Kína vs. NBA – Beszállt Donald Trump is

2019. 10. 10. 12:24    
Olvasási idő: 3 perc

Igen komoly fókuszban van jelenleg a Los Angeles Lakers és a Brooklyn Nets kínai turája a Houston Rockets általános igazgatója miatt. Politikai balhé lett egy tweetből, ami az NBA és Kína kapcsolatának megromlásához vezetett. Még lesz folytatás, de örüljünk, hogy itthon lesz a tévében a két meccs. Donald Trump is bekapcsolódott, de talán nem a megoldás neki a legfontosabb.

Kína és az NBA között nagyon szoros a kapcsolat. (Fotó: Getty Images)

Daryl Morey, az éppen Japánban turnézó Hosuton Rockets általános igazgatója támogató twitteren adott hangot véleményének Hong Kong ügyével kapcsolatban. „Fight for Freedom. Stand with Hong Kong”. Hong Kongban hónapok óta zajlanak a Kína elleni tüntetések, és ha egy sportvezető kiírja twitterre, hogy „Harcolj a szabadságért, állj ki Hong Kong mellett!”, akkor egy nagyon komoly méhkasba nyúl bele, erről Bazska nagyon sokat elmond ebben a videóban:

A lényeg: A Houston Rockets most talán nem a legnépszerűbb, de az biztos, hogy a legismertebb amerikai sportcsapat Kínában. Nem véletlen, a legfőbb ok természetesen Yao Ming, az ország ikonja, aki 2002-től 2011-ig volt a franchise játékosa. Ez elég jól megágyazott a ligának és a Houston Rocketsnek az országban.

Szóval ebbe a nulláslisztbe fingani elég meredek történet, és Morey meggondolatlanul ezt tette. De ez számtalan kérdést vet fel.

Nincs szólásszabadság? Miért ne mondhatna egy amerikai állampolgár azt, amit akar?

Nincs szabály arra, hogy a Rockets egyik képviselője mit ír ki a közösségi médiában? Minden nagyobb cégnél van szabály arra, hogy a közösségi hálón nem lehet olyan tartalmat megosztani, ami nem jó a biznisznek.

És az NBA-nél nincs ilyen szabály? Ez a meglepőbb, de ne felejtsük, az NBA a szólásszabadság egyik fellegvára, ami normál esetben az egyik legjobb dolog.

Ha Trumppal szemben bárki mondhat bármit, akkor Kinával szemben miért nem? Nos, itt jön a biznisz faktor, illetve a politika. Egyrészt Kína akkora, hogy tekintélyes bevételt termel a sportágnak (ott volt például a kosárlabda vb pár hete), és a legkevésbé sem neveznénk a demokrácia bölcsőjének.

Egyébként 4 milliárd ok biztosan van a jó viszony megtartására, és ezeket az okokat dollárnak nevezzük.

Kína mit tett a tweet után? Hatalmas botrányt csapott, és ott tesz majd keresztbe a Rocketsnek és a ligának, ahol tud. Kezdve azzal, hogy levették a Rockets-meccseket a műsorról (Ugye van fogalma arról mindenkinek, hogy egy ekkora lakosságú országban a tévés jogdíjak mekkora pénzt jelenthetnek? Tehát ha ezzel packáznak, akkor nem a kenyérre való pénzt kockáztatják), egészen odáig, hogy Yao Ming nem reklámozza többé a csapatot, és hogy az NBA-vel bármilyen kapcsolatban lévő cégek elkezdik majd elzárni a pénzcsapokat. Ezzel óriási veszteséget okozva a Rocketsnek és a ligának.

Mit csinált mindenki?

Egyrészt bocsánatot kért mindenki, a Rockets tulajától a takarítóig mindenki, beleértve James Hardent is, aki normál esetben véletlenül annyira tojik Kína belügyére, mint egy Albuquerque-i kémiatanár életére, amíg abból nem lesz sorozat. Neki az messze van. Állítólag majdnem ki is rúgták Morey-t, aki évek óta becsülettel dolgozik azon, hogy a Rocketsből végre bajnokcsapatot csináljon. Neki köszönhető, hogy élcsapat a texasi alakulat.

Az NBA először még bocsánatot kért. De az NBA-nek nagyon fontos, hogy a játékosai mindenben bátran elmondják véleményüket, és egy idő után pont erre kezdtek hivatkozni, hogy a játékosoknak, klubvezetőknek szabad véleménynyilvánítási joga van. Erről Adam Silver is beszélt tokiói sajtótájékoztatóján.

Elárulta, elutazik Shanghajba, és reméli, tud találkozni azokkal a vezetőkkel, akikkel szükséges, és meg tudják beszélni a helyzetet. Hozzátette, hogy realista, és tudja, hogy ez a helyzet talán nem zárul le ezzel ilyen gyorsan. Gregg Popovich utólag azt mondta, hogy Adam Silver nagyon jól cselekedett.

Következmények:

Elkezdtek arról beszélni, hogy a Los Angeles Lakers és a Brooklyn Nets két shanghaji meccse is elmaradhat az ügy miatt, de ez nincs így, megtartják a csütörtöki (mai) és a szombati találkozót is.

Viszont a kínai tévé bosszúból nem közvetíti a meccset.

Donald Trump is beszélt az ügyről, hogy csitítsa a kedélyeket (nem, nem csitítja), és elmondja, hogy ez az NBA ügye, és a ligának is kell megoldania. Inkább arra használta a helyzetet, hogy azokat találja meg, akik őt élesen bírálják, tehát Steve Kerrt és Gregg Popovich-ot. Azt hangsúlyozta, hogy bezzeg most nem voltak olyan tökösek, mint amikor róla kell véleményt mondani, mert a Hong Kong – Kína kérdésben nem foglaltak állást.

Nagyon érdekes helyzet alakult ki egy tweet miatt, de ahogyan írtuk, bármi lesz a vége, a mostani meccseket lejátsszák, és Kínával ellentétben Magyarországon láthatók lesznek. Ne felejtsük, hogy LeBron Jams is játszik, akiről sokmindent el lehet mondani, de azt nem, hogy véka alá rejtené a véleményét, ha van neki.

Október 10-én (ma) 13:30-kor a Sport1-en élőben közvetítjük a Los Angeles Lakers – Brooklyn Nets meccset. Méhes Gábor és Németh István vár titeket.

   

Cookie beállítások