Végre bíztak az Úrban, és az Úr segített is - az Egyiptom-verés elemzése • SportTV

Végre bíztak az Úrban, és az Úr segített is – az Egyiptom-verés elemzése

2019. 07. 08. 11:15    
Olvasási idő: 6 perc

Utánajártunk, miért esett ki az Afrikai Nemzetek Kupája legnagyobb esélyese, a házigazda Egyiptom már a legjobb 16 között.

Óriási várakozás kísérte a házigazda Egyiptom és a D-csoport harmadik helyezettje, Dél-Afrika összecsapását az Afrika-kupa nyolcaddöntőjében. Papíron a Javier Aguirre által irányított fáraók toronymagas esélyesnek számítottak a Stuart Baxter vezette, a csoportmeccseken Namíbiát is csak egy góllal verő Bafana Bafana ellen. Ám a valóság ennél valamivel árnyaltabb: Egyiptom hiába nyerte meg 9 ponttal és kapott gól nélkül az A-csoportot, Szalahék mutatott játéka igazából egyik csoportmeccsen sem volt meggyőző és inkább a liverpooli szupersztár lövései, kiugratásai vagy a fantasztikusan cselező Trezeguet egyéni megmozdulásai után alakítottak ki helyzeteket.

Emellett óriási port kavart a tornán többnyire csereként pályárá lépő Amr Varda szexuális zaklatási ügye, pontosabban az arra adott szövetségi reakció.  Történt ugyanis, hogy a PAOK játékosát már két évvel ezelőtt, a  portugáliai Feirensénél kölcsönben töltött időszak alatt is megvádolták két csapattársa feleségének zaklatásával, és Vardát végül visszahívta klubja….

A mostani ügyet Merhan Keller modell robbantotta ki azzal, hogy nyilvánosságra hozta a Varda és társai (a balhátvéd Ajman Ashraf) által küldött zaklató és trágár üzeneteket.  Mint később a Twitterre kirakott beszélgetésekből kiderült, Keller nem volt egyedül. Egy 2013-as ENSZ-kutatás szerint Egyiptomban a nők 99.3% esik szexuális zaklatás áldozatául. Egy 5 évvel ezelőtti törvénymódosítás szerint a verbális szexuális zaklatás minimum 6 hónap börtönbüntetéssel és 160 dolláros pénzbüntetéssel büntethető, a fizikai bántalmazás akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Válaszul az egyiptomi futballszövetség előbb kitette Vardát a keretből, majd egy megbeszélés és Varda bocsánatkérése után – a csapattársaktól és a szövetségtől igen, az állítólagos áldozaktól nem -, valamint az Egyiptomban nemzeti hősként tisztelt Mo Szalah közbenjárása-támogatása után június 26-án az egyenes kieséses szakaszra visszavették.

Az egyébként progresszív beállítottságúnak számító, Egyiptomban félistenként tisztelt – a tavalyi elnökválasztáson több mint egymillió érvénytelen szavazat érkezett a futballista nevével -, a világfutballban óriási brandként működő Szalah rengeteg kritikát kapott a guillotine-os párhuzam (a kispad = guillotine?), és Varda újabb esélye (lásd Portugália) melletti kiállása miatt. Azt, hogy a Varda-ügy mennyire befolyásolta a csapat teljesítményet, illetve, hogy Egyiptomban ez milyen össztársadalmi diskurzust indít el a szexuális zaklatásról, egyelőre még nem lehet tudni. Egyes jelentések szerint, „amikor Aguirre a hajrában Dél-Afrika ellen becserélte Vardát a drukkerek közül sokan megtapsolták, míg szintén rengetegen mereven és csendesen néztek előre”.

Taktikai elemzés: Baxter megfojtja az egyiptomi építkezést

Ilyen előjelekkel is készült tehát Egyiptom, amely a megszokott 4-2-3-1-ben lépett pályára. Dél-Afrika a szokásos 4-3-3-jában kontrákra rendezkedett be a Tarek Hamed visszalépéseivel 3 védővel építkező, főképp a széleken támadó hazaiak ellen. 

A 4-3-3-as dél-afrikai felállás 5 letámadóval és 5 mélyebben védekező játékossal próbálta megállítani az egyiptomi támadásépítést

A mágnestáblán már láthattuk, most nézzük meg a valóságban miképp nézett ez ki: jól kivehető, hogy Furman a dél-afrikai hatszög alján amolyan végső megoldásként takarít, ám odáig csak ritkán jutott el Egyiptom. Az első vonalban ugyanis egy kettő-hármas alakzat ellen kétféleképpen próbáltak építkezni Hegaziék: 1. Hamed visszahúzásával három belső védős rendszerben, feltolt szélsővédőkkel, akiket vagy Hegazi löbbölt passzokkal vagy al-Szaidra felpasszolt háromszögeléssel próbáltak megjátszani. Ezt a Bafana Bafana ügyes ráfutásokkal, szoros és szervezett letámadással, tudatosan használt fedezőárnyékkal (kék háromszög) igyekezett elhárítani. Ez a variáció biztatóbb volt, hiszen így sikerült pl. 2:1 ellen szituációkat kialakítani a széleken, amiből, az első 4 perc során Trezeguet rávezethette a labdát, majd Szalah lőhetett kapura…

3 belső védős építkezés vs. dél-afrikai letámadás

2. Hátravont szélsővédőkkel (Ashraf és el-Mohamadi) próbálják megjátszani Szalahot és Trezeguet-t, akire a dél-afrikaiak nagyon figyeltek. A végig fantasztikusan futballozó Hlatinek és Mkhizének, azaz a szélsővédőknek nem kellett, mi több, csak ritkán szabadott felmenniük presszingelni.

