Az első norvég vagy az 5. román siker a második európai kupában? • SportTV

Az első norvég vagy az 5. román siker a második európai kupában?

2024. 05. 12. 13:53    
Olvasási idő: < 1 perc

Norvég győztese meg sosem volt a jogelőd EHF-kupának és a jelenlegi Európa-ligának, román részről a Ramnicu Valcea kétszer, a bukaresti Rapid és a Craiova egyszer-egyszer már elhódította a trófeát. A Storhamar az egész sorozatot tekintve újonc győztes, a Gloria újonc román győztes lehet, ha a fináléban diadalmaskodik.

Annike Obaidli akár Európa-liga-győztes és El-gólkirály is lehet a vasárnapi grazi döntőben (Foró: ehfel:eurohandball.com)

A bronzmeccsen a román házi elődöntőt simán elvesztő Braila (26–37) a még mindig csak nehezen magához térő Nantes-tal csap össze. A 2021-es bajnok francia csapat a véghajrában bukta el a már-már győztesnek látszó csatáját norvég riválisa ellen (27–28).
A Dunarea 16 évre visszanyúló kupahistóriája során csak másodszor vesztett 11 góllal, először az EHF-kupa 2016–17-es harmadik selejtezőkörében volt erre példa.
A francia együttes 287 gólt szerzett eddig (31.8 meccsenkénti átlag), a román 260-at (28.8). A beálló Katarina Jezic a brailaiak házi gólgyárosa (48 gól), a franciák legeredményesebbje Tamara Horacek (40 találat). A Nantes még sosem játszott a Braila ellen, de román ellenféllel már ötször is megküzdött, benne a 2020–21-es döntővel a Minaur Baia Mare ellen.

A döntő egyik csapata, a Gloria Bistrita megőrizte veretlen mérlegét a sorozatban – 8 győzelme mellett a csoportkörben egy 19–9-es döntetlent játszott a Nantes-tal – , csaknem tökéletes idényt fut, ha a fináléban a Storhamarnál is jobbnak bizonyul. A románok elődöntős sikere a honfitárs klub ellen a legnagyobb különbségű volt az El ezen fázisában (11 gól). A norvégok hihetetlen, drámai hajrában fordítottak a franciák ellen.
Mindkét csapat final four-újonc, egyben értelemszerűen újonc finalista is a sorozat teljes történetében. Legeredményesebb játékosuk Anniken Obaidi (59 gól), illetve Crstina Laslo (50).  A Gloriának ez csupán a második európai kupaidénye, a Storhamarnak a nyolcadik, s persze első alkalommal játszanak egymással az európai kupaporondon.  

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA négyes döntő, Graz, Raffeisen Sportpark Arena. A 3. helyért: Sport1 14:45 Neptunes Nantes–HC Dunarea Braila (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita.
Döntő: Sport1 17:45 Storhamar Handball Elite–CS Gloria 2018 BN (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila és Deli Rita)
Sport1 19:45 Harmadik félidő kézilabda-talkshow (házigazda: Petur András, vendég: Borsos Attila, Császár Gábor és Deli Rita)