Rajtol az NBA: Clippers - Sixers lett. Maradhat? • SportTV

Rajtol az NBA: Clippers – Sixers lett. Maradhat?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2019. 10. 22. 21:50    
Olvasási idő: 8 perc

Istenem, annyival más lesz a ma éjjel rajtoló NBA-szezon, mint az előzők, hogy minden NBA-rajongó tapsikolhat örömében. Átalakultak a frontvonalak, és bár vannak tippjeink, mégis kiszámíthatatlanabbnak tűnik minden. Nem pont ezért szeretjük ezt a ligát? Dehogynem. Megkérdeztük a kollégákat, mit várnak a szezontól, és szerencsére nehéz dolguk volt a válaszokkal. Mondjuk az első heti tévés mentrend sem semmi.

A Clippers legénysége. (Fotó: Getty Images)

Egy éve már megcsináltuk ezt, a Sport TV NBA-vel foglalkozó kollégáit kértük meg arra, hogy tippeljenek az előttünk álló szezonra, és az biztos, hogy kevésbé egyértelmű a dolog, mint egy éve (akkor egy kivétellel mindenki Warriors győzelmet tippelt). Nos, most nem ez a helyzet, de kirajzolódik egy irány az összesítésből:

A Clippers szinte biztosan meghódítja a nyugatot, keleten a Bucks nyeri az alapszakaszt, de a döntőbe a Sixers jut be, ahol kikap a Clipperstől. Az MVP Giannis lesz. Egyszerű, nem? Természetesen ez ennél sokkal bonylultabb.

Akik tippeltek:

Szakértőink: Dávid Kornél, Kun Zsolt, Németh István, Tőrös Balázs és Zsivera Gábor

Kommentátoraink: Faragó Richard, Haraszti Ádám és Méhes Gábor

A Sport TV NBA-meccseinek szerkesztője: Szalay Tamás

A sport1tv.hu szerzője: Szabó Máté

Szabályok: A kérdéseket lehetett passzolni, volt is, aki ezt tette, azoknál a szavazásoknál kevesebb voksból összesítünk. Ha pedig több nevet vagy csapatot mondott valaki, akkor mindkettőt

Ki lesz a bajnok? Los Angeles Clippers

Egy éve 8 szavazatot kapott a Warriors, egyet a Celtics. Most egyik sem kapott egyet sem (ez talán nem meglepő), de négy másik csapat igen. A Celtics tavaly szétesett, a Warriors pedig egy sérülésekkel teli döntőben nem bírt a Kawhi-faktorral.

Direkt emeltem ki a játékost és nem a csapatot, mert a Raptors címvédésére nem lát senki esélyt, ellenben épp Kawhi Leonard új csapata, a Los Angeles Clippers nyert a szakértőknél. Zsivera Gábor hangsúlyozza, hogy itt van leginkább rendben a védő oldal, a kor-faktor és a szakma is egyszerre. A keleti konferencia a Bucks és a Sixers versenyfutását hozhatja, és tényleg nagyon rendben van mindkét csapat. Maka rávilágított, hogy az előző alapszakaszt megnyerő Bucksnak már meg kellett volna nyernie az idei bajnoki címet is, szerinte papíron ez a legjobb csapat.  LeBron James rajongóinak örömhír, hogy egy év szünet után újra bajnokesélyes csapatban szerepel, és Szalay Tamás úgy érzi, meg is lehet neki a negyedik címe.

1. Los Angeles Clippers: 5 szavazat (Zsivera Gábor, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szabó Máté).

2-3. Milwaukee Bucks (Dávid Kornél, Kun Zsolt) és Philadelphia 76ers (Németh István és Tőrös Balázs): 2-2 szavazat

4. Los Angeles Lakers (Szalay Tamás): 1 szavazat

Ki nyeri az alapszakaszt? Milwaukee Bucks

Ennél a programpontnál érdemes matekozni, mert bele kell számolni, ki szerepel keleten, ahol könnyebb dolga van papíron a csapatoknak, és ki nyugaton, ahol azért komoly erők összpontosulnak most. Nem véletlen, hogy heten is úgy gondoljuk, hogy a Bucks idén is az alapszakasz legjobbja lesz, de a Sixers és a Celtics is kapott egy-egy szavazatot. Az egyetlen nyugati tipp Németh Istvántól jött, aki a Houston Rocketsben látja a potenciált.

