Boston vagy Dallas? Tatum vagy Doncic? • SportTV

Boston vagy Dallas? Tatum vagy Doncic?

2024. 06. 06. 18:23    
Olvasási idő: 5 perc

Fantasztikus 2023-24-es szezont és egy kiváló 2024-es rájátszást zár majd le az NBA döntője, amelyen a Boston Celtics és a Dallas Mavericks csap össze. Péntek hajnalban indul a finálé, és a Sport TV természetesen minden meccset élőben közvetít.

A két legnagyobb sztár: Luka Doncic és Jayson Tatum. (Fotó: Getty Images)

Amikor elérkezünk az NBA döntőjéhez, és tudjuk, hogy már csak két csapat nyerheti meg a bajnoki címet, az emberben előtörnek az emlékek. A nyári nagy igazolásokról, szezonrajtról, a történelem első szezonközi NBA Kupájáról, a rangadókról, a karácsonyi meccsekről, az All-Star-gáláról, a cserékről vagy mondjuk az elképesztően szoros alapszakasz-végjátékról. Azonban ezek ilyenkor már nem is számítanak olyan sokat, hiszen ahogyan fentebb is írtuk,

már csak két csapat nyerhet, az a kettő pedig a Boston Celtics és a Dallas Mavericks.

Az NBA legnagyobb csillagai közül kettő néz farkasszemet egymással, az MVP-szavazás harmadikja, Luka Doncic és ugyanezen lista hatodikja, Jayson Tatum vezeti harcba a sajátjait, és mindkettőjük mellett játszik egy kiváló szárnysegéd, aki a liga csapatinak felében körülbelül franchise-játékos is lehetne. Természetesen Kyrie Irvingről és Jaylen Brownról van szó.

A történelem

A Boston Celtics az NBA egyik legfényesebb történelmével rendelkező franchise-a. Holtversenyben rekordot jelentő 17 bajnoki címet őriznek a szekrényben (az utolsót 2008-ban nyerték), és további öt alkalommal döntőt is játszottak (legutóbb 2022-ben). A Dallas ezzel szemben a Dirk Nowitzki-érában került be a legjobbak közé, a némettel 2006-ban még elbukták a finálét, de 2011-ben már sikerült megszerezni a trófeát.

A sztárok

De egy klub története nem feltétlenül befolyásolja a jelenkori gárdák erejét és tudását, így ebben is érdemes picit körülnézni: A sztárok közül bajnoki címe csak Kyrie Irvingnek van, ő ráadásul 2016-ban maga vitte be a kegyelemdöfést a Golden State Warriorsnak:

Szóval ilyen szempontból neki nem kell már mit bizonyítania, és azt is tudjuk, hogy nem fog megremegni a keze. Luka Doncicnak ugyan NBA-s bajnoki címe nincs, de még egykor a Real Madridban bebizonyította, hogy ha nő a tét, ő csak jobb és jobb lesz, 19 évesen lett Euroliga-győztes úgy, hogy az egész szezon és a Final Four MVP-je is lett.

Kedves dolog az amerikai kollégáktól, hogy féltik a bostoni közönségtől, de ugye ő az athéni, a belgrádi és az isztambuli közönségen edződött akkoriban,

a különbséget talán nem kell magyarázni azoknak, akik picit is jártasak a kosárlabdasportban.

A sajtótájékoztatón erről a Panathinaikos elleni meccshangulatról beszélt:

A Celticsben mérhetetlenül sok playoff-tapasztalat gyűlt össze az elmúlt években. Al Horfod például Karl Malone és John Stockton mögött harmadik az örökranglistán a legtöbb bajnoki cím nélkül lejátszott playoff-mérkőzés listáján. Ha nem nyer most sem, és legalább 2 meccsen pályára lép, akkor beelőzi Stocktont, de ő inkább lekerülne erről a felsorolásról vélhetően. Tatum és Brown pedig a második döntőjét vívja, így 2022-ben már megtapasztalta ezt az érzést, továbbá ketten együtt ezeken túl még további három keleti döntőt is lejátszottak.

Irving és Porzingis

Kyrie Irving és Kristaps Porzingis esete is különleges, hiszen ők áttételesen ugyan, de mégis helyet cseréltek. Irving két szezonban erősítette a Bostont, és bár megígérte, hogy marad is a keltáknál, végül elhagyta őket 2019-ben, hogy a Brooklyn Netshez szerződjön. A Mavericks már a Broklyntől szerezte meg 2023-ban.

A lettet a Dallas Mavericks szerette volna eredetileg Luka Doncic mellé szárnysegédnek. Kockáztattak, és sérülten szerezték meg a New York Knickstől, de végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, három év után költözhetett Washingtonba. A Boston Celtics azután csapott le rá, hogy a Wizardsnál összeszedte magát.

Érdekesség, hogy egyébként 2019-ban majdnem létrejött egy Irving-Porzingis csere, ám az a tárgyalás, amiből végül nem lett semmi, az a Celtics és a Knicks között zajlott.

Építkeztek az elmúlt évben

Az előző szezon csalódás volt mindkét alakulatnak, és rengeteg változás történt a keretben azóta, csak míg a Celtics a keleti döntő vesztes után újított a kereten, és még nyáron megtette ezt, a Dallas a februári cserehatáridő előtt találta meg a kirakós fontos darabjait.

A Dallas Mavericks tavaly rájátszásba sem jutott. Bele kellett ugyan az alapszakasz végén ülnie egy tankba a Mavericks menedzsmentjének még úgy is, hogy Luka Doncic és Kyrie Irving a keretében volt, de így utólag hatalmas húzás volt, minden áron meg akarták tartani az elsőkörös draftcetlijüket (ami csak úgy maradhatott náluk, ha nem jutnak be a rájátszásba), és bejött. A picket használva cseréltek végül úgy, hogy náluk kötött ki Dereck Lively.

