Giannis Antetokounmpo: A REMÉNY nagykövete • SportTV

Giannis Antetokounmpo: A REMÉNY nagykövete

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 02. 19. 12:42    
Olvasási idő: 3 perc

A TNT libabőrös filmet készített Giannis Antetokounmpo útjáról a görög utcai pályáktól az NBA-be. Finding Giannis a címe, és kiderül, hogyan jutott el onnan, hogy lyukas cipőkben edzett, a csarnokban aludt az edzések között egészen odáig, hogy a liga egyik legfényesebb csillaga. Tanulságos történet.

Egykor a csarnokban aludt, ma Steph Curry-vel pacsizik. (Fotó: Streeter Lecka/Getty Images)

Nem újdonság, hogy Giannis Antetokounmpo életútje nem egy hétközneapi történet, tudtuk, hogy táskát árult az utcán gyermekként Athénban, és hogy nem érezte jól magát Amerikában, amíg nem költözött Milwaukeeba a családja. Azonban a Finding Giannis című film részletesen foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, és sok érdekességet tudunk meg a Görög Szörnyről.

Íme a film, a történet szöveges összefoglalója pedig alább:

Először el sem hitte, hogy eljuthat a ligába, kb. 200 dollárt keresett havonta, amikor azt mondta neki a felfedezője, Giorgos Panou, hogy másfél év múlva draftolni fogják az NBA-be. Panou szólt a Chicagóban élő Alex Saratsis NBA-menedzsernek, hogy csiszolatlan gyémántra lelt.

Thanasis, az idősebb testvére volt a legfőbb motivációja. A pályát, ahol gyermekként játszott, ma egy óriási Giannis-festmény díszíti. Elég menőn néz ki.

A Filathlitikos csapatában kosarazott gyerekként, mivel 4-5 mérföldre laktak a teremtől, gyakran inkább ott aludt egy szivacson két edzés között a tesójával. 14-15 éves volt Giannis, mikor Panou először látta, kórosan soványnak tartotta, és az izomépítést tartották az első feladatnak. Nehéz volt elmagyarázni, hogy másképp és többet kell étkeznie a család többi tagjánál, ezért a négy gyermek és a szülők is változtattak az étkezési szokásukon. Giannis úgy érzi, mindent a családjának köszönhet, és neki a családja jelenti a mindent.

Az NBA scoutoknak nehéz volt felfigyelni Giannisra, mert nem vett részt azokon a FIBA-eseményeken és táborokban vagy a válogatottban, ahol általában beleszaladnak a tehetséges európai fiatalokba. A felnőttek között előbb a görög harmad- majd másodosztályban játszott, oda nem nagyon jutottak el a megfigyelők. Jonathon Givony, az ESPN draft szakértője volt az egyik első amerikai szakember, aki találkozott vele. Neki Giannis ügynöke írt e-mailt.

Probléma volt, hogy nem kapott 18 éves koráig görög állampolgárságot annak ellenére, hogy Görögországban született, de nigériai bevándorlók gyermekeként. 2013 májusában lett hivatalosan is görög.

Körülbelül ekkortájt figyeltek fel rá igazán az NBA-csapatok, elkezdték hívogatni a menedzserét, Alex Saratsist., ő pedig ekkor utazott el Athénba, hogy megnézze és jobban megismerje Giannist. Rögtön mondta Panounak, hogy ebben a fiúban van potenciál. Allen Iverson volt a kedvence, neki is volt cornrow frizurája (sajnos erről nincs kép ☹), és próbált úgy játszani, mint a Sixers legendája. Gyakorolta a crossovert is elég sokat. Nem volt otthon internetük, úgyhogy internetkávézókban nézte az NBA-videókat.

