Mindörökké Kobe! • SportTV

Mindörökké Kobe!

2017. 12. 16. 17:12    
Olvasási idő: 5 perc

Magyar idő szerint kedd hajnalban a Los Angeles Lakers – Golden State Warriors meccsén (élőben közvetíti a Sport1) visszavonultatják Kobe Bryant mezszámait (8-as és 24-es). Kevesen vannak, akik nem tudják, ki is ő, de most nagyon röviden – és tényleg nagyon röviden, mert ebből a pályafutásból inkább könyvet kellene írni – áttekintjük karrierje legfontosabb állomásait.

Nagyon különleges életutat járt be. Philadelphiában született, édesapja, Joe Bryant profi kosárlabdázó volt, Kobe nevét állítólag egy étlapról választották a szülők (kobe marha). Gyermekkora egy részét Olaszországban töltötte, így folyékonyan beszél olaszul és szereti például a labdarúgást is. Nem sok NBA-játékost jellemeznek ezek a dolgok.
Az Egyesült Államokba visszatérve Philadelphiában az egyik legjobb középiskolás kosaras vált belőle. 17 évesen jelentkezett az NBA-draftra, ahol a Charlotte Hornets választotta ki 13-ként, de az a legenda terjed, hogy közölte, a Lakersben akar játszani, így a Los Angeles-iek beáldozták érte Vlade Divacot. 20 szezonon át viselte a Lakers mezét (ezzel csúcstartó az NBA-ben, Dirk Nowitzkivel együtt, aki idén játssza 20. szezonját a Dallas Mavericksben).


Shaquille O’Neal, Eddie Jones és Nick Van Exel volt akkoriban a csapat három húzóembere, Bryantre csereként számítottak és a nyolcas mezt viselte. Újoncként nem játszott túl sokat, de mindenki tudta, óriási tehetség, és azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy mielőtt pályára lépett volna a ligában, aláírt az Adidashoz; hogy megnyerte a zsákolóversenyt (ő pólót viselt, míg a többiek mezben zsákolgattak); hogy akkoriban ő volt minden idők legfiatalabb játékosa, aki pályára lépett az NBA-ben; hogy második évében bekerült az All-Star-csapatba, pedig a Lakersben még csak hatodik ember volt; hogy harmadik évére lett stabil kezdő. 1999-ben került a csapathoz Phil Jackson, és vele, illetve O’Neallel együtt zsinórban három bajnoki címet (2000, 2001, 2002) nyert. Azonban a vezér a csapatnál ekkor egyértelműen a center volt, amit egy olyan vezérszerepre vágyó játékosnak, mint Bryant, nehéz volt feldolgozni.


A három bajnoki címet követő időszakban elsősorban nem a játéka miatt (pedig az remek volt) szerepelt a sajtóban, hanem egy sokkal kellemetlenebb ügy miatt. 2003-ban egy 19 éves szállodai alkalmazott vádolta meg szexuális erőszakkal, aki azt állította, a játékos a térdműtétje előtti estén megerőszakolta a hotelszobájában. Bryant állította, megtörtént az aktus, de kölcsönös beleegyezés alapján. Végül megegyeztek a felek.
Éppen az ügy kirobbanása előtt írt alá egy jelentős szerződést is. Bryant szakított az Adidasszal és 2003-ban Nike-ra váltott. A játékosról kialakult imázs miatt az oregoni cég súlyos dilemmában volt, hogyan használja a játékost, és úgy döntött, nem bont azonnal szerződést, kivárja, míg visszanyeri népszerűségét. Először nem is került be a promóciókba, majd igen, de saját cipőt csak 2 év múlva kapott, amivel óriási sikersztori kezdődött. Fantasztikus saját márkás cipők jelentek meg a piacon, és még most, Bryant visszavonulása után is tart a lendület.


