Marco Rossi egy multicéget is el tudna vezetni • SportTV

Marco Rossi egy multicéget is el tudna vezetni

2019. 09. 06. 16:58    
Olvasási idő: 2 perc

A magyar labdarúgó-válogatott mentáltrénere, Hajdu Zoltán a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt arról, hogy milyen munkát végez a nemzeti csapat mellett. Elismerően szólt Marco Rossiról, aki szerinte profi stábot épített, és a szemléletével akár egy multinacionális céget is el tudna vezetni.

Marco Rossi irányít. (Fotó: Getty Images)

„A mentáltrénernek a küzdőszellemet, a kitartást és kritikus helyzetben a nyugalom megőrzését kell elérnie” – mondta Hajdu Zoltán, a magyar labdarúgó-válogatott mentáltrénere a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Elárulta, hogy többek között az a különbség egy sportpszichológus és egy mentáltréner között, hogy előbbi mélyebb szintre megy, többet foglalkozik a múlttal, míg egy coach a jelenre és a jövőre összpontosít, nem a probléma felől közelíti meg a dolgokat, hanem a cél felől. A két szakmai képviselői együttműködnek és a céljuk ugyanaz: „Azt akarjuk, hogy a játékosaink nyerjenek, de az eszköztár különböző.”

 „Örömmel mondhatom, hogy egy profi szervezetként működik a csapat, akár azt is mondhatnám, hogy Rossi kapitány úr bármelyik multinacionális céget el tudná vezetni, hiszen ő csapatban gondolkodik, rendszerekben gondolkodik és küldetésben – jellemezte azt a szakmai légkört, amelyet Marco Rossi teremtett a válogatott körül. – Egy vezető sem tudna egyedül irányítani egy válogatottat, szüksége van nagyon jó segítőkre, menedzserekre. Rossi úr is ezt teszi, nagyon profi teamet állított fel, minden szakterületen komoly szakember dolgozik, és a kapitány azt is elérte, hogy közöttük harmonikus együttműködés van.”

A mentáltréner egy kétéves stratégia alapján dolgozik, ez arra vonatkozik, hogy a csapat harmonikus együttműködését, a pozitív megoldásorientált kommunikációt elősegítse. „Rossi nagyon tud az emberek nyelvén beszélni, és ebben én egy picit még segítek, hogy mindegyik játékos belső mozgatórugóit megértsük.”

A „magyar pesszimizmus” szóba került: „A mi játékosaink nagyon sok megmérettetésen átestek, itt profi harcosokról van szó. Nem nagyon fordul elő az, ami általánosan szociológiailag jellemzi, vagy mondjam inkább, hogy jellemezte a hazánkat. Mert én nagyon bízok benne, hogy ez megszűnőben van.”  

 „Opcionálisra tettük ezt. Azokkal a játékosokkal foglalkozom mélyebben, akik ezt jelzik, mert valaki saját szakembert vesz igénybe. Külföldi klubokban dolgoznak, nem is akarok más szakember munkájába belenyúlni. Igazából a csapatról van szó, ha megnéztük a mérkőzéseket, lehetett látni, hogy akár egy vereségből is fel tudtunk állni” – árulta el, és hozzátette, hogy a szurkolók is nagyon sokat segíthetnek, mert nélkülük ez nem ment volna. A legutóbbi meccseken libabőrös volt az ember, ha látta a szurkolókat. – Fegyelmezett szurkolótáborunk alakult ki. Ami szerintem Rossinak is köszönhető. Egy válságból jövünk ki, én ebben hiszek, hogy a foci válságba került az elmúlt 20 évben, és ki fogunk jönni ebből, és a magyar foci ott lesz, ahol megérdemli, a Top 20-ban leszünk.”

„Azt fogod látni, hogy megeszik az ellenfelet, összetörik az ellenfelet” – válaszolta arra, hogy mit láthatunk azokon a játékosokon a pályán, akikkel foglalkozott.