A főleg a jobb oldali félterületben előforduló, így el-Mohamadi felfutásainak teret adó Szalah két lövésével már szinte az elején ellőtte a puskaporát (összesen 4 kísérlete volt), de volt egy remek löbbölése, ami végül picit hosszú lett al-Szaidnak. De például a 16. percben Furman remekül szerelte a labdát rávivő liverpoolit, ami szinte előre jelezte a világsztár egyre növekvő frusztrációját, amin az ötből semmi cselmutató sem segített.

A bal oldalon vonalszélsőt játszó, nem éppen intenzíven védekező Trezeguet tíz cseléből hat sikerült ugyan, de játékát inkább a jó beadások (4-ből semmi) és a kulcspasszok (nulla) hiánya jellemezte.

Az első 15 percben Egyiptom hiába birtokolta csaknem hetven százalékban a labdát, nem sokat tudott vele kezdeni, 4 lövéséből egyedül Mohszen gyenge kísérlete (és egyben egyetlen értékelhető momentuma) talált kaput.

Dél-Afrika belejön

Tau már kontrázik is a fennragadt szélsővédők helyén

A feltolódott egyiptomi szélsővédők helyén Percy Tau kontrából már a harmadik percben megindult. A 8. percben Dél-Afrika Williams kapussal és Furman visszalépéseivel könnyen kijátszotta Mohszent, majd invitálta a presszinget. Ezáltal Williams hosszan indítani tudta Percy Taut a szélen, de az előrehúzódó és Trezeguet által elengedett jobbhátvéd Mkhize is célpont volt ilyenkor.

Trezeguet elfelejtett védekezni

A dél-afrikai presszing is hatékony volt, ha el-Senavi kapusnak kellett előrebombáznia a labdát, és a visszafejelt lepattanókból a szélen Percy Tau, valamint a középpályán csatlakozó Bongani Zungu indult meg. A tizedik percben Mothiba már kiugrott, de Tarek Hamed becsúszva hatalmasat mentett . A 15. percben pedig az imént még a saját tizenhatosánál szerelő Percy Tau indult meg és fejezett be egy átmeneti fázist igencsak jó lövéssel. A 22. percben pedig az egyiptomi kapus gigabravúrral szedte ki, Tau hosszú felsőbe tartó szabadrúgását…

Oda-vissza helyzetek

Dél-Afrika ezután 2 szögletet is rúghatott, ám majdnem ráfázott, hiszen Lorch labdavesztése és Hamed tisztázása után Egyiptom a meccs legnagyobb helyzetét alakította ki: Szalah, Mohszen és Trezeguet 3 a 2-ben vihette hetven méteren keresztül a labdát, a liverpooli remekül le is adta, ám Trezeguet gyenge lövése Williams kapus kezébe ment…

Trezeguet egyik nagy helyzete

A 28. percben a tanácstalan egyiptomi támadásokat Hegazi előretöréssel, Hamed pedig egy felpasszal unta meg, utóbbiból Mohszen perdítése után Trezeguet lőhetett volna, de hosszan vette át a labdát, Mkhize pedig épp odaért…

A labdát ritkán birtokló Dél-Afrika a középső védők Mothibára való felíveléseivel és a remekül üresbe mozgó Lorch, Tau páros helycseréivel a 29. percben megint lövési kísérletig jutott, Lorch lőtt mellé. Az egyiptomi támadásépítés körülményes és nem igazán jól struktúrált volt, különösen Elneny bújt el a fedezőárnyékban sokat. Tarek Hamed pedig inkább a védőmunkájáról híres, a szervezés nem igazán az erőssége. Jól látszik, hogy a négyes védővonal előtt tagozódó Furman előtt a  Zungu, Mokotjo páros leveszi el-Szaidot és Elnenyt, így a labdát birtokló el-Mohamadinak nincs sok választása. 

Remek dél-afrikai védekezés, tanácstalan Egyiptom, Szalaht is szorosan őrzik, mindenki más megjátszhatatlan

A harmincadik és a negyvenötödik perc között 72%-ban birtokolta Egyiptom a labdát, a Bafana Bafana ekkor egy kompakt 4-1-4-1-re állt vissza a saját tizenhatosa és a félpálya közé. Ugyanakkor a meccs ezen fázisára inkább az átmeneti futball volt jellemző: mindkét csapat rengetegszer tudott kontrázni és visszakontrázni, gyakoriak voltak az alább 5:5 elleni szituációk. Ebből Dél-Afrika többször is jobban jött ki: Lorch lövését Asraf blokkolta, majd Mkotjo bombája sistergett el el-Senavi keze mellett. A 39. percben a hazai kapus kifutva és becsúszva mentett Lorch elől, majd Tau a lepattanót a blokkba lőtte.