2004 nyarán nehéz napokat éltek át a Lakers vezetőségi tagjai, a lejáró szerződésű Bryant válaszút elé állította őket, vagy ő vagy O’Neal, és ha nem rá voksolnak, aláír a városi rivális Clippershez. Ő nyert, O’Nealt elcserélték a Miami Heathez, ráadásul Phil Jacksontól is elköszöntek. Az edzővel is megromlott a viszonya egyébként, aki könyvében olyan játékosnak nevezte, akit nem lehet edzeni. Az is igaz, Jackson bevallotta, személyes érintettsége miatt (a lányát is megerőszakolták) az ő bizalma is elillant Bryanttel szemben az előző szezonban. Jackson azonban csak egy évet volt távol, rendeződött kettejük viszonya, így egy év után visszatért a legendás mester Bryant mellé.
A pályán egyértelműen új időszámítás kezdődött, Bryant lett a vitathatatlan alfahím, a csapat pontjainak első számú felelőse, aminek köszönhetően 2006-ban és 2007-ben két pontkirályi címet szerzett. Ennek a csúcsa, hogy 2006. január 22-én 81 pontot szerzett a Toronto Raptors ellen, ami minden idők második legjobb teljesítménye Wilt Chamberlain 100-asa mögött. Mondanunk sem kell, mennyi különbség van a két teljesítmény mögött, egyrészt 44 év, másrészt egy labdákkal kitömött center és egy, a helyzeteket magának megteremtő hátvéd.


2006 nyarán is váltott egy nagyot Bryant, 10 szezon után mezszámát 8-asról 24-esre cserélte. Ez volt a középiskolai száma, mielőtt 33-asra váltott, de újoncként egyiket sem választhatta, a 33-as ott lóg a csarnok tetején (Kareem Abdul-Jabbar „miatt”), a 24-es pedig papíron Fred Robertsé volt. A 2006-07-es szezonban a világon a Lakers 24-es Bryant-mezéből adták el a legtöbbet. Egyrészt a számváltás miatt, másrészt, mert Bryant remekelt, harmadrészt pedig azért, mert talán megbocsájtották Bryantnek a 3 évvel korábban történteket.
A 2007-08-as szezon közben Bryant egy csereügyletben megkapta társnak a Grizzliestől a spanyol Pau Gasolt, amivel összeállt a Lakers újabb aranygenerációjának tengelye. 2008-ban Kobe Bryant pályafutása során először és egyetlen alkalommal megkaptam az MVP-trófeát. Egy évvel később második lett a szavazáson, további három alkalommal pedig harmadik lett a szavazáson (2003, 2007, 2010). Gasollal feljavult a csapat, döntőbe jutott, ahol hét meccsen kapott ki a Kevin Garnett, Paul Pierce, Ray Allen hármassal fémjelzett Celticstől. Ez felbőszítette Bryantet, aminek két kiváló szezon lett az eredménye, 2009-ben a Magic, 2010-ben pedig a Celtics ellen nyert bajnoki címet a Lakers, és ezeken zsebelte be a döntő MVP-díját a 24-es, aki 2010-ben azt mondta: a Boston elleni reváns volt számára a legnagyobb örömöt jelentő bajnoki cím az összesen megszerzett 5 közül.


Mondanunk sem kell, a következő években Bryant csak arra hajtott, hogy utoljára példaképét, Michael Jordant, és megszerezze hatodik bajnoki címét, de ez nem sikerült neki, pedig a 2012-es szezonban egy 38 éves kétszeres MVP irányítót (Steve Nash), és a liga akkori első számú centerét (Dwight Howard) is megszerezte a Lakers. Erő tehát volt a keretben, de pont ez a szezon lett az, amire talán a legkevésbé fog örömmel emlékezni a hátvéd. Nash sokat volt sérült, Howard és Bryant nem jött ki jól (finoman fogalmaztunk), Gasol visszafogta magát, Bryant pedig egyedül gürizett, nem ritkán negyven perc felett játszott 34 évesen. Amikor épp zsinórban hetedszer játszott negyven percnél többet, a szezon nyolcvanadik mérkőzésén, a Golden State Warriors ellen, ártalmatlan szituációban elszakadt az Achilles-ina. Ez másnál szinte a karrier végét jelentő sérülésnek számítana, Bryant azonban visszatért, ugyanakkor a következő két évben összesen 41 meccsen lépett pályára a lehetséges 164-ből.
A 2015-16-os szezonnak az előző két év szenvedése után 37 évesen vágott neki. Azonban sem a csapata, sem ő nem szerepelt azon a szinten, amin szeretett volna, és 2015. november 29-én a Players Tribune hasábjain versben jelentette be visszavonulását.
Ezután minden ellenfele elköszönt tőle, rendkívül érzelmes és szimpatikus videók készültek, amelyekben élete legkeményebb ellenfelei búcsúztak tőle. Olyan csarnokokban is megtapsolták, ahol addig egész pályafutása során csak pfujolták. Az NBA egy ilyen videót készített a játékosokkal.