1. Milwaukee Bucks: 7 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Tőrös Balázs, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szabó Máté)

2-4. Boston Celtics (Zsivera Gábor), Houston Rockets (Németh István) és Philadelphia 76ers (Szalay Tamás): 1-1 szavazat

Döntő párosítás: Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers

Meglepő, de a kőkemény nyugat ellenére tízből nyolcan ugyanazt a csapatot vizionálják finalistának: a Clipperst! Keleten a Sixers az éllovas (6 szavazat érkezett rá), de itt szoros a küzdelem, hiszen a négy másik szavazó a Bucks-ban látja a megoldást. A Lakers kapott egy szavazatot, de Dávid Kornél pont az ellenkezőjét érzi, mert azt ugyan nem tudja megmondani, ki lesz a nyugati döntős, de abban biztos, hogy nem a Lakers. A párosításokban a nyugati csapatot írtuk előre a Clippers nyolc szavazata miatt, Dávid Kornél tippjét viszont egy az egyben közöljük, mert klasszikusokat csak pontosan…Tehát 90 százalékunk van rá, hogy a Staples Centerben lesznek NBA-döntő meccsek 2020-ban.

1. Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers: 5 szavazat (Németh István, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Haraszti Ádám, Szabó Máté)

2. Los Angeles Clippers – Milwaukee Bucks: 3 szavazat (Kun Zsolt, Faragó Richard, Méhes Gábor)

3. Los Angeles Lakers – Philadelphia 76ers: 1 szavazat (Szalay Tamás)

4. ??? (but not the Lakers) – Milwaukee Bucks: 1 szavazat (Dávid Kornél)

Ki lesz a tökutolsó? Charlotte Hornets és Cleveland Cavaliers (3-3 szavazat)

Nincs nagy meglepetés a tippekben, az előző szezon három botrányosan szereplő benzinkutasának (a Knicks, a Suns és a Cavaliers) jutott összesen hat. Ők hárman nem érték el a húsz győzelmet 2018-19-ben. Azonban erősen belehúzott a Charlotte Hornets is, amely a nyáron meg sem próbálta megtartani legjobbját, hogy rafináltan annak a csapatnak a csereirányítóját szerezze meg, ahova Kemba Walker igazolt. Ugye érti mindenki, miért morbid ez? Zsivera Gábor szerint akkor jön a Hornets-blama, ha végre elengedik a középszert és valóban tankra váltanak, Kun Zsolt szerint Rozier be fogja bizonyítani, hogy nem az a típus, akire lehet építeni. Michael Jordannek nem lesz könnyű éve ezek szerint. Ahogyan Tőrös Balázs szerint a Washington Wizardsnak sem, hiába hosszabbított Bradley Beallel.

1-2. Charlotte Hornets (Kun Zsolt, Németh István, Zsivera Gábor) és Cleveland Cavaliers (Méhes Gábor, Szalay Tamás és Szabó Máté)

3. New York Knicks: két szavazat (Faragó Richard és Haraszti Ádám)

4-5. Phoenix Suns (Dávid Kornél) és Washinton Wizards (Tőrös Balázs): 1-1 szavazat

Ki lesz az MVP? Giannis Antetokounmpo

Íme a klasszikus kérdés, amelyről egyébként játékot is hirdettünk, és amit most jól be is szúrok ide.

🏀🏀🏀 MA ÉJJEL INDUL AZ NBA 2019-20-AS SZEZONJA, JÁTSSZUNK EGYET! 🏀🏀🏀Tippeld meg ez alatt a poszt alatt kommentben…

Posted by Sport TV on Tuesday, October 22, 2019

Kornél és Bazska felfedte lapjait, Kornélét nem kell magyarázni Giannist, nyilván hazahúz a szíve, de Bazska indoklása Embiid mellett elgondolkodtató?

  • mert eddig is az egyik legnagyobb tehetség volt
  • mert fogyott a nyáron egy tízest
  • mert elkezdett rendeseket enni
  • mert elment Jimmy, és most mindenki a keze alá fog játszani
  • mert most már tudja, mi kell egy döntőhöz

No de lehet még valakinek esélye?