Aguirre átszervezi, de az eredmény ugyanaz

A szünetben Javier Aguirre (akit egyébként a meccs után az elnökkle együtt annak rendje és módja szerint ki is rúgtak) középcsatárt cserélt, a semmit sem csináló Mohszent a tornán eddig még nem játszó, de kreatív és mozgékony Ahmed Ali váltotta. A második félidőt egy sikeres egyiptomi labdakihozatal után egy Trezeguet-cselsorozat és azt követő távoli Elneny-lövés nyitotta. Bár Elneny a második félidő elejen sokkal aktívabban és hatékonyabban kérte el és játszotta meg a labdákat, összességében nem ez volt jellemző az egyiptomi támadásépítésre, annál inkább a második félidőben látott 16 beadás. Ezek főleg Hegazi és Hamed fordításaival kezdődtek és el-Mohamadi, illetve Asraf többnyire veszélytelen beadásaival értek véget: olyannyira, hogy a jobbhátvédé volt a meccs egyetlen jó egyiptomi beadása…

Egyiptomi beadások a második játékrészben
forrás: Whoscored.com

Ahmed Ali távoli kísérlete az 56.-ban nem volt veszélyes, Szalah elképesztő labdája Trezeguetnek annál inkább:

Szalah zseniális passza

Trezeguet….

Nem véletlenül fogta utána sokáig a fejét Aguirre mester és Trezeguet is…

„Bízz az Úrban”, avagy Lorch vezeti Dél-Afrikát az ígéret földjére

A következő 15 perc töredezett játékot, egy hajmeresztő Mkhize-hazafejelést, egy-egy Asraf kötényt (Tau kapta) és rettenetes becsúszást (Mkotjo ellen) hozott. Emellett Aguirre bedobta a szexuális zaklatási ügye miatt (lásd fentebb) előbb hazaküldött, majd bocsánátkérés után (???!!!) visszaengedett Amr Vardat.

A Bafana Bafana azonban egyre inkább átvette az irányítást: a hetvenedik percben egy pontrúgásból Mkwanazi majdnem gólt is fejelt, majd 2 perccel később egy tetszetős jobb oldali háromszögelés után Lorch lőtt éles szögből a kapus kezébe. Hátul Mkhize és Hlanti egyre több párharcot nyert Szalah és Trezeguet ellen – a meccsen 9 szerelésükből 7 sikerrel járt -, és különösen szembetűnő volt, hogy Szalah képtelen volt lefutni a Bidvest Swift 29 éves balhátvédjét, akinek a Wikipedia-oldalát már meg is találták az internet vicces kedvű mémgyártói.

Egyiptomból Szalahon kívül hiányzott a kreativitás: a Liverpool sztárja 3 kulcspasszal zárt, de nem akadt olyan társa, aki egynél többet összehozott volna…

Persze ebben közrejátszott az elképesztő védőmunka, amit Stuart Baxter csapata elvégzett: a dél-afrikaiak még a nyolcvanadik perc közepén is szervezetten és elszántan támadtak le. Sőt, egy jó elmozgás és egy gyors bedobás után a győztes gólt is megszerezték:

Trezeguet még a képen kívül bandukol, Szalahék fenn, míg Varda és Asraf túl messze Tautól, aki így a remek ütemben meginduló Zungut ki tudja ugratni. Érdemes megfigyelni Mothiba elmozgását, ő Hamedet takarítja el az útból, így a középhátvéd Alaa-nak kell Zungura kilépnie. Ezzel csak annyi a gond, hogy 4-5 méterrel elcsúszik a védekezés, és mivel nem ér oda, Zunga tudja indítani Mothibát, aki nagyon elszakadt Hamedtől és Lorch-csal együtt 2:1-ben vezeti rá Hegazira. Az év dél-afrikai labdarúgójának válaszott, a tornán eddig mellőzött Thembinkosi Lorch be is fejezi a szépségdíjas akciót.

A hátralávő 5 percben Egyiptom lövésig se jutott, míg Baxterék 2 kísérlettel és 2 cserével (Veldwijk első labdaérintéséből megszerezhett volna a második gólt is) lehozták a 4 perces hosszabbítást, megszerezve így az Afrika-kupa talán legnagyobb meglepetését.

„Annyira nem ünnepelt senki, azt hittem nem is ment be a lövésem”

– nyilatkozta az apró termetű Lorch. A 25 éves játékos igencsak tragikus heteken van túl, góljával ezért a napokban elhunyt testvérének, illetve a minap eltemetett nagybátyjának állított emléket. A Thembinkosi név egyébként annyit tesz „bízz az Úrban”, nos, az Afrika-kupán, úgy tűnik, Madagaszkár és Benin után immáron Dél-Afrika is képes csodákra. A nyolc között Nigéria lesz az ellenfél.