Kyrie Irving a nem túl fényes szezonzárás ellenére szerződést hosszabbított a texasiakkal. Derrick Jones Jr. pedig szabadügynökként a Maverickst választotta.

Nyáron még pont a Bostontól tudták bezsebelni Grant Williamst, aki nem váltotta meg Dallasban a világot, de nélküle ma nem lehetne a dallasiak játékosa PJ Washington, hisz a Charlotte Hornetstől érte cserébe kapták meg. A Washington-Williams csere napján jóformán semmiért szerezték meg a rájátszás kezdőcenterét Daniel Gaffordot.

Luka Doncic, Kyrie Irving és a fentebb említett urak mellett még olyan régi dallasi motorosok vannak a rájátszásbeli rotációban, mint Josh Green és Maxi Kleber, míg az alapszakaszban fontos szerepet kapó Tim Hardaway és Dante Exum kicsit háttérbe szorult a playoffban.

A Celticsnek csalódás volt, hogy nem jutott döntőbe, hét meccsen kaptak ki a keleti döntőben a Miami Heattől. Brad Stevens dolgozott annyit Danny Ainge-dzsel, hogy ne teketóriázzon, így a Celtics már nyáron nyomott egy all-int, és a kiegészítő embereket elcserélve két sztárt hoztak a csapathoz. Kristaps Porzingis megszerzése (a draftcetliket nem számítva) Marcus Smart, Danilo Gallinari és Mike Muscala játékjogába került. Jrue Holidayért pedig Malcolm Brogdonról és Robert Williamsről kellett lemondani. Grant Williams Dallasba szerződését fentebb megemlítettük.  Bárhogyan számoljuk, a két korábbi All-Starért ha nem is hat szupersztárról, de hat hasznos játékosról mondtak le.

Velük viszont összeállt egy olyan kezdőötös, amelynek tulajdonképpen nincs igazán gyenge pontja, hiszen Kristaps Porzingis, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Jrue Holiday és Derrick White is előkelő helyen van a maga posztján. Ha pedig megkérdezel hat Celtics-szurkolót, vélhetően hat különböző sorrendet állítana fel a csapat harmadik, negyedik és ötödik legfontosabb játékosát illetően. Ezért jó ez az ötös nagyon, nem véletlenül nyerték meg utcahosszal az alapszakaszt, és nem véletlenül vették komikusan könnyen a rájátszás eddigi akadályait.

A szakértők szerint a bostoni kispad – amit a fenti cserék jól kiürítettek – az, ami rövid, de Al Horford remekül pótolta a rájátszás nagy részét kihagyó, de a döntőre visszatérő Kristaps Porzingist. Viszont rajta kívül csap Payton Pritchard kap értékelhető mennyiségű időt a playoffban, és a nyolcas rotáció utolsó tagja még Sam Hauser.

A rájátszás

A Celtics tulajdonképpen félgőzzel lenyomta az egészet. Ebben az ellenfelek sérülései is segítették, három forduló alatt összesen 2 meccset vesztettek. Így sem a Miami Heat (4-1), sem a Cleveland Cavaliers (4-1), sem az Indiana Pacers (4-0) nem izzasztotta meg őket.

A Mavericks a rájátszásra ért össze, ahogyan azt fentebb ki is elemeztük. A Kawhi Leonard nélküli Clippers 4-2-re volt jó. A nyugati konferenciát megnyerő Oklahoma City Thunder is hat meccsre kényszerítette Doncicékat, de például a hat meccs alatt átlagban mindkét gárda pont 106 pontot dobott, és a hatodik meccsen egy ponttal nyert csak a Mavericks, tehát az azért kemény volt. A Timberwolves elleni nyugati döntő volt ebből a szempontból a legsimább, hisz az 4-1 lett.

Jön tehát a döntő

Hogy ki fog nyerni? Nagyon nehéz megtippelni, de reményeink szerint óriási párharcra, és minél több meccsre van kilátás. Most számoljunk azzal, hogy négy meccs biztosan lesz. A Sport TV természetesen minden meccset élőben közvetít, és jelentkeznek majd NBA-vel (is) foglalkozó műsoraink is. Az első négy meccsnek – és közben a Sport TV-s műsorainknak – így néz ki a menetrendje:

Minnesota Timberwolves – Dallas Mavericks (5. mérkőzés): május 31., péntek 19:30, Sport2 (felv.)

Alley-oop: június 1., szombat 20:00, Sport1 (élő)

NBA Action: június 2., vasárnap 10:30, Sport2

Trash Talk: június 6., csütörtök 22:00, Sport1 (élő)

Boston Celtics – Dallas Mavericks (1. mérkőzés): június 7., péntek 2:30, Sport1 (élő); 15:30, Sport1 (felv.); 23:00, Sport2 (felv.)

NBA Action: június 8., szombat 18:30, Sport2

Alley-oop: június 8., szombat 20:00, Sport1 (élő)

Boston Celtics – Dallas Mavericks (2. mérkőzés): június 10., vasárnap 2:30, Sport1 (élő); 12:00, Sport2 (felv.); 19:00, Sport1 (felv.)

Dallas Mavericks – Boston Celtics (3. mérkőzés): június 13., csütörtök 2:30, Sport1 (élő); 12:00, Sport2 (felv.); 20:30, Sport1 felv.)

Trash Talk: június 13., csütörtök 18:00, Sport2 (élő);

Dallas Mavericks – Boston Celtics: (4. mérkőzés): június 15., szombat 2:30, Sport1 (élő); 11:45, Sport2 (felv.);

Alley-oop: június 15., szombat 18:00, Sport1 (élő)

NBA Action: június 16., vasárnap 14:30, Sport2