Naná, a Szakállnak. Ne feledjük el, hogy olyan pontátlaggal zárta az előző szezont (36,1), amilyet legutóbb Michael Jordan tudott 1987-ben, és jön majd az új egylábas triplája 😊 A mi szavazásunkon ezüstérem jut neki (akárcsak a hivatalos voksoláson 2019-ben), mert szinte mindenki szerint címet véd a Görög Szörny.

1. Giannis Antetokounmpo: 7 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

2. James Harden: 2 szavazat (Németh István és Zsivera Gábor)

3. Joel Embiid: 1 szavazat (Tőrös Balázs)

Ki lesz az Év Újonca? Zion Williamson

Szolgálati közlemény: a kérdésekre a válaszok azelőtt érkeztek meg, hogy kiderült, Zion Williamson kihagyja legalább a szezon első 6-8 hetét meniszkusz sérülés és térdműtét miatt. Reméljük a legjobbakat, és hogy ezzel egy hosszú ideje húzódó problémát orvosolnak majd, ami örökre tökéletesen működik majd. Így nagyobb eséllyel lehet annak a két bátor vállalkozónak – név szerint Kun Zsoltnak és Tőrös Balázsnak – igaza, aki Ja Morant győzelmét látja a jövőbelátó gömbben. Logikusnak tűnik Maka magyarázata: Jobb lesz a Pelicans, mint a Grizzlies, de ezt statisztikákra osztják, abban pedig Morant kiemelkedőbb lesz.” Németh István duplázott, Zionra szavazott, de hozzátette, hogy neki Tyler Herro a kedvence. Én pedig úgy csatlakozom hét másik szavazóhoz a Zion-vonaton, hogy e sorok írásakor már tudok a két hónap kihagyásról, de sportszerűtlen lennék, ha nem a múlt héten előre leírt név mellé húznék strigulát (most RJ Barrettet írnám). De ki tudja? lehet így járok jól.

1. Zion Williamson: 8 szavazat (Dávid Kornél, Németh István, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

2. Ja Morant: 2 szavazat (Kun Zsolt és Tőrös Balázs)

3. Tyler Herro: 1 szavazat (Németh István)

Ki lesz az Év Védője? Rudy Gobert

Nincs nagy meglepetés ezzel a díjjal kapcsolatban. Megelőlegezzük Rudy Gobertnek a zsinórban harmadik Év Védője díjat, és az sem túl meglepő, hogy a tavalyi hivatalos NBA-szavazás első öt helyezettjéből négyben látják a potenciált a szavazóink (Paul George nem kapott egyedül voksot).

1. Rudy Gobert: 6 szavazat (Kun Zsolt, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szabó Máté)

2. Joel Embiid: 2 szavazat (Tőrös Balázs, Szalay Tamás)

3-4. Giannis Antetokounmpo (Dávid Kornél) és Myles Turner (Németh István): 1-1 szavazat

Ki lesz az Év Hatodik Embere? Lou Williams

Számításaink szerint 50 százalék esély van rá, hogy Lou Williams is címet véd, és megszerzi zsinórban harmadik (összesen negyedik) Év Hatodik Embere trófeáját. Ezt talán nem kell túlmagyarázni, ezt a díjat neki találták ki, DE (és most leírom, én miért gondolom azt, hogy miért előzheti meg valaki, például saját csapattársa, Montrezl Harrell) a Clippers játéka teljesen más lesz, mint az előző szezonban, most két igazi szupersztár is lesz mellette, és nem az ő kezében lesz majd a söntő szituációkban a labda. Persze könnyen lehet, hogy nem nekem lesz igazam, és Sweet Lou tarolni fog. Az előző szezon első öt hatodik emberéből négy ott van a listán, és két új eddig kezdő cserejátékos tűnt fel: Kyle Kuzma és JJ Redick.

