, és bejutott a döntőbe, ahol a Houston Rockets győzte le. A hetedik meccsen Ewing szerezte a döntő kosarat, és 24 ponttal, 22 lepattanóval, valamint 5 blokkal zárt.

1995-ben jött a visszavágó, ami a második körben zajlott. Ismét hét meccs döntött, ám ezúttal a Pacers javára. Reggie Miller itt az első meccsen írt történelmet, amikor 9 másodperc alatt nyolc pontot szerzett a Madison Square Gardenben, ezzel győzelemre vezette a Pacerst.

Az ötödik meccsen Ewing meccsnyerőjével feljött 3-2-re a Knicks.

A hetedik meccsen azonban ugyanő 97-95-nél kihagyott egy látszólag könnyű dobást. A vereség után az edző, Pat Riley távozott a New York Knickstől.

Két év szünet után legközelebb 1998-ban találkoztak a második körben. A Pacers akkor viszonylag simán, 4-1-gyel letudta a párharcot. Ewing az első meccset kihagyta, de a visszatérése után sem volt 100 százalékos. Miller a szokásos nagy estéjét a Gardenben a negyedik meccsre tartogatta, amikor 38 pontot dobott, és a hosszabbítást is ő harcolta ki.

1999-ben a New York Knicks óriási meglepetés okozott azzal, hogy a nyolcadik helyről jutott be az NBA-döntőbe. Így nyilvánvaló, hogy a keleti döntőben le tudta győzni az Indiana Pacerst (4-2) még úgy is, hogy Patrick Ewingot elvesztették a második meccsen. A harmadik találkozó Larry Johnson négypontosáról maradt emlékezetes. Hogy fault volt-e Antonio Davis megmozdulása, vagy nem, az egy fogós kérdés, de a tényen nem változtat…

2000-ben a Pacers a franchise történetében először – és eddig utoljára – jutott döntőbe, ahol a Los Angeles Lakers ellen kapott ki végül. Vajon ki ellen kellett birkóznia a keleti döntőben? Természetesen a New York Knicks ellen. A párharcot lezáró hatodik találkozó volt Patrik Ewing utolsó meccse a New York Knicksben, de mégis inkább egy újabb Miller-parádéról lesz ez a 93-80-as győzelem emlékezetes.34 pontjából 17 jutott a negyedik negyedre, és ebben a játékrészben 3/3 volt a triplázása.

A Knicks és a Pacers nagy klasszikus rivalizálása ekkor véget ért, azóta még egyszer találkoztak a rájátszásban. 2013-ban. Akkorra már természetesen már új arcok vezették a csapatot.  Indianában Paul George, New Yorkban Carmelo Anthony volt a két sztár. A keleti döntőbe a Pacers jutott tovább 4-2-re.

2024-ben, 11 évvel a legutóbbi találkozás után,  jön a nyolcadik felvonás a második körben. A New York Knicks a keleti konferencia második helyét csípte meg az alapszakaszban, és hat meccsen kiverte a Philadelphia 76erst az első körben. A Pacers már döntőzött egyet idén a Szezonközi Tornán, majd hatodik helyen végzett keleten, de az első körben 4-2-re legyőzte a több sebből is vérző, sérülésektől tizedelt Milwaukee Buckst.

A rájátszás állása:

Keleten rajtuk kívül még a Celtics jutott a második körbe, amely egyelőre ellenfélre vár. Nyugaton Denver-Minnesota párharc biztosan lesz, és az Oklahoma City Thunder arra vár, hogy a Dallas Mavericks vagy a Los Angeles Clippers lesz az ellenfél.

Kelet:

4. Cleveland Cavaliers – 5. Orlando Magic: 3-2

Nyugat:

4. Los Angeles Clippers – 5. Dallas Mavericks: 2-3

NBA a Sport TV-n:

Alley-oop: 05.04., szombat 22:15, Sport2 (élő)

Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves (1. mérkőzés): 05. 05., vasárnap 1:00, Sport1 (élő)

NBA Action: 05. 05., vasárnap 14:15, Sport2

NBA, rájátszás: 05. 05., vasárnap 19:15, Sport1 (élő)*

* Az eredmények alakulásával a változás jogát fenntartjuk.