Véget ért a Splash Brothers korszak a Golden State Warriorsnál • SportTV

Véget ért a Splash Brothers korszak a Golden State Warriorsnál

2024. 07. 02. 16:10    
Olvasási idő: 2 perc

Az NBA történetének legjobban triplázó hátvédpárosát alkotta Steph Curry és Klay Thompson, nem véletlenül kapták a Splash Brothers nevet. Négy bajnoki címet szereztek együtt (2015, 2017, 2018 és 2022), de a történet immár hivatalosan is véget ért, Thompson számára a Dallas Mavericks a következő fejezet.

A Splash Brothers meghatárota az elmúlt 10 évünket. (Fotó: Getty Images)

Már hetek, sőt talán hónapok óta lehetett azt tudni, hogy a Golden State Warriors és Klay Thompson között zajló szerződéshosszabbításról szóló tárgyalások elakadtak, és ebből arra lehetett következtetni, hogy Thompson távozik majd a Warriorstól. Mégis valahogyan nehéz volt elképzelni, hogy 13 év után, 4 bajnoki címmel, 5 All-Star szerepléssel, 2 komoly sérüléssel és egy visszatéréssel a háta mögött távozik majd a Golden State Warriorstól. A klub meg is köszönte neki az elmúlt 13 évet.

Pedig ez történik, egy háromcsapatos sign-and-trade keretében távozik a Dallas Maverickshez, ráadásul mindösszesen 2 db második körös draft pick érkezik cserébe Kaliforniába. Ez a két pick nem tűnik túl soknak, bár kétségtelen, ennek üzleti okai vannak, és spórol ezzel a cserével a Warriors.

Thompson 34 éves, az alapszakaszban ő dobta az NBA történetének hatodik legtöbb tripláját (2481), a rájátszásban 501 hármassal második csapattársa, Steph Curry mögött. Az alapszakaszt és rájátszás is számolva negyedik Curry, James Harden és Ray Allen mögött. 2011-ben 11. helyen választotta ki a Warriors, és már újoncként bekerült a legjobb újoncötösbe. 2015 és 2019 között ötször volt All-Star, közben Curryvel szinte minden triplarekordot megdöntöttek együtt vagy külön-külön, ezért is kapták a Splash Brothers nevet. Thompsonnak volt NBA-rekordot jelentő 37 pontos negyede 2015-ben, 2018-ban 14 db hármast dobott egy meccsen (ami szintén NBA-rekord). Ezeknek az éveknek 3 bajnoki cím (2015, 2017 és 2018), illetve 2016-ban minden idők legjobb alapszakaszmérlege (73-9) lett a mérlege.

A 2019-es NBA-döntőben elszakadt a keresztszalagja, egy év múlva már a visszatérésén dolgozott, amikor az achillesét is elszakította, így ki kellett ülnie 2 teljes szezont és végül közel 1000 nap kihagyás után tért vissza a pályára a 2021-22-es szezonban. Akkor szerezte meg negyedik bajnoki címét a nagy Warriors-dinasztia, amely a négy bajnoki cím mellett 2 vesztes döntőt is játszott (2016 és 2019). A 2023-24-es szezonban szemmel láthatóan rosszabb formában volt, mint korábban, sem a testbeszéde, sem a játéka nem volt túl acélos.

Ő vélhetően több pénzt szeretett volna annál, mint amit a Warriors tudott/akart adni neki, ez vezetett a szakításhoz közöttük 13 év után. Az is lehet, hogy a helyzet lemedzselése is zavarta, mert a pályán nagyon sokszor mutogatta az ellenfeleknek a négyes számot (a 4 bajnoki cím), de tény, hogy karrierje legrosszab triplaátlagát és legalacsonyabb pontátlagát hozta. A dal tehát véget ért, és így került most Luka Doncic és Kyrie Irving mellé Dallasba, ahol nagy hasznát vehetik, ha a triplája rendben lesz. 3 évre 50 milliót fog kapni a texasiaktól.

Jayson Tatum és Jaylen Brown a legdrágább páros

Miközben Thomspon ’’aprópénzért” szerződött a Maverickshez, Jayson Tatum aláírta az NBA történetének legnagyobb összegű játékosszerződését, amely öt év alatt 314 millió dolláros fizetést garantál. Vajon kit előz meg épp? Nos, Jaylent Brownt, aki egy éve 285 milliós szerződést kötött a Boston Celticsszel. A jelenlegi szerződések értelmében a Boston Celtics 2025-26-os kerete lehet minden idők legnagyobb bérköltségű csapata. Csoda, hogy a klub többségi tulajdonosa el szeretnének adni egy jelentős részesedét a klubból.