1. Lou Williams: 5 szavazat (Kun Zsolt, Zsivera Gábor, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szalay Tamás)

2-6. Spencer Dinwiddie (Németh István), Montrezl Harrell (Szabó Máté), Kyle Kuzma (Los Angeles Lakers), JJ Redick (Tőrös Balázs), Terrence Ross (Orlando Magic)

Ki lesz a Legtöbbet Fejlődött Játékos? Shai Gilgeous-Alexander

Alapvetően négy dologból lehet következtetni arra, hogy valaki megnyerheti ezt a díjat. 1. Ha új csapatba igazol, és ott biztosan nagyobb szerepe lesz, szavazásunk első két helyezettjével épp ezt történt Shai Gilgeous-Alexander a Clippersből a Thunderhez került, Terry Rozier pedig a Celticstől a Hornetshez. 2. Már láttuk bennük a szikrát, de az eddig még nem gyulladt be, viszont úgy tűnik, most jöhet össze. 3. Sérülés miatt nem mutatta meg eddig magát. 4. Most kapott nagy pénzt, biztosan komolyan számol vele a klubja. Nyolc játékos került erre a listára, mindannyian tartoznak ebből a négy csoportból valamelyikbe.

1. Shai Gilgeous-Alexander: 3 szavazat (Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szabó Máté)

2. Terry Rozier: 2 szavazat (Faragó Richard, Szalay Tamás)

3-8. Bam Adebayo (Dávid Kornél), Jaylen Brown (Németh István), Willie Cauley-Stein (Zsivera Gábor), Buddy Hield (Németh István – duplázott), Jonathan Isaac (Tőrös Balázs) és Caris Levert (Kun Zsolt): 1-1 szavazat

Innentől olyan szavazások lesznek, ahol a legtöbb esetben nem egyetlen csapatra vagy játékosra voksoltak a szavazók (erre tulajdonképpen buzdítottam őket).

Kellemes meglepetés (csapat)? Dallas Mavericks

Ez egy megfoghatatlan szavazás, hiszen az viszonyítás kérdése, hogy melyik csapattól mi a kellemes meglepetés, de az kijelenthető, hogy szavazóink szerint a Dallas Mavericks (persze, Porzingis nagyon jól mutat a csapat mezében), a Golden State Warriors vagy a New Orleans Pelicans jó szereplése már nem is volna olyan nagy dolog (ők kaptak legalább három voksot). A Warriorsszal kapcsolatban idéznénk Kun Zsoltot: Meglepetés lesz a Warriors, akiket mindenki leír, de top3-ban lesznek nyugaton.

1. Dallas Mavericks: 6 szavazat (Dávid Kornél, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

2-3. Golden State Warriors (Kun Zsolt, Zsivera Gábor és Szabó Máté) és New Orleans Pelicans (Németh István, Faragó Richard és Szabó Máté): 3-3 szavazat

4. Sacramento Kings: 2 szavazat (Németh István és Tőrös Balázs)

5-13. Atlanta Hawks (Haraszti Ádám), Boston Celtics (Zsivera Gábor), Chicago Bulls (Tőrös Balázs), Indiana Pacers (Kun Zsolt), Miami Heat (Dávid Kornél), Orlando Magic (Tőrös Balázs), Phoenix Suns (Kun Zsolt), San Antonio Spurs (Haraszti Ádám), Toronto Raptors (Zsivera Gábor): 1-1 szavazat

Csapat, ami besül? Los Angeles Lakers

Nagyon bukni az a csapat tud, amitől nagyon sokat várnak a szurkolók. A Clippersben szinte mindenki bízik, de a Lakersnél eléggé rezeg a bizalmi léc. Ezt a szavazást az aranysárga lilák-nyerték, de dobogós a Nets és a Rockets, és ugye mindhárom csapat nagyokat igazolt a nyáron…

1. Los Angeles Lakers: 5 szavazat (Dávid Kornél, Kun Zsolt, Németh István, Tőrös Balázs, Haraszti Ádám)

2-3. Brooklyn Nets (Kun Zsolt, Szalay Tamás, Szabó Máté) és Houston Rockets (Kun Zsolt, Méhes Gábor, Szabó Máté)

4-5. Denver Nuggets (Zsivera Gábor és Szabó Máté) és Golden State Warriors (Németh István és Tőrös Balázs)

6-13. Boston Celtics (Haraszti Ádám), Charlotte Hornets (Kun Zsolt), Dallas Mavericks (Zsivera Gábor), Detroit Pistons (Faragó Richard), Indiana Pacers (Zsivera Gábor), Los Angeles Clippers (Dávid Kornél), Minnesota Timberwolves (Tőrös Balázs), San Antonio Spurs (Faragó Richard)

A nyár legnagyobb igazolása(i)? Los Angeles Clippers (Kawhi Leonard és Paul George)

10/8-cal vitte a pálmát a Clippers azzal, hogy megszerezte szabadügynökként Kawhi Leonardot, és közben cserélt Paul Georgért. Van, aki csak Leonardot említette, van aki kettejüket együtt, de ezeket a szavazatokat egynek vettük.