Örült neki, hogy megtudta, Saratsis is görög, és beszéli a nyelvet. Aki ismer csak egy görögöt is, vagy élt egy rövid időt Görögországban (e sorok írója 3 hónapot élt kint, és nagyon is megtapasztalta), tudja, hogy van a megfoghatatlan, mindent IS jelentő Malaka szó, amit a legrosszabbtól a legjobb jelentésig használnak a legjobb barátok és a legnagyobb ellenségek egyaránt. Megfoghatatlan, mert jóbarátot és mocskos patkányt (és finoman fordítottam) is jelent egyszerre. Szóval Giannis azt mondta Saratsisnak, hogy:

„Malaka, Te tényleg görög vagy.”

Ezért alakulhatott ki jó kapcsolat a menedzser és a játékos között, mert egy nyelvet beszélnek. A görög nyelvet használhatták olyankor is, amikor nem akarták, hogy a tárgyalópartner tudja, miről beszélnek.

2013-ban eljött a draft, Giannis azt mondta, csak akkor utazik el New Yorkba, ha a családja is vele jöhet, de végül a menedzsere és apukája meggyőzte, hogy a család nélkül is mennie kell. Életében másodszor hagyta el Görögországot. A Bucks tizenötödik helyen draftolta, és nagyon vicces volt, ahogy az akkori NBA-komisszár, David Stern megpróbálta kimondani a nevét. Mielőtt bármi történt volna, interjút adott volna, a tesójával, Thanasis-szal akart beszélni.

Nem akárhol mutatkozott be az NBA-ben, New Yorkban, a Madison Square Gardenben lépett pályára először, 1 pontot szerzett. Nehéz volt számára az első időszak a családja nélkül, és Giorgos Panou-ék azon dolgoztak Görögországban, hogy amerikai vízumot szerezzenek a családtagoknak. De nehéz helyzetben voltak, mert ha háromszor eutasítják a kérelmet, soha többen nem pályázhatnak. Kétszer nem jártak sikerrel…Ekkor Antetokounmpo felhívta a menedzsert, hogy ha nem jöhet a család, hazamegy. Kell mondanunk, mekkora veszteség lett volna ez a ligának? Harmadikra sikerült…Épp a Knicks ellen játszottak akkor is, amikor először látta a család őt a helyszínen az NBA-ben játszani.

Ahogy a ligába került, figyelte a legjobbakat, LeBron Jamest, Kobe Bryantet és Kevin Duranetet, és felismerte, akkor kerülhet a legjobbak közé, ha egyenletes teljesítményt nyújt. A harmadik szezonjának elején érezte, miután 27 pontot dobott a Wizards ellen, hogy mentálisan elég erős lesz ahhoz, hogy minden egyes este segíteni tudja a csapatát. A menedzsere akkor látta meg a szemében, hogy

a Görög Szörny felébredt, és már érzi, hogy megállíthatatlan lesz.

És tényleg, azóta viszi a hátán a Bucks-ot, évről-évre egyre jobb, úgy játszik, ahogyan előtte még soha senki nem játszott az NBA-ben, mind az öt poszton képes játszani. jelenleg a ligaelső Bucks-ban egyértelmű esélyese az MVP-címnek. Készül az első róla elnevezett Nike kosarascipő, ő az első nem amerikai signature shoe tulajdonos a cég történetében. Megnyerte az All-Star szavazást a keleti konferenciában, és 38 pontot dobott az All-Star meccsen 11 lepattanó és 5 gólpassz mellett.

Milwaukee és az egész világ megőrül érte. Ha pedig ilyeneket csinál az All-Staron, ez így lesz még nagyon sokáig:

És még mindig csak 24 éves. A tornateremben alvástól és a lyukas cipőben kosarazástól eljutottunk oda, hogy ő az NBA egyik legfényesebb csillaga, havonta 15 cipőt kap, és van egy pálya Athénban a róla készült képpel díszítve, és készen áll az MVP-címre. Azt mondja, olyan neki az NBA, mintha folyamatosan csak álmodna, és soha nem akar felébredni.

Giorgos Panou pedig úgy fogalmazott a filmben, miután elárulta, hogy Giannis története motiválja a görögöket, hogy

Giannis a remény nagykövete.