A Hawks a legmákosabb, a Pistons a legszerencsétlenebb NBA-csapat • SportTV

A Hawks a legmákosabb, a Pistons a legszerencsétlenebb NBA-csapat

2024. 05. 13. 21:03    
Olvasási idő: 3 perc

Az Atlanta Hawks minden idők egyik legnagyobb mázlijával nyerte meg 2024-ben az NBA draft sorsolását. A Hawks választ elsőként a Washington Wizards és a Houston Rockets előtt. A Detroit Piston zsinórban harmadszor lesz mindössze ötödik…

Trae Younf vajon megy vagy marad? (Getty Images)

Minden idők ötödik legalacsonyabb oddsával lesz első választó a drafton az Atalanta Hawks. Mindössze 3 százalék volt az esélye a csapatnak arra, hogy a franchise története során először megcsípje az első helyet, hiszen 36-46-os mérlege mindössze a liga tízedik legrosszabb mérlege volt. Konkrétan még a Play-In-be is bejutott a gárda. Igaz, ott a Chicago Bulls ellen simán elvéreztek Trae Youngék. Egyébként is arról szólnak a hírek, hogy Atlantában szétrobbantják a keretet, és egy draftelső megfelelő alapja lehet a jövőnek, vagy a lehetséges cseréknek is.

Az összes mérvadó nagy portál jóslata szerint a 19 éves, 216 centis francia Alexandre Sarr lehet majd az, akit draftol a Hawks. Ő szerepelt a Real Madrid utánpótlásában, és két évet már élt Atlantában, ahol az Ovetime Elite sorozatban kosarazott, mielőtt Ausztrália felé vette az irányt.

Minden idők ötödik legalacsonyabb oddsa az a három százalék, amivel a Hawks nyerte a lotteryt. A listát még mindig az Orlando Magic 1993-as draftelsősége vezeti 1,52 százalékkal. A Magic akkor választotta ki Chris Webbert, hogy azonnal el is cserélje Penny Hardawayre (és még jó sok elsőkörösre. A Chicago Bulls 2008-as (Derrick Rose) és a Cleveland Cavaliers 2014-es (Andrew Wiggins, akit rögtön elcseéltek Kevin Love-ért) draftja van holtversenyben a dobogó második helyén 1,7 százalékkal. Negyedik a Cleveland Cavaliers 2011-es első pickje (ami valójában a Los Angeles Clippers választása volt) 2,8 százalékkal. Annak Kyrie Irvinget köszönhette a Cavaliers.

Ami a szerencsétlen Detroit Pistons illeti:

A Detroit Pistonsé volt zsinórban másodszor is a liga legrosszabb mérlege, azaz nem választhatott volna az ötödik helynél rosszabb helyen, és 14 százalék esélye volt az első helyre, és zsinórban másodszor is csak ötödikként választhat majd… 2022-ben is ötödik helyen draftoltak, pedig akkor is ugyanúgy 14 százalékuk volt az első választásra, hiszen a liga harmadik legrosszabb mérlegével zártak. 2021-ben elsőként választották ki Cade Cunninghamet, természetesen akkor is 14 százalék volt a lehetőség megszerzésére. Nehéz elképzelni, hogyan tovább a reménytelen és szerencsétlen Detroit Pistons számára.

Fun Facts:

Érdekesség, hogy a nagy tankolók közül csak a Washington Wizards jutott be a Top3-ba (és lett második), mert a Houston Rockets fog harmadikként választani. Ők a James Harden-cserében megszerzett Nets-elsőkörösnek köszönhetik ezt. Pedig a Nets csak a liga kilencedik legrosszabb mérlegével zárt. A Charlotte Hornets a hatodik, a Portland Trail Blazers a hetedik hellyel kell, hogy megelégedjen.

Az Év Újoncát, Vitor Wembanyamát a soraiban tudó San Antonio Spurs a negyedik helyen választ majd, és mivel a Toronto Raptors elsőköröse is a texasiaké, egyetlen csapatként lesz/lehet két Top10-es választásuk is. A kanadai pick a nyolcadik helyre jó.

Draftsorrend:

  1. Atlanta Hawks
  2. Washinton Wizards
  3. Houston Rockets (A Brookly Nets elsőköröse)
  4. San Antonio Spurs
  5. Detroit Pistons
  6. Charlotte Hornets
  7. Portland Trail Blazers
  8. San Antonio Spurs (a Toronto Raptors elsőköröse)
  9. Memphis Grizzlies
  10. Utah Jazz

NBA rájátszása:

A második körben eközben két nagy egyenlítést láthatott a közönség. Az Indiana Pacers két New York-i vereésg után kettőt nyert Indianapolisban, míg a Denver Nuggets az első két elvesztett haza meccse után idegenben nyert kettőt a Minnesota Timberwolves ellen. A Boston Celtics és a Dallas Mavericks pedig 2-1-es előnyben van a Cleveland Cavaliers és az Oklahoma City Thunder ellen.

Kelet:

Boston Celtics (1.) – Cleveland Cavaliers (4.): 2-1

New York Knicks (2.) – Indiana Pacers (6.): 2-2

Nyugat:

Oklahoma City Thuner (1.) – Dallas Mavericks (5.): 1-2

Denver Nuggets (2.) – Minnesota Timberwolves (3.): 2-2

NBA a Sport TV-n:

Nehéz pontos műsort írnunk erre a hétre, hiszen nem tudjuk, meddig tartanak az egyes párharcok, de ez a tervezett NBA-s műsor.

Trash Talk: május 16., csütrtök 18:45, Sport1 (élő)

NBA, rájátszás: május 17., péntek 4:00, Sport1 (élő); 15:15, Sport1 (felv.)

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder (6. meccs, ha szükséges): május 19., 2:30, Sport2 (élő)

NBA Action: május 19., vasárnap 11:45, Sport1

Alley-oop: május 19., vasárnap 20:30, Sport2 (élő)

NBA, rájátszás: május 19., vasárnap 21:30, Sport2 (élő)