1. Los Angeles Clippers: 8 szavazat (Németh István, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Faragó Richard, Haraszti Ádám, Méhes Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

2-5. Boston Celtics/Walker (Kun Zsolt), Brooklyn Nets (Dávid Kornél), Dallas Mavericks/Porzingis szezonközi csere, de most lép majd pályára (Kun Zsolt), Milwaukee Bucks (Dávid Kornél: 1-1 szavazat

Melyik játékos lesz kellemes meglepetés? Mindenki meglepetés okoz majd 😊

Először fordult elő szavazásunk kétéves történetében (rengeteg idő ez), hogy egyetlen metszéspont sincs a szavazatok között. Kilencen szavaztunk 16 játékosra. Ez nem szorul túl nagy magyarázatra, inkább csak következzen a szavazatot kapók névsora: Deandre Ayton (Kun Zsolt), Patrick Beverly (Zsivera Gábor), Avery Bradley (Zsivera Gábor), Jimmy Butler (Kun Zsolt), Willie Cauley-Stein (Zsivera Gábor), Al Horford (Haraszti Ádám), Brandon Ingram (Szalay Tamás), Zach LaVine (Tőrös Balázs), Wesley Matthews (Kun Zsolt), Dejounte Murray (Dávid Kornél), Jabari Parker (Németh István), Michael Porter Jr. (Szabó Máté), Kristaps Porzingis (Szabó Máté), Kemba Walker (Méhes Gábor), TJ Warren (Dávid Kornél), Ivica Zubac (Haraszti Ádám)

Melyik játékos okoz majd csalódást? Russel Westbrook

Russell Westbrook négy szavazatot kapott, rajta kívül mindenki más csak egyet. Hol lesznek így a Rockets bajnoki esélyei?

1. Russell Westbrook: 4 szavazat (Kun Zsolt, Németh István, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Szavazatot kaptak: Jimmy Butler (Tőrös Balázs), Anthony Davis (Zsivera Gábor), Dwight Howard (Haraszti Ádám), Brandon Ingram (Kun Zsolt), LeBron James (Kun Zsolt), Chris Paul (Németh István), Kristaps Porzingis (Zsivera Gábor), Terry Rozier (Kun Zsolt), Ben Simmons (Méhes Gábor)

Összefoglaltuk tehát, hogy nagy vonalakban milyen teljesítményt várunk majd a csapatoktól és játékosoktól ebben a szezonban. Ezek azonban mit sem érnek a mérkőzések nélkül, hiszen úgyis a pályán dől majd el minden. Szerencsére jó sok alkalmunk lesz NBA-meccset nézni ebben a szezonban a Sport1-en.

Ugye tudjátok, hogy minden eddiginél több hétvégi meccset adunk?

Illetve hogy most pénteken lesz egy sporttörténeti közvetítésünk?

Éjjel indul a 2019-20-as NBA-szezon, nálunk a 4:30-kor kezdődő Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers meccsel. Ez pedig az első heti program:

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers
október 23. 04:30 (Sport1, élő), 14:45 (Sport1) és 23:00 (Sport2)

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers
október 25. 04:30 (Sport1, élő) és 14:45 (Sport1)

NBA 360 (Körkapcsolás 8 meccsről)

október 26. 01:00 (Sport1, élő)

Los Angeles Lakers – Utah Jazz

október 26. 04:30 (Sport1, élő) és 11:30 (Sport2)

Milwaukee Bucks – Miami Heat
október 26. 23:00 (Sport1, élő)

Oklahoma City Thunder – Golden State Warriors
október 27. 20:30 (Sport1, élő)