A mezvisszavonultatás meccsválasztása már csak azért is érdekes, mert Kobe Bryant volt az, aki utolsó NBA-meccsén 2016 áprilisában elhomályosította azt a tényt, hogy a Golden State Warriors épp NBA-rekordot döntött azzal, hogy minden idők legjobb mérlegét érte el. Méghozzá úgy, hogy a Warriors meccsével egyidőben, 37 évesen a Utah Jazznek 60 pontot dobva köszönt el a ligától, a szurkolóktól és a kosárlabdától. Szívbemarkoló este volt, Bryant fordította meg a meccset, így amellett, hogy ő hatvanat dobott, nyert is a csapat.


Az utolsó meccses teljesítmény remek bizonyítéka annak, hogy Bryant egyedülálló mentalitással lett megáldva, ez a Mamba Mentality. A név a játékos becenevéből, a Black Mambából adódik. Kobe Bryant egyedülálló győzniakarással és odaadással tette a dolgát az évek során. Ebbe beletartozik az, hogy sohasem alkudott meg, a legjobbat várta magától és a csapattársaitól is, és hogy gyűlölt veszíteni. És bár sérülések nehezítették az utolsó éveit, elképesztő, hogy 16 éven át mit bírt ki a teste, folyamatos, térd-, váll-, kéz-, csípősérülések nehezítették az életét, rendszeresen így játszott, és ha műtötték is, mindig kivárta a szezon végét a beavatkozással. Egyfolytában edzett, nem volt megállás. Számtalan legenda kering ezekről, de emeljük ki a legtökösebbet: Ki merte volna valaha is azt mondani Michael Jordannek, hogy „Ugye tudod, hogy szétrúgnám a segged 1-1-ben?”. Igen, Kobe Bryant volt az, legalábbis Phil Jackson ezt állítja.


Nem kérdés, az NBA-ben a Jordan utáni korszak legmeghatározóbb alakja volt, több mai sztár úgy tekint rá, mint egykori példaképére. Abban az időszakban, amikor teret nyelt az internet és a közösségi média. Vele együtt fejlődött a technika is, és mondhatjuk róla, hogy a popkultúra emblematikus alakjává emelkedett. Az előbb említett tulajdonságok ismeretében nem meglepő, hogy visszavonulása után üzletemberként is sikeres tud lenni.
Egyszeres alapszakasz-, kétszeres döntő- és négyszeres All-Star MVP, 18-szoros All-Star, 15-szörös All-NBA és 12-szer került be All-Defensive csapatba, kétszeres pontkirály, ötödik az alapszakaszban elért pontok és negyedik a rájátszásban szerzett pontok tekintetében. A válogatottal Pekingben (2008) és Londonban (2012) is megnyerte az olimpiát.


Búcsúmeccsén így köszöntötte a Lakers, és most megnézve a videót, ismét könny szökött a szemünkbe. Nem tudjuk, mivel készül majd a Lakers a mezvisszavonultatásra, de ha ennél is többre, zokogni fogunk:

(Sport TV)

Aki látni szeretné az ünnepséget, kedd hajnalban 4:30-tól élőben kapcsoljon a Sport1-re, illetve kedden napközben, 15:30-tól a Sport1-en, majd éjféltől a Sport2-n megnézheti