Na most van szükség Wonderboyra • SportTV

Na most van szükség Wonderboyra

2024. 06. 14. 22:40    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA történelme alapján nulla százalék esélye van a Mavericksnek, hogy megnyerje a 2024-es NBA-döntőt, mivel soha nem fordított még senki 0-3-as hátrányból. Mondjuk a többieknek nem volt Wonderboyuk a csapatban.

Csodafiűra mindenképpen szükség lenne a felemelkedéshez. (Fotó: Getty Images)

Lehetséges, hogy a 2023-24-es NBA-szezon utolsó mérkőzését rendezik hajnalban. Ha így lenne, a Boston Celtics söpréssel nyerné meg az NBA-döntőt, és az egész rájátszás lehozná összesen 2 vesztes meccsel. Amióta bevezették, hogy az első körben is négy mérkőzés kell nyerni, csak a 201617-es Warriors kapott ki kétszer vagy kevesebbszer az egész rájátszás során, akkor Curryék egyszer botlottak a Cavaliers elleni döntőben. Azt megelőzően a Lakers 2001-ben szintén egyszer kapott csak, ki míg a San Antonio Spurs 1999-ban kétszer (de ők nem négy győzelemért mentek még az első körben). Szóval azért nem túl gyakori ez a fajta magabiztosság az NBA-ben. Veretlen playoff-ja még soha nem volt senkinek, három csapat nyert egy vereséggel (a Warriors és a Lakers mellett a 83-as 76ers), és a négykörös rájátszás bevezetése óta három csapat lett bajnok két vereséggel: az említett 99-es Spurs, továbbá a 91-es Bulls és a 89-es Pistons, de ez a három csapat csak 3 győztes meccsig játszott az első körben.

Ha ezt a Celtics behúzza tehát a negyedik meccset, akkor minden idők egyik legmagabiztosabb rájátszását mutatja majd be. De mi van a másik oldallal? Mennyi esélye van? A válasz rövid: Elvileg semennyi, mert fordítani még nem fordított soha senki 0-3-ról. Tehát ha a Mavericks visszajönne, az még nagyobb szenzáció volna a Celtics söprésénél is.

Az NBA rájátszásának történetében 156 alkalommal állt párharc 0-3-ra. Fordítani senki sem tudott, pedig négyen 3-3-ig vissza tudtak kapaszkodni, azaz elvileg a lélektani előny az övék volt, mégis elbukták a hetedik meccset. A négy alkalomból az első eset az egyetlen, ami épp az NBA döntőjében fordul elő. 1951-ben a New York Knicks küzdött nagyot a Rochester Royals ellen, amely a mai Sacramento Kings jogelődje, de a Royals nyelt a hetedik meccsen 79-76-ra.

A mai szurkolók emlékeiben a másik három eset talán jobban él. 1994-ben a Denver Nuggets már azzal történelmet írt, hogy az NBA történetében először nyolcadik kiemeltként nyerni tudott az első Seattle Supersonics ellen. Ráadásul 0-2-es hátrányból fordítottak Mutombóék. Gondolhatjuk, ez után mit éreztek a Utah Jazz szurkolói, amikor Karl Malonék elkótyavetyélték a 3-0-s előnyt a csodás Nuggets ellen a második körben, és hetedik meccsre került sor. A Delta Centerben azonban végül nyert a Jazz.

2003-ban épp a Dallas Mavericks örülhetett, hogy az ellenfél, a Portland Trail Blazers nem járt sikerrel. Abban a rájátszásban vezették be az első körben is a best of seven rendszert, és már majdnem az első évben bebizonyosodott, hogy ez milyen jó ötlet. a Blazers a negyedik meccsen csinált egy 21-0-as futást, aztán ezt folytatta még két további találkozón, míg a hetedik meccsen Dirk Nowitzki nem tett pontot a végére.

Ezzel el is jutottunk a 2023-as rájátszáshoz, ahol a Boston Celtics viszont pont az volt, aki vissza tudott kapaszkodni a Miami Heat ellen. A Het ugye nyolcadik kiemeltként végül döntőt játszott, mert a Celtics (bár hazai pályán játszotta a hetedik meccset) kipukkant a csoda küszöbén. Így végül a Heat lesimázta a hetedik meccset.

Ha tehát a Mavericks elkezdene visszakapaszkodni, sőt, a végén bajnoki címet is szeretne nyerni, a statisztika szerint csodára van szüksége. Ezért szerencse az nekik, hogy a legjobbjuk, Luka Doncic beceneve épp az, hogy Wonderboy, azaz Csodafiú. Ez természetesen nem ilyen egyszerű, mert a társak is kellenek, de ő már mutatta meg azt, hogy bármire képes.

A negyedik meccset szombat hajnalban 2:30-tól lehet élőben megnézni a Sport1-en, és még aznap 11:45-kor a Sport2-n is megismételjük. Ráadásul szombaton Alley-ooppal is jelentkezünk.

A program:

Dallas Mavericks – Boston Celtics (4. meccs): június 15., szombat 2:30, Sport1 (élő); 11:45, Sport2 (felv.); június 16., vasárnap 0:30, Sport2 (felv.)

Alley-oop: június 15., szombat 18:00, Sport1 (élő)

NBA Action: június 16., vasárnap 14:30, Sport2